Annonce
Bolig og livsstil

Roland Møller om Hollywood-succesen: Jeg spiller på at være dansk

Skuespiller Roland Møller slog i 2010 igennem i fængselsdramaet "R" og har siden medvirket i flere store Hollywood-film. Foto: ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Skuespiller Roland Møller fremhæver sit danske ophav, når han går til casting på store Hollywood-film.

Da den danske skuespiller Roland Møller blev spurgt, om han ville spille rollen som tordenguden, Thor, i den nye danske film "Valhalla", sagde han ja med det samme.

Han syntes, det var en fremragende idé, at instruktør Fenar Ahmad havde planer om at filmatisere Peter Madsens berømte tegneserie, som i 1986 blev til en tegnefilm.

Indtil han blev i tvivl.

- Jeg begyndte ret hurtigt at tænke: "Hvad er det, vi har gang i? Valhalla? Det er jo sølvtøjet, vi piller ved. Et stykke dansk kulturarv, som rigtig mange har et forhold til. Det bliver ikke nemt".

- Men jeg har lært af erfaring, at hvis man virkelig vil imponere nogen, så skal man ud, hvor det bliver lidt farligt, siger Roland Møller.

Så den danske skuespiller holdt fast i sit ja, og han begyndte derefter at tænke over, hvad historien om de to vikingebørn Røskva og Tjalfe, som rejser op til guderne i Asgård, egentlig har betydet for ham.

Og det er ikke så lidt.

- Historien har været med til at sætte nogle grundsten for, hvordan jeg er som menneske i dag, og hvordan jeg ser verden. Jeg tror, at den sidder dybere i mange af os, end vi egentlig regner med, siger han.

Med det mener Roland Møller, at den nordiske mytologi har været med til at danne os som folk, og det skal vi være stolte af.

- Jeg synes, at der er mange i Skandinavien og specielt i Danmark, som har mistet deres identitet og leder efter den alle mulige mærkelige steder.

- De forstår ikke, at der også er eksotisk i Skandinavien. Men i virkeligheden har vi mange ting, der ligger latent på vores rygrad, hvis vi går ned og dyrker den nordiske mytologi, siger han.

47-årige Roland Møller er født og opvokset i Odense og slog i 2010 igennem i fængselsdramaet "R".

Siden har han gjort kometkarriere og medvirket i flere Hollywood-film som blandt andet "Skyscraper" fra 2018, hvor han spillede over for Neve Campbell og Dwayne "The Rock" Johnson.

Ifølge Roland Møller skyldes hans succes i udlandet blandt andet hans danske ophav.

- En af grundene til, at jeg har haft succes ude i verden, er, at jeg spiller på at være dansk. De synes, vi er eksotiske. Når jeg fortæller, at jeg kommer fra Danmark, siger folk altid: "Så er du viking!", og det svarer jeg ja til - selv om min mormor var tysker.

- Derefter fortæller jeg, at jeg kommer fra H.C. Andersens hjemby, og så bliver de endnu mere imponerede. Man må spille på det, man har, siger han.

Roland Møller kan mærke, at det virker at spille danskerkortet.

- Jeg er blevet hyret på baggrund af det. Jeg bliver castet som dansker til at spille russer, sydafrikaner og franskmand, hvor jeg tænker: "Hvorfor tog de ikke en russer, en sydafrikaner eller en franskmand til den rolle?".

- Men de siger, at der er noget over os skandinaver. Så når jeg caster til en film, så prøver jeg så vidt muligt at gøre min accent dansk, siger han.

Roland Møllers momentum i Hollywood blev for alvor kickstartet, da han spillede hovedrollen i den danske film "Under Sandet", som i 2016 blev udvalgt til at kæmpe om en Oscar.

Siden har han kørt to sideløbende karrierer - en i USA og en i Europa. Men det frister ham ikke at satse alt på Hollywood.

- Det tror jeg aldrig, jeg kommer til. Hollywood er ikke så stærkt mere. Der bliver lavet genindspilninger, og ingen tør at tage chancer, fordi budgetterne er så store, at hvis filmen ikke sælger, kan det knække hele firmaet.

- Hollywood-film skal bare underholde og helst ikke få publikum til tænke for meget, og det designer producenterne filmene efter, og så bliver de ofte kedelige og intetsigende, hvis du spørger mig. Det bliver forudsigeligt. Til gengæld er det flot at se på, og det kan også noget, siger han.

Castingprocesserne til de store amerikanske film kan også trække tænder ud.

I løbet af det seneste år har Roland Møller været til casting på to større internationale filmprojekter.

Det tog ham syv måneder at komme igennem de to castingforløb, og begge gange endte han som en af de sidste tre skuespillere, men uden at få rollen.

- Det er en stressende branche, og derfor råder jeg ikke nogen til at gå ind i den. Casterne sælger drømme, og du bliver købt som et stykke legetøj. De trækker dig helt op, og når der ikke er mere batteri på, så bliver du smidt ud igen. Sådan er det i de store produktioner i Hollywood, siger han.

Derfor har Roland Møller nogle gange forsøgt at gå uden om castinginstruktøren og i stedet få direkte kontakt til filmens instruktør.

- Jeg har en gang ringet direkte til en Hollywood-instruktør på Skype og sagt: "Hey, this is Roland from Denmark, the real viking from the same city as Hans Christian Andersen". Og så har jeg researchet på instruktøren på forhånd, så jeg ved, hvor følsom han er, og hvad han har brug for.

- Han vil gerne høre, at han er skide god, og det, han har skrevet, er virkelig fedt, og at jeg bliver hans soldat. Det handler om at mærke mennesker. Hollywood er et spil, siger han.

  • Skuespiller Roland Møller Skuespiller Roland Møller
    Skuespiller Roland Møller slog i 2010 igennem i fængselsdramaet "R" og har siden medvirket i flere store Hollywood-film. Foto: ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket