Annonce
Guldborgsund

- Udrejsecentre skal ikke være som en badeferie

De Konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth mener, at afviste asylansøgere i blandt andet Nykøbing Falster Arrest overordnet set bliver behandlet godt. Foto: Claus Hansen

Marcus Knuth svarer på Europarådets kritik af forholdene for udlændinge i blandt andet Nykøbing Falster Arrest.

NYKØBING - Vi skal huske på, at mange af dem nægter at rejse hjem. De skal behandles ordentligt, men de skal ikke have det som på en badeferie, siger udlændingeordfører Marcus Knuth (K), da han bliver foreholdt Europarådets torturkomités (CPT) kritik af Danmarks behandling af migranter med ophold på landets udlændingecentre.

Tirsdag udsendte CPT en rapport om de tilbageholdte migranters vilkår. Rapporten er udarbejdet efter besøg på Udlændingecenter Ellebæk i Nordsjælland og i Nykøbing Falster Arrest. Begge steder modtager migranter, der er frihedsberøvet med baggrund i udlændingeloven - og altså ikke på baggrund af begået kriminalitet.

- CPT betragter det som uacceptabelt, at leveforholdene i begge detentionscentre er fængselsagtige, og at der gælder fængselsregler for alle frihedsberøvede migranter, skriver komitéen i rapporten.

CPT kritiserer blandt andet, at der i Nykøbing Falster Arrest er blevet brugt bæltefikseringer af længere tids varighed.

- Det er totalt uacceptabelt, at to patienter tilsyneladende var fastspændt i henholdsvis 10 og 13 dage, mens de ventede på at få plads på en lukket afdeling på psykiatrisk hospital i Slagelse, hedder det i rapporten.

Nykøbing Falster Arrest i Slotsgade har siden februar 2018 huset op mod 24 afviste og frihedsberøvede asylansøgere. Arresten bliver udelukkende brugt til dette formål.

Marcus Knuth er villig til at se på forholdene på de danske udrejsecentre herunder Nykøbing Falster Arrest, men han mener overordnet, at forholdene er gode nok.

- Det er en balancegang, hvor vi skal sørge for, at disse mennesker har det anstændigt, men hvor deres ophold ikke skal ligne et hotelophold. Jeg har selv besøgt blandt andet udrejsecenter Sjælsmark og Kærshovedgård, hvor jeg fik et klart indtryk af, at forholdene var i orden, siger Marcus Knuth.

Han tager dog kritikken fra Europarådets torturkomité til efterretning.

- Jeg vil se på forholdene for de afviste migranter igen, nu hvor der kommer kritik fra Europarådet.

Rapporten fra CPT bygger på besøg i april 2019. Rapporten følger op på en lignende undersøgelse af danske fængsler og centre i 2014. CPT noterer, at der på nogle områder er sket fremskridt. Det noteres blandt andet som positivt, at færre mindreårige flyttes til institutioner med fængselslignende forhold. Desuden er det ifølge CPT godt, at brugen af bæltefiksering på nationalt plan er reduceret de seneste fem år.

CPT påpeger et generelt problem med personalemangel i fængslerne, mens de materielle forhold og sundhedsfaciliteterne i de danske fængsler og centre beskrives som meget gode. I rapporten får Storstrøm Fængsel på Nordfalster pæne ord med på vejen. Sundhedsfaciliteterne i fængslet bliver i rapporten beskrevet som "fremragende".

Europarådet blev oprettet i 1949 og danner i dag rammen om et samarbejde mellem 47 suveræne stater. 28 af disse stater er også medlemmer af Den Europæiske Union. Medlemskab af Europarådet kræver, at staterne underskriver Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK).
Europarådets Torturkomité CPT blev oprettet i 1990. CPT laver omfattende besøg i blandt andet fængsler og lukkede psykiatriske institutioner og hos indespærrede flygtninge i alle Europarådets 47 medlemslande. CPT har også tidligere været på besøg i Danmark, som har modtaget kritik for blandt andet brugen af isolationsfængsling.

  • De Konservatives udlændingeordfører Marcus Knuth mener, at afviste asylansøgere i blandt andet Nykøbing Falster Arrest overordnet set bliver behandlet godt. Foto: Claus Hansen
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Annonce
Annonce
Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Indland

18-årig kvinde er fortsat savnet

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Lolland

Kæmpehandel en realitet

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig