cookie-og-privatlivspolitik
Caroline Grundahl fra 3.a har siddet og skrevet den store afsluttende eksamensopgave. Normalt ville hun have været mere ude, men i stedet har hun buret sig inde på værelset.
Foto: Privat

Guldborgsund

- Eleverne har stadig ret til og krav på undervisning

Katedralskolen har taget nye undervisningsformer i brug.
26. marts 2020 kl. 08:13 Af Maria Glasius Lange

Annonce

NYKØBING Når al undervisning i øjeblikket foregår fra sofaen eller hjemmekontoret, tvinges både lærere og elever til at tænke kreativt.

Således har eleverne fra Katedralskolen i Nykøbing i de seneste uger lavet (de knap så farlige) kemiforsøg i køkkenet og dansesekvenser over mobiltelefonen.

Det var en beslutning, som rektor Kirsten Danving traf en sen onsdag aften, efter at statsministeren havde talt om en snarlig nedlukning.

- Vi har et samfundsansvar i forhold til rent fysisk at holde elever og lærere væk fra hinanden. Men vi har samtidig et ansvar for, at vores elever får den undervisning, de har krav på og ret til, siger hun.

I løbet af en enkelt dag blev undervisningen flyttet fra klasselokalerne og ud på elevernes værelser med hjælp fra en helt ny undervisningsform. Også selv om at det lige krævede et par justeringer. Det forklarer Olav Lyndrup, lærer i informatik og matematik, fra sit hjem i Vordingborg.

- Jeg skulle lige vænne mig til, at alle eleverne sad derhjemme, og at man i begyndelsen kunne høre, når en elev fik tilbudt kakao af sin mor, eller én fik en lillebror op på skødet, som pludrede, mens hun sad ved sin computer.

Men efter et par indledende snakke kom det til at fungere. Blandt andet takket være et system, hvor man kan dele sin skærm med andre og skrive i det samme dokument.

For ham er det vigtigt, at skoleskemaet stadig overholdes, så man bevarer den personlige kontakt med eleverne.


Savner nærnæret

Det er Lise Stentebjerg-Milandt enig i. Hun underviser i psykologi, idræt og dans, hvor hendes valghold var nået til at lave et danseprojekt. Hun har oprettet nogle grupper, hvor eleverne viser bevægelsesforslag til hinanden, optager sekvenser derhjemme og viser dem til hinanden i grupperne. Hjemmefra sidder Lise Stentebjerg-Milandt og kommenterer deres arbejde.

Det går påfaldende smertefrit, forklarer hun, men hun savner stadig nærværet med både elever og kolleger. Og maden i kantinen.

Caroline Grundahl fra 3.a mener også, at det er rarere at være i skole.

- Man kan godt et øjeblik føle sig lidt alene, når en time er færdig, og man er vant til så at gå ned i kantinen sammen. Hér er man så pludselig alene hjemme. Men det er jo dét, der kan lade sig gøre lige for øjeblikket, forklarer hun.

Caroline Grundahl skal som 3.g'er snart aflevere sin afsluttende eksamensopgave. Derfor skulle hun alligevel sidde hjemme og skrive opgave i to uger.

Mikkel Midtgaard fra 1.g forsøger ikke at lade sig forstyrre for meget af sociale medier, imens han er i virtuel skole.

- Det kan man godt komme til. Hér er det vigtigt, at lærerne ikke bare giver os den ene opgave efter den anden for, som vi så kan sidde og lave uden at føle, at man får så meget vejledning. Det er allerede blevet meget bedre efter weekenden, og lærerne skal jo også lige vænne sig til den nye situation.


Eksperimenter i køkkenet

Det med at lave varieret undervisning kan Karin Pedersen godt genkende. Hun underviser i kemi, hvor man ofte laver eksperimenter som udgangspunkt for teoriundervisningen.

- Det er svært at lave disse eksperimenter herhjemme, for alle kemikalierne er jo på skolen. Enkelte eksperimenter er meget simple og helt ufarlige, og dem har jeg sat nogle af eleverne til at lave i køkkenet. Andre eksperimenter har jeg fundet på film på YouTube.

Imens arbejder Kirsten Danving på at lave en plan for blandt andet de kommende eksaminer.

- Der er godt gang i den gamle skole, coronavirus til trods, slutter hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tålmodighed lønner sig 22. marts 2020 kl. 21.18

AF: EVA TERNDRUP

Den danske folkekirke… 19. marts 2020 kl. 06.27

AF: EVA TERNDRUP

AF: EVA TERNDRUP

Erhvervslivet rammes hårdt… 17. marts 2020 kl. 22.11

AF: EVA TERNDRUP

Skal religion stå over mennesket? 17. marts 2020 kl. 22.05

AF: JOHN WENNERWALD

Vinteren kommer 15. marts 2020 kl. 20.30

Annonce