Annonce
Guldborgsund

- Vi forventer, at gågaden bliver stuvende fuld

Julehandlen i Nykøbing skydes officielt i gang fredag 23. november. Foto: Fl. Keith Karlsen

Julehandlen skydes på fredag i gang med slagtilbud i butikker og onlinehandel.

NYKØBING Danskerne kan godt lide black friday. Faktisk så godt, at butikkernes omsætning har slået rekord stort set hvert år, siden fænomenet slog igennem i Danmark i 2013.

Sidste år lå omsætningen på 2,1 milliard kroner, men i år spås strømmen af mennesker på gaden og foran computeren kun at stige. Det vurderer Foreningen for Dansk Internethandel. Det eneste, man kan ærgre sig over, er, at black friday falder lige inden lønningsdagen, siger erhvervs- og citychef hos Vores Nykøbing, André Andersen. Han mener til gengæld, at mange forbrugere har sparet op til den store indkøbsdag.

- Vi forventer, at gågaden bliver stuvende fuld. Og så håber vi meget, at forbrugerne vil støtte op om de lokale butikker i stedet for at købe julegaverne online, siger han.

Black friday er en amerikansk tradition, hvor man sætter julehandlen i gang fredagen efter taksigelsesdagen, Thanksgiving Day på amerikansk. Det begyndte allerede i 1960'erne, og i dag opfatter mange amerikanere black friday som en uofficiel helligdag. Danskerne har i den grad omfavnet dagen. Med deres kreditkort i hånden.

Tøjeksperten i Nykøbing red med på bølgen i 2013, og i år har butikken for første gang valgt at køre med nedsatte varer hele ugen. Det gør man for at undgå de mange stille dage, der ofte falder i opløbet til en stor forbrugsaften. På fredag har butikken åbent allerede fra klokken 7 og frem til klokken 22.

- Vi er nødt til at følge med store kæder som Elgiganten, Jysk og Power, forklarer butikschef Lasse Magnusson.

André Andersen, erhvervs- og citychef i Vores Nykøbing, opfordrer handlende til at bruge butikkerne. Foto: Vores Nykøbing

Øget onlinehandel

Han oplever et pres for at sænke priserne og følge med, men det handler ikke så specifikt om den ene fredag, siger han. Det handler om, at der er blevet for mange dage om året med sene åbningstider og stærkt nedsatte varer.

- Det er blevet naturligt for kunderne, at der kommer en dag med stærkt nedsatte priser rundt om hjørnet. Og så venter man bare med at købe.

Det første år, Tøjeksperten var en del af black friday, lå omsætningen tårnhøjt. Den er faldet siden, især på grund af en øget onlinehandel. En undersøgelse foretaget af Foreningen for Dansk Internethandel viser da også, at forbrugerne i stigende grad har byttet gågaden ud med internettet. Det skyldes to ting, skriver direktør Niels Ralund på foreningens hjemmeside:

- For det første er netbutikkerne ekstremt dygtige til at markedsføre sig selv op til og på dagen. For det andet er det bare nemmere for forbrugerne at handle hjemme fra sofaen fremfor at kæmpe med lange køer og novembervejr.

Netop af den årsag har butikkerne, der er medlem af Vores Nykøbing, betalt for, at det skal være hyggeligt at handle på strøget. De har sørget for juletræet og for, at der er underholdning på fredag, når julelysene tændes, siger André Andersen. En anden grund til at vælge de fysiske butikker er, at snyd med priserne ikke er ligeså udbredt som i nethandlen, mener han.

- Det er i strid med markedsføringsloven at sætte priserne gradvist op for så at sænke dem igen på black friday. Det er ikke mit indtryk, at butikkerne i Nykøbing gør det, og hvis de gjorde, ville vi have fået det at vide. Vi vil gerne være vogtere over det, for det må ikke ske.

I Kvickly har man valgt at ændre fokus fra eget forbrug til at give noget videre til andre. I butikken kan kunderne på fredag købe julemad til ressourcesvage familier. For eksempel kan man - udover sit eget indkøb - betale for en rødkål og en mandelgave, som så vil blive givet til en familie, der mangler. Butikken vil derudover donere en million kroner til Røde Kors' julehjælp.

  • Julehandlen i Nykøbing skydes officielt i gang fredag 23. november. Foto: Fl. Keith Karlsen
  • André Andersen, erhvervs- og citychef i Vores Nykøbing, opfordrer handlende til at bruge butikkerne. Foto: Vores Nykøbing
Annonce
Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene