cookie-og-privatlivspolitik
Budgettet og de ældre og kommunes socialområde mangler godt 18 millioner, og der er igen besparelser på vej.
Budgettet og de ældre og kommunes socialområde mangler godt 18 millioner, og der er igen besparelser på vej.
Foto: Ole Lind/POLFOTO/arkiv

Guldborgsund

Ældrebudgettet mangler 18 millioner kroner

Der er igen besparelser på vej på social-, sundhed- og omsorgsområdet. Men rengøringen hos de ældre bliver ikke forringet, lover næstformand
22. januar 2020 kl. 16:05 Af Birgitte Grønning

Annonce

Der mangler godt 18 millioner kroner i at få Guldborgsund Kommunes budget på social, sundhed og omsorgsområdet til at hænge sammen i år.

Det konstaterede politikerne på årets første udvalgsmøde.

- Budgettet er på 1,2 milliarder kroner, så 18 millioner er ikke en stor procentdel, men findes skal pengene, konstaterer næstformand i social, sundhed og omsorgsudvalget, Jens Erik Boesen (G).

Han og de øvrige politikere diskuterede mandag en lang række forslag til besparelser, men der blev ikke truffet nogen beslutninger.

- Vi vil have uddybet nogen ting, og så ser i på dem igen ved februarmødet, melder Jens Erik Boesen.


Freder rengøring

I spil er blandt meget andet en potentiel besparelse på de ældres rengøring, som i øjeblikket tilbydes hver anden uge.

Hvis man skærer ned til hver tredje uge, kan kommunen spare 1,4 millioner kroner, viser beregninger fra administrationen.

Men det bliver ikke aktuelt, lover Jens Erik Boesen på vegne af et enigt udvalg.

- Det er et forslag, der slet ingen gang har på jord. Vi vil ikke tilbage til rengøring og tøjvask hos de ældre hver tredje uge, for det har alt for store konsekvenser for borgerne. Det er jo ingen luksusordning, vi har nu, og den skal ikke forringes, fastslår næstformanden.


Konsekvenser beregnes

Blandt de øvrige besparelsesforslag er for eksempel at afskaffe ekstrature med Flexhandicap, fyre en demenskoordinator, skære ned blandt specialistsygeplejersker, fjerne puljen til aflastning af dementes pårørende og reducere personaletimer til at guide frivillige.

Disse og en række andre forslag er stadig i spil.

- Vi vil ikke udelukke flere af forslagene, før vi har fået dem og deres konsekvenser uddybet. Vi skal jo passe på, at en besparelse ét sted ikke udløser en merudgift et andet sted i budgettet, siger Jens Erik Boesen.

Hullet i budgettet er blandt andet opstået, fordi udgifterne til den kommunale sygepleje er vokset.

Når patienter udskives hurtigt fra sygehuset, tager de kommunale sygeplejersker over, og det kommer til at koste 2,6 millioner kroner i år.

- Det er jo udmærket, at folk ikke ligger længere end højst nødvendigt på sygehuset. Men der mangler at følge penge med fra staten eller regionerne til kommunerne, der skal løse opgaven. Det er et problem, Guldborgsund Kommune deler med landets øvrige kommuner, og som der skal findes en løsning på, mener Jens Erik Boesen.


Vi betaler bare

En anden større post på budgettet i år er udgiften til vederlagsfri fysioterapi, som koster 2,3 millioner kroner i år.

- Det er et andet eksempel på en udgift, vi som kommune skal betale, men som vi ingen indflydelse har på. Det er læger, der ordinerer den vederlagsfri fysioterapi, vi betaler bare, konstaterer Jens Erik Boesen, som også fremhæver udgiften til plejehjemspladser i andre kommuner.


Der er styr på økonomien

De såkaldte "mellemkommunale betalinger" løber op i 4,3 millioner kroner på 2020-budgettet.

- Der er frit valg på plejehjemspladser i landet, og sådan skal det også være. Men det er svært at styre økonomien på det punkt, når man ikke selv styrer udgifterne, siger Jens Erik Boesen og tilføjer:

- Besparelserne er dog ikke et udtryk for, at vi ikke har styr på økonomien. Det har vi, fastslår han.

Inden de besparelser, politikerne bliver enige om at gå videre med ved næste udvalgsmøde, bliver effektueret, skal de i høring hos både Guldborgsund Handicapråd og Guldborgsund Ældreråd.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce