cookie-og-privatlivspolitik
Arne Leivsgaard fotograferet med Tal R maleriet, som han sammen med Dann Thorleifsson vil lave til skiver i armbåndsure. Det har Sø- og Handelsretten imidlertid sat en foreløbig stopper for.
Arne Leivsgaard fotograferet med Tal R maleriet, som han sammen med Dann Thorleifsson vil lave til skiver i armbåndsure. Det har Sø- og Handelsretten imidlertid sat en foreløbig stopper for.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Gossip

Kunstneren Tal R får nedlagt forbud mod at klippe i hans værk

Domstol forbyder færøsk kunstnerduo at klippe kunstværk, som de har købt, og lave det om til ure.
02. december 2019 kl. 10:39 Af Ritzau

Annonce

Kunstneren Tal R har i mandag i Sø- og Handelsretten fået nedlagt et midlertidigt forbud mod, at kunstnerduoen Letho kan klippe i værket "Paris Chic" og bruge det til urskiver.

Det er Tal R, der har malet billedet, men de to færinger Dann Thorleifsson og Arne Leivsgaard, der udgør Letho, har købt det af ham for 600.000 kroner.

Deres idé var at klippe maleriet i små stykker og bruge stykkerne til skiver i ure, som så skulle sælges for 10.000 kroner stykket. Men det er en krænkelse af Tal R's ophavsret, mener han.

For at forhindre at maleriet blev ødelagt, inden ophavsretsspørgsmålet blev afklaret, har Tal R bedt retten om at nedlægge et midlertidigt forbud mod at forvandle værket til ure.

I sidste uge fremlagde parterne deres synspunkter i Sø- og Handelsretten, og efter at have tænkt over sagen er dommer Mads Bundgaard Larsen nået frem til, at der skal nedlægges et forbud.

Kunstnerduen " forbydes at opskære, klippe eller på anden måde ændre maleriet "Paris Chic" til brug for fremstilling, markedsføring og udbud af ure i Danmark", hedder det i kendelsen.

Teknisk set er forbuddet rettet mod urfirmaet Kanske Denmark, men her indgår de to færinger i ejerkredsen.

Tal R er en af landets mest anerkendte kunstnere, og han nyder også anseelse i udlandet. Han fortalte efter retsmødet i den forgangne uge, at det er færingernes idé om at tjene penge på hans værk, der nager ham.

- Det er ærgerligt, at man skærer et maleri op for profit, sagde han til DR efter torsdagens retsmøde.

Og i en mail til Politiken har han sagt:

- Jeg ser det som nogen, der forsøger at tjene penge og få opmærksomhed ved at lave et produkt ud af min kunst, og det gør mig ærlig talt ked af det.

Thorleifsson og Leivsgaard har fortalt, at deres plan er at lave 300-400 ure og sælge dem for 10.000 kroner per styk, hvilket ville resultere i en omsætning på tre til fire millioner kroner.

Men målet for dem er kunstnerisk, ikke økonomisk. Det har de tidligere sagt til Berlingske.

Det er en modificering. Ikke et plagiat og ikke en kopi. Det er en original, der er arbejdet videre på for at skabe noget nyt. Det er historiefortællingen, vi arbejder med, har Dann Thorleifsson sagt til Berlingske.

Sø- og Handelsrettens forbud er kun midlertidigt. Skal det gøres permanent, så skal Tal R inden to uger anlægge en egentlig retssag. På den anden side har kunstnerduoen mulighed for at kære kendelsen om forbud til landsretten.

- Nu afventer vi, om der bliver anlagt en sag om forbud. Vi har endnu ikke taget stilling til, om kendelsen skal kæres til landsretten, siger advokat Heidi Højmark Helveg, der repræsenterer kunstnerduoen.

Tal R har ladet sine advokater, Anders Valentin og Jørgen Permin, sende en skriftlig udtalelse efter mandagens afgørelse.

- Tal R og vi er meget tilfredse med Sø- og Handelsrettens meget klare kendelse, der giver os medhold på alle punkter. Vi håber, at den sætter et punktum for denne sag, og at den betyder, at Tal R og hans kunstnerkolleger kan undgå lignende sager fremover, lyder det i udtalelsen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

Annonce