cookie-og-privatlivspolitik
"Herrens veje II" gentog succesen fra sidste års Robert-uddeling. Serien vandt tre priser ved Robert Prisen 2019 for henholdsvis bedste mandlige og kvindelige hovedrolle og bedste tv-serie.
"Herrens veje II" gentog succesen fra sidste års Robert-uddeling. Serien vandt tre priser ved Robert Prisen 2019 for henholdsvis bedste mandlige og kvindelige hovedrolle og bedste tv-serie.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Gossip

Herrens veje-prisvindere: Vi får aldrig sådan en serie igen

Stjernerne i "Herrens veje" tror ikke, at Danmark igen får en serie med et så tungt emne som tro og eksistens.
04. februar 2019 kl. 11:45 Af Af Louis Beck Petersen, Ritzau Fokus

Annonce

DR-dramaserien "Herrens veje" er på sæson to, men den fortsatte søndag aften sin prishøst, da den ved Robert Prisen 2019 hev tre tunge priser med hjem.

For andet år i træk vandt serien prisen for årets tv-serie, imens Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen igen tog prisen for henholdsvis bedste mandlige og kvindelige hovedrolle i en tv-serie.

På trods af priserne og de fine anmeldelser er Lars Mikkelsen, der i serien spiller provst Johannes Krogh, bange for, at politisk bestemte kulturnedskæringer vil være med til at sætte en stopper for en serie som "Herrens veje", der i sin form er lidt tungere end andre tv-serier.

Han tror ikke på, at seriens mange priser kan sikre, at endnu flere tør satse på den type serie.

- Nu bliver jeg politisk, men med de beskæringer, der kommer nu, så tror jeg, at man gør præcis det modsatte. Det her var den sidste, man turde at satse på, og det skal vi bare holde os for.

- Jeg er ikke sikker på, at vi var en skid ude i verden, hvis vi ikke turde at satse på sådan noget her. Men så vil man måske bare ikke være noget ude i verden, og sådan er det. Det er ikke op til mig, men en eller anden kulturminister, siger Lars Mikkelsen.

Ann Eleonora Jørgensen, der spiller overfor Lars Mikkelsen i serien som præstefruen Elisabeth Krogh, bakker ham op.

- Man skal blive ved med at synes, at det her er vigtigt, så man ikke bare går efter den lette underholdning, som er letfordøjelig og hurtigt overstået. Den lette underholdning er også super vigtig, men man skal have en balance, siger hun.

Siden 2016 er der hvert år blevet skåret to procent i de statslige kulturudgifter, og DR skal skære 20 procent over de næste fire år. Kanalen har dog selv forklaret, at det ikke kommer til at gå ud over de danske dramaserier.

Rettighederne til "Herrens veje" er solgt til over 80 lande, og det vidner ifølge den 54-årige Lars Mikkelsen om, at der er et publikum og et potentiale i serien, som politikerne burde anerkende.

- Den lille del af befolkningen, som ser den, og som den relaterer sig til, det er det samme segment i alle lande. Det betyder, at der jo lige pludselig er et meget stort publikum.

- Det ville jeg kulturpolitisk satse på, men det vil man ikke, siger han.

De to hovedrolleindehavere er stolte over priserne. De ser det som en anerkendelse af, at man kan behandle emnerne tro og sorg, men samtidig få succes og tv-seere med sig.

- Det er et tungt emne. Når man møder ind hver morgen og igen og igen går ind i sorgen, så kan man godt blive usikker på, om det bliver for hårdt for dem hjemme i stuerne. Vi bliver i følelserne. Vi bliver der længe og stoler på det, siger Ann Eleonora Jørgensen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce