cookie-og-privatlivspolitik
Museum Lolland-Falsters arkæologiske udgravninger, som her på Stubbekøbingvej i Nykøbing sidste sommer, kan blive indstillet, hvis omprioriteringsbidraget fortsætter.
Museum Lolland-Falsters arkæologiske udgravninger, som her på Stubbekøbingvej i Nykøbing sidste sommer, kan blive indstillet, hvis omprioriteringsbidraget fortsætter.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

- Løftebrud hvis vi fortsat skal spare hvert år

Museum Lolland-Falster vil have omprioriteringsbidrag standset
24. august 2019 kl. 12:48 Af Martin S Poulsen

Annonce

GULDBORGSUND I forårets valgkamp op til folketingsvalget lovede Socialdemokratiet, at den årlige besparelse på kulturområdet kaldet omprioriteringsbidraget skulle forsvinde fra 2020.

Men nu trækker kulturminister Joy Mogensen (S) i land. Til Politiken siger hun, at det er for tidligt at melde ud, om det årlige omprioriteringsbidrag på to procent, som alle kulturinstitutioner er underlagt, bliver sløjfet.

Udmeldingen ærgrer Michael Fagerlund, der er formand for bestyrelsen for Museum Lolland-Falster.

- Det er nærliggende at kalde det et løftebrud, hvis vi fortsat skal spare hvert år, siger han.

Siden 2015 har Museum Lolland-Falster i lighed med alle andre kulturinstitutioner, der modtager statslig støtte, været underlagt et krav om at spare to procent af udgifterne hvert år. For Museum Lolland-Falster betyder det, at landsdelens museum hvert år skal skære cirka 140.000 kroner af budgettet.

- Det lyder måske ikke af så meget, men over tre-fire år svarer det til et årsværk, siger Michael Fagerlund.

Museum Lolland-Falster modtog fra nytår tilsagn fra Lolland og Guldborgsund kommuner om et forhøjet kommunalt driftstilskud, så museet de næste fire år får knap seks millioner kroner fra de to kommuner. Det hjælper på bundlinjen, men usikkerheden, om de statslige midler kan sætte en stopper for museets planer om blandt andet at indrette et nyt museum i Nykøbing, er der stadig.

- Det kan blive udsat, og hvis vi bliver ved med at miste statslig støtte og ikke finder pengene andre steder, kan det på sigt betyde, at vi må sætte en stopper for alle vores arkæologiske udgravninger, siger Michael Fagerlund.

Museumsdirektør Ulla Schaltz ser også helst omprioriteringsbidraget forsvinde, men hun forsikrer, at museets økonomi er god.

- Vi har lavet store besparelser, men vi har heldigvis også nogle gode medarbejdere, som er dygtige til at søge og få fondsmidler og til at skabe udstillinger, der trækker betalende gæster til, siger Ulla Schaltz.

Hun håber dog, at kulturminister Joy Mogensen vil afskaffe omprioriteringsbidraget.

- Vi trænger til en kulturminister, der kæmper for kulturen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce