cookie-og-privatlivspolitik
Astrid Johansen er frivillig havmiljøvogter. Allerede før det blev systematiseret af Søværnet, samlede hun affald langs kysten. I dag sørger hun også for poser, så andre kan gå hende i bedene.

2

Billeder

Astrid Johansen er frivillig havmiljøvogter. Allerede før det blev systematiseret af Søværnet, samlede hun affald langs kysten. I dag sørger hun også for poser, så andre kan gå hende i bedene.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

76-årig lokal ildsjæl rydder op på stranden

Balloner og mundbind langs kysterne.
31. juli 2021 kl. 11:40 Af Anne Katrine Petersen

MARIELYST Hver dag går 76-årige Astrid Johansen fem kilometer for at komme til og fra stranden, hvor hun bader. Det har hun gjort siden 1999.

Men i det seneste år har hun også haft en særlig nøgle med. Den åbner det blå havfaldsskab ved nedgangen til Marielyst Strand, når man kommer fra torvet, og indeholder poser, som kan bruges af alle til at samle affald fra havet

- Jeg gik alligevel turen hver dag, så da jeg så på Facebook, at man efterlyste folk til at sørge for, at skabet på Marielyst altid havde poser, meldte jeg mig til, siger hun.

I den senere tid har der ligget en del del mundbind og plastichandsker på stranden.

Kapsler, skruelåg, vådservietter og cigaretskod er også blandt det mere normale.

Annonce

- Det samler du da vel ikke op, Astrid, sagde min bror, men jo, det gør jeg. Jeg har en pose på hånden til det, så jeg ikke risikerer noget i disse tider, siger Astrid Johansen.

Posen kommer også på hånden, når Astrid skal samle babybleer eller menstruationsbind op. Det sker heldigvis ikke så tit.

Da vi møder Astrid Johansen på stranden en tidlig morgenstund, har hun Jack Russell Terrieren Jack med. En af hendes skiftende feriehunde. Jack er god at have med, når balloner driver i land. Han sørger for, at de springer og dermed fylder mindre i havfaldsposen.

- Det hele kommer bare i en pose. Der er jo ikke affaldssortering på Marielyst. Det er for dårligt. Det tror jeg sagtens, turisterne kan finde ud af, siger hun.

Når posen er fuld, stiller man den ved de offentlige skraldespande. På den måde kommer havfaldet med affaldet væk fra kysten.

Annonce

Det er Søværnet, som står bag havfaldsposerne og Havmiljøvogterkampagne, der er Danmarks første og største frivillige fællesindsats mod havfald. Den har rundet 25.000 frivillige medlemmer, og sidste år indsamlede de tilsammen over 500 tons havfald.

- I år er det ikke så slemt på Marielyst. Folk er faktisk flinke til at rydde op, fortæller Astrid Johansen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN STÆVNGAARD

Historisk øjeblik venter! 27. september 2021 kl. 11.47

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

Annonce

ANNONCE