cookie-og-privatlivspolitik
Kjeld Engelharth og Annemette Johnsen finder hinanden under rundturen i "Digeparken" og ender med at konstatere, at de ikke er så uenige endda.

4

Billeder

Kjeld Engelharth og Annemette Johnsen finder hinanden under rundturen i "Digeparken" og ender med at konstatere, at de ikke er så uenige endda.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

- Der er helt styr på Digeparken

Sagen om poolhusene i Bøtø spøger 2,5 kilometer nordligere bag Det Falsterske Dige.
06. oktober 2021 kl. 06:15 Af Birgitte Grønning

MARIELYST I 1943 kom "Hjørnebo" trillende fra Sakskøbing på en lastvogn og blev forsigtigt sat i vandkanten i Marielyst. Nærmere betegnet i "Digeparken": en samling af 30 små kolonihavelignende huse lige bag diget ved Marielyst Strandvej.

En beliggenhed så attraktiv, at der for nylig er solgt et hus for en lille million, selv om det kun er 32 kvadratmeter og ligger på lejet fællesgrund.

Her er nyslået græs, legeplads og velplejede hække, som de fleste drejer hovedet misundeligt efter, når de går mod stranden.

Men den gode stemning i idylliske "Digeparken" blev forleden udfordret i avisens spalter, da næstformanden for Guldborgsund Kommunes teknik, miljø og ejendomsudvalg, Annemette Johnsen (SF), meldte ud, at der nu skal mere styr på "Digeparken".

Ejerne er begyndt at bygge til og om i en grad og stil, der ikke overholder lokalplanen.

Annonce

Kommunen har været for rundhåndet med dispensationer - også efter byggeri - og der breder sig en "klondikeagtig stemning", mener politikeren, der bifalder et stop for dispensationer fra lokalplan 34's paragraffer.

Her står blandt andet, at husene maksimalt må være 32 kvadratmeter, at de skal holdes i harmoniske farver, og at der ikke må bygges mere end fem meter i højden. Kjeld Engelharth har arvet "Hjørnebo" fra sin far og kender "Digeparken" fra et langt livs somre.

Nu nyder han som morfar at byde børn og børnebørn på badeferie i idyllen, som står hans hjerte nær.

Derfor blev Kjeld godt gal i hovedet, da han læste Annemette Johnsens beskrivelse, som han slet ikke kan genkende.

I et læserbrev spørger han "Hvor meget må et byrådsmedlem lyve?" og tilbageviser Annemette Johnsens udtalelser om ulovligt byggeri som upassende valgtrommer.

Annonce

- Spøger sagen også her vedrørende de 10 store poolhuse, spørger Kjeld Engelharth.

- Det gør den, erkender Annemette Johnsen, da de to mødes i "Digeparken".

- Poolhussagen puster op i mange menneskers lokale stolthed og får dem til at ville passe på et sted som "Digeparken". Det, der skete i Marielyst Feriepark, må ikke ske igen her, hvor vi har en anden stærkt bevaringsværdig kulturperle, fastslår Annemette Johnsen og følger med Kjeld Engelharth rundt i "Digeparken".

Hun bryder sig blandt andet ikke om, at et brunt bjælkehus bryder med den ensartede række af store træhuse. Heller ikke, at et hus er malet i en blå farve, der ifølge politikeren stikker ud fra helheden.

Men idyllen er i det store hele intakt, indrømmer Annemette Johnsen, der dog alligevel mener, at en opdatering af lokalplanen fra 1989 er tiltrængt.

Annonce

- Det er godt at være på forkant, så vi ikke risikerer at stå med en ny poolhussag her, mener hun.

Kjeld Engelharth ønsker sig heller ingen poolhuse eller lignende i "Digeparken", men han synes, at politikeren skyder gråspurve med kanoner, og understreger, at der er helt styr på reglerne i "Digeparken".

- Faktisk er der så meget styr, at jeg selv har fået afvist en ansøgning om at bygge et nyt hus, som børn og børnebørn kunne få glæde af i fremtiden, fortæller Kjeld Engelharth.

Det gamle "Hjørnebo" blev bygget ud til 43 kvadratmeter, længe inden lokalplanen kom til i 1989, og nu vil Kjeld Engelharth gerne rive det ned og bygge 43 nye og mere tidssvarende kvadratmeter.

Det har han fået kommunens velsignelse til, men bestyrelsen for "Digeparken I/S" har vendt tommelfingeren nedad med henvisning til, at huse skal holdes på 32 kvadratmeter. Den går Kjeld Engelharth nu og tygger på.

Annonce

- Jeg vil meget nødig sige farvel til det her sted, konstaterer han.

Politikeren og ejeren af "Hjørnebo" ender med at være langt mere enige, end de lagde ud med i avisens spalter.

For Annemette Johnsen mener ikke, at bestyrelsen skal kunne omstøde kommunens afgørelse. En høringsret må være nok.

Det gør heller ikke noget, hvis huse sniger sig op på 43 kvadratmeter, så længe de holder den ensartede byggestil, mener hun.

Kjeld Engelharth er ikke fan af helt ens huse, men hvis politikeren vil arbejde for en lokalplan, der åbner for lidt større huse, bakker han op.

Annonce

70 kvadratmeter er dog alt for meget, er de to enige om. De stemmer også begge nej til poolhuse på de godt 6.000 kvadratmeter fællesgrund.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE