cookie-og-privatlivspolitik

Gossip

Mary fejrer rund fødselsdag med udstillinger og taffel

Kronprinsesse Mary vil i forbindelse med sin 50-års fødselsdag deltage i flere arrangementer og udstillinger.
02. december 2021 kl. 12:24 Af Ritzau

Lørdag den 5. februar fylder kronprinsesse Mary 50 år. Torsdag har kongehuset løftet lidt af sløret for, hvordan den folkekære prinsesse skal fejre den runde fødselsdag.

Kronprinsessen starter sin officielle fejring den 27. januar ved et arrangement for samarbejdspartnere og netværk i Mary Fonden, skriver kongehuset i en pressemeddelelse.

Fonden blev startet i 2007 af kronprinsessen selv, og prinsessen er bestyrelsesformand i fonden, der blandt andet har fokus på mobning, vold i hjemmet og ensomhed.

- Jeg har svært ved at se mennesker stå alene. Det har altid berørt mig dybt, når et menneske står uden for fællesskabet og kigger ind - uden at kunne forstå, hvorfor han eller hun ikke kan være med, skriver Mary på fondens hjemmeside.

På museet Koldinghus i Kolding åbner prinsessen den 31. januar udstillingen "Mary og Kronprinsesserne".

Annonce

Udstillingen har fokus på prinsesser, der er kommet fra udlandet og er blevet kronprinsesser, og danske prinsesser, der er blevet kronprinsesser i udlandet.

- Som kronprinsesse bliver man stillet over for den udfordring at skulle indtage en helt central plads i et fremmed land.

- Man skal tilegne sig et nyt sprog og en kultur, mens mange øjne hviler på én - og der er en stærk følelse af, at der er meget at leve op til. Men også stor muligheder for selv at forme sin rolle, siger kronprinsessen til Koldinghus i forbindelse med udstillingen.

Mary selv kommer fra delstaten Tasmanien i Australien.

Hun mødte i år 2000 kronprins Frederik på en bar i forbindelse med det OL, der blev afholdt i den australske storby Sydney.

Annonce

Den 4. maj 2004 blev parret gift i Vor Frue Kirke i København, og Mary fra Australien blev med et kronprinsesse Mary af Danmark.

Den 3. februar åbner kronprinsessen udstillingen "H.K.H. Kronprinsesse Mary 1972-2022" på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Udstillingen fortæller kronprinsessens personlige historie og virke som prinsesse i Danmark.

Ved åbningen vil der desuden blive afsløret et nyt portræt af kronprinsessen.

Kronprinsesse Marys fødselsdag vil blive fejret i en grad, den ikke er blevet det før, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen, historiker og kongehusekspert. Og det er der god grund til.

Annonce

- Det er første gang, at kronprinsessen vil blive fejret på den her måde. Hun har jo haft runde fødselsdage før, men 50 år er noget særligt.

- Anledningen, til at man gør så meget ud af det, er, at man har et kronprinsepar, der er vokset med opgaven og er meget engageret i det danske samfund i dag. Og så er de meget klar til at tage over den dag, det bliver aktuelt, at de skal være kongepar, siger han.

Aftenen før kronprinsessen fødselsdag - den 4. februar - samles gæster på Rosenborg Slot i anledning af fødselsdagen.

Her er dronning Magrethe vært for fødselsdagsfejringen, hvor den kongelige familie og repræsentanter for det officielle Danmark mødes.

Kongehuset skriver i pressemeddelelsen, at der vil blive afsløret flere arrangementer i forbindelse med fødselsdagen senere.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE