Annonce
Guldborgsund

Åbnede dørene for sidste gang

Onsdag var allersidste åbningsdag. Hvad der skal ske med bygningen herefter er endnu uvist - men en gruppe borgere håber, det er muligt at overtage driften. Foto: Claus Hansen

Bylav prøver at sætte initiativ i gang.

KETTINGE Onsdag blev der sat et i hvert fald foreløbig punktum for Kettinges status som aktiv købstad.

Dagli'Brugsen slog nemlig dørene op for allersidste gang onsdag morgen, og da dørene igen blev lukket klokken 19, var det uden en garanti for, om de nogensinde bliver åbnet igen. Hvis de gør, bliver det i hvert fald ikke som en Dagli'Brugs.

Det var tydeligt at mærke på både personale og kunder, at den ellers bemærkelsesværdige almindelige onsdag alligevel var noget særligt. Folk nærmest hviskede, når de takkede personalet for den gode service, de gennem mange år havde oplevet i den lille butik. Selv om alle de fuldtidsansatte har fået tilbudt jobs i andre afdelinger og har takket ja til tilbuddet, har stedet alligevel været særligt for dem.

Måske i særlig grad for Grete Dahl Petersen. Hun er, som hun selv fortæller det, ganske bogstavelig talt vokset op mellem de mange hyldemeter med varer.

- Mine forældre var brugsuddelere her. Det var ikke ligesom i dag, hvor der er kontorer og lager ude bagved. Dengang var det vores bolig, så jeg har jo spenderet min barndom her. Derfor er det en vemodig dag. Jeg ved jo godt, det skal kunne løbe rundt økonomisk, for at en butik skal kunne ligge her, og det er jo sådan, det går mange steder, men det er underligt. Min mand, moster og jeg tog turen hele vejen fra København, hvor vi bor, bare for at sige farvel her i dag, fortæller Grete Dahl Petersen, der dog finder et lyspunkt.

- Jeg blev meget påvirket af nyheden, da jeg hørte, at butikken skulle lukke. Men nu får vi da fyldt en masse gode ting i kurven, siger hun og smiler.

Mange af hylderne er tomme, og køledisken rummer heller ikke meget. Her ses Grete Dahl Petersen (i midten) flankeret af husbond Carsten Dahl Petersen og mormor Erna Eriksen. Foto: Claus Hansen

Ikke en hurtig beslutning

På kontoret i baglokalet hos SuperBrugsen i Sakskøbing sidder Per Frederiksen. Han er i sidste ende manden, der afgjorde skæbnen for forretningen i Kettinge. Han kalder det en skæbne, der ikke var til at undgå.

- Da vi kom ind og overtog forretningen for 10 år siden, var der så grelt et underskud, at den var ved at lukke. Det fik vi vendt, og i en del år gik det egentlig okay - enkelte år var der endda lidt overskud at hente. Men de sidste par år har det været helt grelt. Det har betydet, at vi jo i en længere periode har overvejet, hvad fremtiden for butikken skulle være, og da vi så kom frem til, at den ikke længere kunne køre rundt, syntes jeg, det var bedst at gøre det hurtigt, fortæller Per Frederiksen.

- Der skulle investeres mange, mange penge blandt andet i nye IT-systemer. Og med tanke på, at forretningen i forvejen skulle øge sin omsætning med 20 procent, altså et sted mellem to en halv og tre millioner kroner årligt bare for at gå i nul, gav det bedre mening for os at sammenlægge Dagli'Brugsen i Kettinge med butikken i Nysted, siger Per Frederiksen.

Flere af kunderne i Dagli'Brugsen i Kettinge var oprørte over, at der gik ganske kort tid fra annonceringen af lukningen til den endelige lukningsdag 13. november. En af dem er Michael Frederiksen, der er i butikken for at købe lidt ind til børnene i Børnehytten, hvor han arbejder.

- Hvis vi var blevet informeret i bedre tid, så er jeg sikker på, folk i byen havde tænkt mere over, hvor de handler. Det havde jeg også selv. Det er ærgerligt, at Kettinge nu ikke har noget sted at handle længere. For os lige ovre på den anden side betyder det, at pædagogerne ikke bare kan smutte over og købe lidt is til ungerne - nu skal der planlægges lidt mere, og der forsvinder en smule spontanitet, fortæller Michael Frederiksen.

Men det argument giver brugsuddeleren i Sakskøbing, Per Frederiksen, der står med ansvaret for butikken i Kettinge, ikke meget for.

- Jeg ved godt, mange har sagt, de ville handle mere hos os, hvis de var blevet varskoet. Men gennem mine mange år i branchen har jeg erfaret, at det ikke holder ved. Det ville måske gøre en forskel i et par måneder, men så ville det stilne af igen. Folk træffer beslutninger baseret på, hvad de har på kistebunden, siger Per Frederiksen.

Per Frederiksen fra SuperBrugsen i Sakskøbing forklarer, hvorfor butikken i Kettinge måtte lukke så pludseligt. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Måske en udvej

Selv om dørene onsdag blev lukket og aflåst for sidste gang - i hvert fald med et skilt påmalet ordet Dagli'Brugsen hængende over indgangspartiet, er alt håb for Kettinge som købstad ikke ude.

Kettinge Bylav har nemlig iværksat en plan, fortæller Troels Jørgensen, der er medlem af Kettinge Bylav.

- Vi er en lille gruppe på nogle stykker, der har sat os ned og kigget på, hvad vi nu kan gøre i Kettinge. Det kom som en overraskelse for os, at butikken lukkede så pludseligt, men nu må vi se fremad. Det, vi har arbejdet videre med, er, hvordan vi kommer videre. Vi vil gerne have en forretning i Kettinge - og det kan være, vi skal starte den selv, siger Troels Jørgensen og uddyber:

- Brugsen kan jo ikke have interesse i at have sådan en død bygning liggende, så vi har forespurgt på, hvad sådan en bygning kan koste. Hvis vi kan købe den for en rimelig sum penge, tror jeg, det er bylavet, der skal købe den. Så er der måske mulighed for, at vi kan finde en uddeler eller købmand. Det er en af de opgaver, vi også står med, hvis vi vil have et sted at handle ind i Kettinge, siger Troels Jørgensen.

Tilbage i Dagli'Brugsen står Klavs Hansen, der lige er inde for at nappe et par småting med en travl onsdag middag. Han er heller ikke begejstret over udsigten til en by uden indkøbsmuligheder. Ikke kun på grund af besværet med at handle ind, men af helt strukturelle årsager.

- Der kommer jo til at ske det, at vores boliger mister værdi. Og så er der selvfølgelig det sociale aspekt. Man møder jo hinanden nede i brugsen og får en god snak med hinanden. Hvor vi skal gøre den slags nu, ved jeg ikke - men det er super ærgerligt for os som borgere og for Kettinge som by, siger Klavs Hansen og skynder sig at betale for sine indkøb.

  • Onsdag var allersidste åbningsdag. Hvad der skal ske med bygningen herefter er endnu uvist - men en gruppe borgere håber, det er muligt at overtage driften. Foto: Claus Hansen
  • Mange af hylderne er tomme, og køledisken rummer heller ikke meget. Her ses Grete Dahl Petersen (i midten) flankeret af husbond Carsten Dahl Petersen og mormor Erna Eriksen. Foto: Claus Hansen
  • Per Frederiksen fra SuperBrugsen i Sakskøbing forklarer, hvorfor butikken i Kettinge måtte lukke så pludseligt. Foto: Claus Hansen
Annonce
Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken