cookie-og-privatlivspolitik
Michael Katz Krefeld har en baggrund som manuskriptforfatter, og den måde at fortælle historier på bruger han også som forfatter. - Jeg har det sådan, at når nu jeg skriver krimier og spændingsromaner, så skal det være spændende hele tiden. Hvis det ikke er spændende, skal det i det mindste være morsomt eller rørende. Det skal være et eller andet. Hver scene skal have en følelse og gestaltes i det plot, det er. Det skal ikke bare være fyld. (Arkivfoto).

5

Billeder

Michael Katz Krefeld har en baggrund som manuskriptforfatter, og den måde at fortælle historier på bruger han også som forfatter. - Jeg har det sådan, at når nu jeg skriver krimier og spændingsromaner, så skal det være spændende hele tiden. Hvis det ikke er spændende, skal det i det mindste være morsomt eller rørende. Det skal være et eller andet. Hver scene skal have en følelse og gestaltes i det plot, det er. Det skal ikke bare være fyld. (Arkivfoto).
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Gossip

Krimikongen Katz Krefeld: Jeg mærker livet meget mere

For Michael Katz Krefeld er det uhyre interessant at afsøge menneskets mørke i fiktionens verden - selv om virkeligheden nogle gange kan være endnu mørkere.
19. oktober 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Er blod tykkere end vand? Eller end magt og milliarder?

Det er omdrejningspunktet i krimien "Imperiet", der netop er kommet på gaden som det næste kapitel i serien om privatdetektiven Thomas "Ravn" Ravnsholdt, som forfatteren bag, Michael Katz Krefeld, har stor succes med herhjemme og internationalt.

En skandaleombrust rigmandsdatter har tilsyneladende bortført sig selv - igen - og Ravn skal overbringe løsesummen fra hendes stenrige familie.

Men overdragelsen tager en blodig drejning, og det bliver begyndelsen på en kynisk magtkamp mellem medlemmerne i familien og folkene omkring familiens finansimperium, mens Ravn forsøger at opklare, hvad der er op og ned i sagen.

"Imperiet" er den syvende krimi i Ravn-serien, som blev indledt i 2013 med "Afsporet".

Annonce

Michael Katz Krefeld er en særdeles produktiv herre. Han udgav sin debutroman, "Før stormen", i 2007, og siden er der stort set hvert eneste år kommet en ny bog fra hans hånd.

- Jeg er lidt manisk, når det kommer til at skrive. Jeg dykker helt ind i det. Det er virkelig der, jeg lever og har det bedst. Det er ret vildt at hvile i noget, jeg er så glad for at lave, siger bestsellerstjernen.

- Jeg har overvejet, om jeg kunne nøjes med at skrive hvert andet år og så lave andre ting. Men jeg kan bare mærke, at jeg er mig selv, når jeg skriver. Jeg kan mærke, at jeg mere og mere har følelserne med i det. Jeg synes, jeg mærker livet meget mere, lyder det fra den prisvindende krimikonge.

Michael Katz Krefeld er autodidakt.

Han drømte egentlig om at blive filminstruktør og lavede som yngre en række kortfilm. De tog lang tid at producere, og tiden mellem filmene blev brugt på at skrive.

Annonce

Da DR besluttede at skabe serier af samme kaliber som de amerikanske mastodonter, gav Michael Katz Krefeld sit bud på et manuskript til tv-serien "Taxa".

Det blev begyndelsen på en karriere som manuskriptforfatter på nogle af de store seriesucceser som det emmyvindende DR-drama "Nikolaj og Julie" og TV 2-serien "Hotellet", der strøg hen over skærmen lige efter årtusindskiftet.

Men Michael Katz Krefeld savnede at skrive sine helt egne historier og besluttede at skabe sit helt eget. På skrift.

Den første bog tog over fire år at skrive. Så kom den svære toer, men siden har ordene flydt.

- Min fortællelyst og fantasiverden har altid været i mig. Jeg vil ikke sige, at jeg var dum i skolen. Men der var meget, der ikke interesserede mig. Jeg var bare en dreng, der hellere ville cykle alene rundt i Hvidovre for at opdage nye steder og digte politihistorier, eller hvad det nu kunne være, fortæller 55-årige Michael Katz Krefeld.

Annonce

- Når jeg ser tilbage, er jeg virkelig glad for, at jeg har troet på mig selv, og at jeg ikke har givet op. Der har ikke været mange penge i det før nu, men det har jo været en lang rejse. Jeg har lavet alt fra at stå i Netto til at være cykelbud, så jeg kunne selvfinansiere at skrive.

Med "Imperiet" har Michael Katz Krefeld skrevet en historie, som længe har ulmet i ham. En kidnapningshistorie med en tvist i et overklassemiljø, som er lige så stenrigt, som det er pilråddent.

I 70'erne blev det amerikanske rigmandsbarnebarn John Paul Getty bortført. Familien troede, det var en happening - at han havde planlagt det hele selv for opmærksomhedens skyld - indtil de fik tilsendt hans afskårne øre med posten.

Blandt de nyeste opsigtsvækkende sager skal vi ikke særligt langt væk eller særligt langt tilbage. For tre år siden blev hustruen til den norske multimilliardær Tom Hagen meldt savnet. Sagen blev først efterforsket som en kidnapning, men siden som en drabssag, der endnu ikke er opklaret.

- Jeg har længe arbejdet på en kidnapningshistorie. Jeg syntes, det kunne være interessant at skrive om. Ikke selve kidnapningen, men når der er en tvist, fortæller Michael Katz Krefeld.

Annonce

- Jeg elsker, når Pandoras æske bliver åbnet, og jeg prøver selv at hive læseren hen et sted, de ikke havde forventet.

Samtidig skærpede coronapandemien plottet.

I det forgangne halvandet år har de fleste begrænset, hvem de har set. Det har været de allernærmeste - og inderkredsen er ikke altid dem, man deler blodets bånd med.

- Hvad er familie?, spørger Michael Katz Krefeld.

- Det er jo dem, du kan stole på, og de bånd, du selv danner. Det synes jeg, er interessant, og det blev også mit brændstof for historien og et underliggende tema.

Annonce

Ravn hvirvles ind i et finansimperies intriger, hvor alle bekriger hinanden og er sig selv nærmest.

Selv bor Ravn sammen med bulldoggen Møffe på sin lille båd, som vugger i Christianshavns Kanal, og der har han skabt sin egen inderkreds med den lokale barejer Johnson, antikvitetshandleren Victoria og naboen Eduardo.

Rigtige relationer kan ikke købes for penge. Heller ikke i den stenrige familie, Michael Katz Krefeld portrætterer i "Imperiet".

I sine tidligere bøger har han været forbi alt fra underklassen og underverdenen til subkulturer og sekter.

For Michael Katz Krefeld er det uhyre interessant at afsøge menneskets mørke i fiktionens verden - selv om virkelighedens verden nogle gange paradoksalt nok kan være endnu mere modbydelig.

- Det er ting, jeg selv kan være skræmt over, og som jeg har brug for at undersøge nærmere, fortæller han.

- Det kan godt være, at der ikke er en lykkelig slutning, men krimier kan give en form for forløsning og svar. Og det tror jeg, vi alle sammen mangler i vores liv.

Ondskab er ikke sort og hvid. Den kan være drevet af tro, af længsel og af behov, nødvendighed og af indre retfærdighed.

- Hvis man leder efter svar, så bliver man også nødt til at være de meget ekstreme menneskers advokat. Jeg bliver nødt til at forstå, hvorfor folk agerer, som de gør. Hvad der har gjort dem kyniske, siger Michael Katz Krefeld.

- Det er endnu et lag i krimien, at man forhåbentlig kan give et svar på verdens fortrædeligheder. Og det er det, fiktionen kan. Den kan give os håb i håbløsheden, sådan at vi kan overkomme nye strabadser, og hvad livet ellers kaster imod os.

"Imperiet" er netop udkommet.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE