cookie-og-privatlivspolitik
Brit El Moutamid, Karen Zubari og Birgit Parkdal er alle aktive pårørende indenfor demensområdet og har pårørende, der har haft sygdommen i 6 til 18 år.

3

Billeder

Brit El Moutamid, Karen Zubari og Birgit Parkdal er alle aktive pårørende indenfor demensområdet og har pårørende, der har haft sygdommen i 6 til 18 år.
Foto: Ingrid Riis

Guldborgsund

Akutstuer indrettet til demente

Nyskabelse på sygehusets akutafdeling
21. maj 2019 kl. 13:40 Af Susanne Lose

Annonce

NYKØBING For demente kan det være en meget voldsom oplevelse at blive akut indlagt på et sygehus. Foruden at blive taget ud af sine almindelige, vante omgivelser er en akut indlæggelse ofte forbundet med stor aktivitet, som en dement har svært ved at håndtere.

Fremover skulle den overgang være mindre barsk, for i går tog Nykøbing F. Sygehus to nye stuer i brug på akutafdelingen. Stuer, som er indrettet specielt til demente. Nykøbing Sygehus havde meldt sig til et projekt netop for akut indlæggelse af demente, og med økonomisk hjælp fra TrygFonden og Region Sjællands Styregruppe for Innovation er de to stuer nu en realitet.

Ved indvielse sagde vicedirektør Inge Paamejer blandt andet, at hun var meget glad for, at sygehuset var blevet udvalgt til projektet.

- På den måde forsøger vi at skabe rum og sætte fokus på en gruppe borgere, som har nogle helt specielle behov. Dem er vi nødt til at tage os af på en anden måde end andre patienter. Her har vi tænkt nye teknologiske løsninger ind i en travl hverdag, sagde Inge Paamejer.

Den tekniske del af løsningen er lagt i hænderne på firmaet Modos, som har erfaring med indretning af specielle stuer på sygehuse, men det er første gang, firmaet har indrettet demensstuer, kunne Morten Geertsen fra Modos fortælle.


Flere muligheder

Han demonstrerede mulighederne på stuen, hvor det primære er et lærred, som rulles for vinduet, og via en projektor bliver der vist film fra lokale områder. Det kunne være fra Halskov Vænge eller fra stranden ved Gedser.

- Vi styrer også lyset, så det følger den almindelige døgnrytme, og den lyd, der ledsager filmen, er den naturlige lyd, sagde Morten Geertsen.

Lys, lyd og video styres fra en iPad eller fra trykkontakter på stuen. Farve på vægge og gulv er også anderledes end på en gængs stue på sygehuset.

- Farven på væggen er for eksempel ikke hvid, men lys blå, viste ledende oversygeplejerske Tom Hansen.

- Vi har også lavet ændringer på gangen, hvor vi har hængt lokale billeder på væggen. Her er ikke moderne kunst. Det er små ting, men de er med til at hjælpe til et mere roligt miljø, hvor vi kan skærme vores patienter, sagde Tom Hansen.


12 til 15 patienter om dagen

Cirka en femtedel af de patienter, der bliver indlagt akut, er demente eller lignende, og det svarer til 12 til 15 patienter om dagen. De ligger i gennemsnit 12 timer på akutafdelingen. Herefter kommer over halvdelen af dem hjem igen, mens resten bliver indlagt på andre afdelinger på sygehuset. Og netop det sidste scenarie havde Birgit Parkdal, der er formand for Alzheimerforeningen Storstrøm, fokus på.

- Vi er meget tilfredse med de to stuer. Men jeg kan blive lidt bekymret for, hvad der sker, når en patient kommer fra denne fredelige stue og på en firesengsstue. Ingen demente reagerer på samme måde, men det vil ikke være spændende, og jeg er sikker på, at min mand vil isolere sig, siger Birgit Parkdal.

Karen Zubari, der har en dement søster, var heller ikke helt sikker på virkningen af en film på et lærred. Hun så hellere, at den demente kunne kigge ud på naturen i den virkelige verden.

- Men disse stuer er et godt initiativ, og de er med til at sætte fokus på sygdommen, var hendes vurdering.

De to kvinder bakkes op af Brit El Moutamid, der også synes godt om stuerne, men som godt kunne ønske sig, at der var mulighed for at lave en kop kaffe og sidde i en behagelig stol. Alle var de enige om, at musikken gør noget godt for deres demente pårørende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

ønsker flere oplysninger… 18. november 2019 kl. 08.29

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel til en kæmpe 17. november 2019 kl. 20.55

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hvor bor de blå? 17. november 2019 kl. 00.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I den store xenofob Georg… 16. november 2019 kl. 12.40

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

Annonce