cookie-og-privatlivspolitik
Dodo & The Dodos med sangerinde Dodo Gad i front optrådte torsdag på Smukfest. Arkivfoto.
Dodo & The Dodos med sangerinde Dodo Gad i front optrådte torsdag på Smukfest. Arkivfoto.
Foto: /ritzau/Nissen Mads

Gossip

Dodo & The Dodos: I starten var det os mod verden

Dodo & The Dodos har eksisteret i 31 år, og nøglen til den langvarige succes har været kærlighed og respekt.
11. august 2017 kl. 12:00 Af /ritzau/

Annonce

De har leveret hits til danskerne, siden dengang Poul Schlüter var statsminister, og mange kan synge med på numre som "Vågner i natten" og "Sømand af verden".

Det er 31 år siden, at Dodo & The Dodos, der i dag består af Dodo Gad, Jens Rud, Steen Christiansen, Lars Thorup og Anders Valbro, blev dannet. Torsdag spillede bandet igen på Smukfest i Skanderborg.

At de stadig er aktuelle, 31 år efter at det hele begyndte, kan ikke komme bag på gruppen, der drømte stort fra begyndelsen. De spæde skridt blev taget i bandet Copyright.

- Dengang var det os mod verden. Vi ville bare spille musik og få lov til at leve af det, husker Jens Rud og fortsætter:

- Anders var ansat i et studie, hvor vi fik tid om natten. Så vi kom ind klokken tre om natten, når de andre musikere var færdige, og så sad vi der og spillede til klokken ni om morgenen, fordi vi ville det.

Langsomt begyndte det at ligne noget, husker gruppen, som skiftede til sit nuværende navn, da en pladekontrakt kom indenfor rækkevidde.

- Musikalsk havde vi noget, som vi syntes, vi langsomt fik forløst. Langsomt fik vi udviklet noget, forklarer Anders Valbro, der sammen med resten af bandet udgav debutalbum i 1987 med megahittet "Vågner i natten".

Spoler man tiden ti år frem, er året 1996, og Dodo & The Dodos befinder sig efter 80'ernes intense gennembrud i en form for dvaletilstand.

- Der er jeg mor på fuldtid. Jeg har to små børn, så der ligger vi stille. Da jeg opdagede, hvad det krævede at have to små børn, måtte jeg sige, at jeg lige skulle finde af det, og så tog jeg samtidig en læreruddannelse, fordi jeg tænkte, at man ikke kunne være popstjerne som 40-årig, siger Dodo Gad.

I samme periode dannede Anders Valbro, Jens Rud og Lars Thorup bandet Megaphones og udgav en plade, men der var aldrig tale om et afbrudt samarbejde.

- Vi har aldrig været opløst. Men vi har haft respekt for, at hvis der var nogle ting, som gjorde, at man ikke bare lige kunne fortsætte, så måtte man give det en pause, forklarer Anders Valbro og tilføjer:

- Uden at kunne tale for de andre, tror jeg, at det er det, vi er mest stolte af. At det har kunnet lade sig gøre at give hinanden plads.

I 2006 tager gruppen skridt mod endnu et album, men dens tidligere hits begynder nu at føles tunge.

- Der kan man på en måde sige, at vi er krakiler, fordi det tager os noget tid at blive enige. Nogle gange har vi måske nogle af de gamle numre imod os, fordi de har en tyngde, som man gerne vil genskabe. Det var svært, rigtig svært, husker Dodo Gad.

Et album blev det dog til, og i 2008 udgav gruppen albummet "Dodo & The Dodo's 6".

Torsdag fyldte gruppen pladsen foran Smukfests stjernescene, og her 31 år efter bandets fødsel er det taknemmelighed, som fylder dem.

- Vi er utroligt ydmyge og taknemmelige over at stå foran så mange mennesker, der synger vores sange. Større bliver det ikke, siger Anders Valbro.

Det er de mange fælles oplevelser gennem årene og en kærlighed til hinanden, der har været nøglen til det langvarige samarbejde, pointerer gruppen.

Men den største årsag er, at danskernes trofast stadig synger med, når Dodo & The Dodos indtager scenen.

- Det hører med til historien, at når du står og spiller en koncert som den her, og folk synger med på "Vågner i natten", så står der en gammel mand som mig og flæber foran mikrofonen. Jeg sang ikke med på det sidste omkvæd. Jeg var rørt, det viser bare, at det stadigvæk betyder noget, siger Steen Christiansen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Børn skal have en tryg… 26. januar 2021 kl. 20.14

AF: PER HØYEM

Et meget frisk pust 26. januar 2021 kl. 10.18

AF: J. HANSEN

Teknisk udvalg straffer… 25. januar 2021 kl. 10.46

AF: JOHN WENNERWALD

Et frisk pust 24. januar 2021 kl. 22.49

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

Annonce