cookie-og-privatlivspolitik
Bjørnebrønden på Torvet bliver ikke fredet. Kulturmindeforeningen havde indstillet anlægget til fredning i forbindelse med omlægningen af Torvet.
Bjørnebrønden på Torvet bliver ikke fredet. Kulturmindeforeningen havde indstillet anlægget til fredning i forbindelse med omlægningen af Torvet.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Afviser at frede Bjørnebrønden

Kulturmindeforeningen får nej fra styrelse
23. maj 2019 kl. 20:08 Af Martin S Poulsen

Annonce

NYKØBING Det blev et afslag fra Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen til Kulturmindeforeningen Nykøbing Falster, der gennem Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur for knap et år siden indstillede anlægget Bjørnebrønden på Torvet til fredning.

Slots- og Kulturstyrelsen har nu afvist at frede Bjørnebrønden. Styrelsen er eneste myndighed, som kan foretage fredninger.

I afgørelsen skriver Slots- og Kulturstyrelsen blandt andet følgende: "Det Særlige Bygningssyn finder ikke, at Bjørnebrønden har de værdier, der gør, at det samlede anlæg bestående af bjørneskulptur og brøndkar placeret på brolagte helleanlæg med to træer og omgivende bænke, fremstår som et anlæg af national betydning, hvorfor bygningsfredning ikke synes at være det rette instrument til fortsat bevaring af Bjørnebrønden. Helleanlægget synes endvidere gennem tiden at være blevet delvist ændret siden opførelsen med blandt andet nedgravet belysning. Helleanlæggets udformning som trafikregulerende element har endvidere mistet sin betydning ved Torvets ændring fra trafikknudepunkt til rekreativt område med primært bløde trafikanter."

Men i afgørelsen står der endvidere, at Bjørnebrønden har en stor arkitektonisk og historisk værdi for Nykøbing og Torvet:

"Bjørnebrønden af Mogens Bøggild og Kaare Klint er et fint og tidstypisk eksempel på et brøndanlæg, der fremstår helstøbt og velafbalanceret, samt at anlægget har stærk lokal betydning. Det Særlige Bygningssyn anbefaler derfor, at anlægget i sin helhed kommer til at indgå i fremtidige omlægninger af Nykøbing midtby, og at det kun ændres med formålet at styrke anlægget, så det kommer nærmere dets oprindelige stramhed."

Hos Kulturmindeforeningen ærgrer man sig over afgørelsen. Men foreningens formand, Anita Ulrik Sørensen, glæder sig over anbefalingen om kun at ændre anlægget, såfremt formålet er at styrke anlægget.

- Vi håber inderligt, at anlægget får lov til at bestå i sin helhed. I forslaget til kommuneplanen er der et særligt afsnit om fredede og bevaringsværdige bygninger samt kulturmiljøer, hvor de kulturhistoriske elementer skal bevares med udgangspunkt i, at den historiske værdi ikke kan genskabes, og det er netop det, der er pointen med Bjørnebrøndsanlægget. Det ville være fantastisk, hvis anlægget blev vurderet som bevaringsværdigt og udpeget som et vigtigt kulturmiljø, siger Anita Ulrik Sørensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I den store xenofob Georg… 16. november 2019 kl. 12.40

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

Annonce