cookie-og-privatlivspolitik
Adskillige omkom i en brand på den rumænske natklub Colectiv, som også er navnet på en dokumentarfilm, som onsdag vandt EU-filmprisen LUX.
Adskillige omkom i en brand på den rumænske natklub Colectiv, som også er navnet på en dokumentarfilm, som onsdag vandt EU-filmprisen LUX.
Foto: Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix

Gossip

Rumænsk dokumentar vinder EU-filmpris foran Vinterberg

Den Oscar-hædrede danske film "Druk" blev nomineret til Europa-Parlamentets pris, men vandt den ikke.
09. juni 2021 kl. 13:07 Af Ritzau

Den rumænske dokumentarfilm "Colectiv" (Kollektiv, red.) om afsløringer af korruption efter en dødelig brand på en natklub vinder EU-Parlamentets filmpris LUX.

EU-Parlamentets formand, David Sassoli, offentliggjorde onsdag vinderen ved en ceremoni i parlamentet i Strasbourg, hvor den danske film "Druk" af Thomas Vinterberg var en blandt tre nominerede.

- Det er en stor ære for denne film at blive valgt af europæerne og medlemmerne af Europa-Parlamentet. Det er en pris mest til ofrene og deres familier, som ikke har fået retfærdighed, siger instruktøren Alexander Nanau.

Inden førsteprisen blev annonceret, stjal hovedrolleindehaveren af den tredje film alles opmærksomhed, da han skreg tre gange af sine lungers fulde kraft i den enorme parlamentssal.

Det gjorde han for at "give ordet til" oppositionen i Hviderusland.

Annonce

Både den vindende film "Colectiv" og "Corpus Christi" kredser om undertrykkelse af frihedsrettigheder i europæiske lande.

Den rumænske vinderfilm tager afsæt i undersøgende journalister på en avis, som afdækker korruptionssager i forbindelse med branden på natklubben "Colectiv" i den rumænske hovedstad, Bukarest, i 2015.

Den danske producer Kasper Dissing repræsenterede filmen "Druk" ved ceremonien i Strasbourg.

Han gav ordet til den tidligere britiske premierminister Winston Churchill, som havde forsvaret penge til kulturen, mens andre dengang ville bruge dem på krigsmaskiner:

- Churchills svar var: "Hvad kæmper vi så for?" Jeg håber, at folk, som sidder her, vil huske de ord fra en stor leder i Europa, når vi skal genopbygge Europa efter covid-19. For uden kulturen er vi ikke Europa, siger Dissing.

Annonce

"Druk" har vundet stribevis af internationale filmpriser. Den blev i april hædret med en Oscar for bedste internationale film.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE