Annonce
Bolig og livsstil

Skuespiller Alba August: Jeg har nok en slags social angst

Hun er efterspurgt og anmelderrost, men Alba August holder tilværelsen som skuespiller ud i strakt arm.

Der er langt fra det eventyrlige univers hos den svenske børnebogsforfatter Astrid Lindgren til et postapokalyptisk mareridtsscenarie, hvor den danske befolkning er blevet udryddet af en virus.

Ikke desto mindre er det et spring, som den blot 25-årige skuespillerinde Alba August har foretaget.

Sidste år portrætterede hun Astrid Lindgren i filmen "Unge Astrid".

Nu er hun aktuel som Simone i anden sæson af den første danske Netflix-serie "The Rain", der har premiere 17. maj.

- Jeg havde ikke drømt om at spille Astrid Lindgren eller lande en hovedrolle i en Netflix-serie. Det er så surrealistisk at opleve det, og jeg har det samtidig sådan: "Hvad er så det næste, der skal ske?". Jeg er så klar på en endnu større udfordring, siger hun.

På filmfestivalen i Berlin i 2018 blev hun udråbt til Shooting Star, hvilket gør hende til en ud af ti unge, lovende skuespillere fra hele Europa, som man bør holde særligt øje med.

Alba August har aldrig tænkt på skuespillet som en karriere, men hun har altid følt sig tiltrukket af det, fordi det passer til hendes temperament.

- Der er noget ved skuespillet, som jeg kan lide - måske fordi jeg føler, jeg har mere kontrol, når jeg er i en rolle. Alt er aftalt, og der er ingen, der kan forstyrre.

- Som skuespiller kan jeg gøre ting, der ville være grænseoverskridende for mig privat. Jeg er egentlig meget genert, men når jeg spiller, forsvinder den følelse, og det kan jeg godt lide, siger hun.

Glæden ved skuespillets uanede muligheder kan spores tilbage til Alba Augusts barndom.

- Som barn elskede jeg at performe, danse og synge. Når der kom gæster, forberedte min søster og jeg altid en optræden af en art, en tale eller en dans, fortæller hun.

Men selv om Alba August altid har elsket scenen og skuespillet, forsøger hun at holde en passende afstand til selve skuespilmiljøet.

- Nogle gange føler jeg, jeg har en slags social angst. Jeg har været i mange miljøer og sammenhænge, hvor der kun er skuespillere, og selv om jeg elsker den åbenhed, der er i miljøet, kan for mange ekspressive mennesker det samme sted nogle gange blive lidt for meget for mig. Vi teatermennesker vil alle sammen gerne blive set, du ved, siger hun og griner.

- På Teaterskolen brugte jeg nogle gange mere energi på, hvordan jeg skulle være privat end på selve arbejdet. Det havde jeg lidt svært ved at navigere i, for selv om alle omkring en skal have lov til at larme og grine højt, skal jeg også have plads til stilhed og koncentration, siger hun.

Den unge skuespillerinde passer samtidig på ikke at lade sig styre for meget af det fokus, som hviler på mange skuespilleres udseende.

- At se sig selv og sit udseende på en skærm gør ikke noget godt for mig. På et tidspunkt må man erkende: "Okay, sådan her ser jeg bare ud", men jeg tror ikke, det er godt og naturligt at kigge så meget på sig selv.

- At være skuespiller handler meget om ens udseende, og kravet om at være attraktiv prøver jeg særligt som kvinde at arbejde meget aktivt imod. Jeg taler med mine kvindelige kolleger om, hvordan man bliver fri af det - og mandlige også for den sags skyld.

Alba August gør til gengæld en dyd ud af at indgå i sammenhænge, hvor hun laver sjove ting, som virkelig gør hende glad.

Det gør hende for eksempel glad at være flyttet tilbage til sin hjemstavn, Stockholm, hvor hun er født og opvokset, efter fem år i København.

- Jeg har virkelig skubbet mig selv ved at flytte til København, lære dansk og spille på dansk og også lære en helt ny mentalitet at kende. Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, men det er også dejligt at være hjemme igen, fortæller hun.

De dansk-svenske rødder stammer fra skuespillerindens forældre, som er svære at komme udenom. Efternavnet August klinger velkendt både i og uden for filmens verden.

The Rain-stjernens far er den oscarvindende danske instruktør Bille August. Moren er Pernilla August, en af Sveriges mest berømte skuespillerinder.

- Jeg tænker virkelig lidt over mine forældre, men det begynder at gå op for mig, at mange andre tænker over det.

- Jeg synes bare, det er hyggeligt at være i samme branche. Så møder jeg nogle skuespillere, instruktører eller make-up-artister, der har arbejdet sammen med min mor eller far, og det skaber en tryghed at arbejde sammen med ens forældres venner. Et filmset er meget et hjem for mig, et trygt sted, og så har jeg nogle forældre, jeg er meget stolt af, fortæller hun.

Ud over "The Rain" er Alba August aktuel til september, hvor hun spiller overfor dansk-svenske David Dencik i den svenske spillefilm "Quick".

Indtil da er kalenderen mere eller mindre åben.

- Jeg har haft et par måneder, hvor jeg ikke har arbejdet, men hvor jeg har rejst, taget workshops og den slags. Nu ved jeg ikke, hvad jeg skal, og det er både enormt dejligt og super angstprovokerende, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem