cookie-og-privatlivspolitik
Jonatan Spang har mange forskellige juletraditioner.
Jonatan Spang har mange forskellige juletraditioner.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Gossip

Jonatan Spangs jul: Bager småkager og laver pakkekalender til kæresten

Den danske komiker holder fast i en traditionel jul, hvor han gerne selv står for hyggen.
30. november 2019 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Jonatan Spang lægger stemme til hovedpersonen Jesper i Netflix' helt store julesatsning, animationsfilmen "Klaus". Selv er komikeren ret begejstret for julen, som både bringer nostalgiske minder om barndommens magi og sjove traditioner.

Hvordan er dit forhold til julen?

- Som barn var det helt magisk, og hele familien var samlet hjemme hos min moster. Nu er det hjemme hos min søster det ene år og hos min kærestes familie det andet.

- Jeg har fået et lidt mere praktisk forhold til julen med årene, men jeg kan godt lide, at man samles og spiser traditionel dansk mad og synger sange og går rundt om træet.

Hvordan bliver din jul i år?

- I år holder vi hos min søster, og hun har fire børn mellem 2 og 13 år, der bare er helt oppe og køre. Det er helt klart sjovest, når der er børn med.

- Vi tager op til dem i Nordsjælland, og typisk skal vi have en eller anden ret med. Vi har ikke helt hårde madtraditioner, hvor det skal være flæskesteg eller and. Men vi får altid risalamande.

Har I nogle særlige traditioner?

- Vi har talt meget om, hvilke sange man synger. Jeg synes for eksempel ikke, at Søren Banjomus hører til rundt om juletræet, jeg synes, man skal synge sange som "Højt fra træets grønne top" og "Det kimer nu til julefest". Men min far mener sagtens, man kan blande det med sange som "Det' jul, det' cool".

- Jeg nedlægger ikke veto, men jeg kan godt komme til at sende nogle lidt himmelvendte øjne, når min far begynder at prøve at rappe.

Hvad gør du for at skabe julestemning?

- Sidste år lavede jeg en pakkekalender til min kæreste med 24 pakker, og det kan jeg godt afsløre, at jeg gør igen i år.

- Det svære er, at man gerne vil finde 24 ting, men man vil heller ikke have, at ens hjem bliver fyldt med 24 latterlige dimser.

- De fleste gaver skal derfor helst være noget, man kan spise, drikke eller forbruge på en eller anden måde. Jeg gav hende for eksempel hårelastikker, fordi de altid bliver væk for hende.

Holder du selv nogen julearrangementer?

- Jeg har i mange år holdt en julefest for mine venner. Jeg er ikke specielt god til at bage småkager, men jeg kan rigtig godt lide det, og så inviterer jeg alle mine venner og min kærestes venner hjem, og så laver vi noget gløgg.

- Her når alle at sige glædelig jul til hinanden. Det kan godt udvikle sig og fortsætte hele natten. Det er rigtig hyggeligt.

Hvilken jul har været den værste?

- Jeg sad engang i Thailand med en kæreste juleaften, og der blev spillet nissemusik på stranden, og man kunne mærke, at hotelpersonalet virkelig havde læst op på, hvordan man fejrer jul med kalkunsteg og nissehuer.

- Der havde jeg det sådan lidt, "Hvad fanden laver vi?". Det var ikke, fordi det var slemt, det var bare en mærkelig aften. Men allerede den 25. december var jeg igen glad for, at jeg var på en sandstrand, og at det var 27 grader.

Har du et særligt juleminde fra din barndom?

- Min søster og jeg havde ønsket os en hund, da vi var ret små, og et år, da vi holdt jul hos min moster, lå der en gave under træet med sådan en rulle hunde-hømhømposer fra min mor.

- Vi var sikre på, der var en hund i en af de andre gaver, men det var der ikke. Så tænkte vi, at hunden nok var der, når vi kom hjem fra vores moster, men det var den heller ikke. Vi fik aldrig en hund. Vi fik kun hømhømposerne. Min mor har gjort mange mærkelige ting, men det var en af de mere specielle.

Hvad ønsker du dig i gave i år?

- Det er lidt fjollet, men jeg synes tit, det sker, at vi åbner en flaske vin, og så står jeg et par dage efter og hælder resten af den ud, fordi vi ikke drikker den hele. Så jeg ønsker mig sådan en tingest, der suger luft ud af flasken, så vinen holder sig bedre.

"Klaus" har premiere på Netflix den 15. november.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce