cookie-og-privatlivspolitik
Roky Erickson, der døde fredag, besøgte seneste Danmark i 2016. Her gav han koncert i Pumpehuset, hvor dette billede er taget. Roky Erickson blev 71 år.
Roky Erickson, der døde fredag, besøgte seneste Danmark i 2016. Her gav han koncert i Pumpehuset, hvor dette billede er taget. Roky Erickson blev 71 år.
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Gossip

Rockikonet Roky Erickson er død

Roky Erickson, der er anset for at være en foregangsmand inden for psykedelisk rock, er død i en alder af 71.
01. juni 2019 kl. 09:41

Annonce

Rockmusikeren Roky Erickson er død. Det skriver blandt andre musikmagasinet Rolling Stone.

Roky Erickson brød igennem med bandet "The 13th Floor Elevators", der var aktive fra midten af 1960'erne og sporadisk siden da. Bandet har været en inspiration for mange rocklegender - blandt andre ZZ Top.

- Verden har mistet et stort lys og en utrolig sjæl. Det var ikke det letteste liv, men han er fri for alt det nu, siger hans bror Summer Erickson til lokalmediet Austin360 ifølge Rolling Stone.

Roky Erickson led af psykisk sygdom og var flere gange indlagt. Her blev han blandt andet udsat for elektriske behandlinger mod sin vilje.

Sidst den nu afdøde musiker spillede i Danmark var i 2016, hvor han gav koncerter i Pumpehuset i København og på Voxhall i Aarhus.

Det var dog ifølge Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo ikke den store succes. Han mente, at Erickson burde have stoppet karrieren før det.

Tidligere har Erickson også spillet på det københavnske spillested Vega og på Roskilde Festival.

Roky Erickson, hvis borgerlige navn var Roger Kynard Erickson, stammede fra Austin i Texas, hvor han kom til verden 15. juli 1947.

Han begyndte at spille klaver allerede som femårig. Den blev siden skiftet ud med guitaren. Og i 1965 forlod han high school umiddelbart før den afsluttende eksamen for i stedet at hellige sig en musikkarriere.

Umiddelbart efter var han med til at danne gruppen The 13th Floor Elevators, der året efter albumdebuterede med "The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators".

Undervejs udviklede Roky Erickson et stort forbrug af stoffer, der ikke kan udelukkes at have forværret de psykiske problemer, som han sloges med gennem det meste af livet.

Sygdommen betød, at Roky Erickson jævnligt var indlagt på psykiatriske hospitaler og i perioder ikke spillede musik.

I andre perioder var han dog aktiv, og han nåede i løbet af sin karriere at udgive godt en snes albums.

I 1990 blev han hyldet, da en lang række stjerner fra musikkens verden blandt andre The Jesus and Mary Chain, R.E.M., ZZ Top og Primal Scream udgav albummet "Where the Pyramid Meets The Eye: A Tribute to Roky Erickson". Albummet indebar coverversioner af Ericksons sange.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

AF: BJARKE ROSENKILDE

Henrik Sass Larsen tilbage… 04. september 2019 kl. 23.40

AF: JOHN WENNERWALD

Hanelefanten lusker væk 01. september 2019 kl. 20.13

Annonce