cookie-og-privatlivspolitik
Entreprenør Bo Jørgensen, der er direktør for Bo-Hus A/S i Nykøbing, mener, at Dansk Byggeris kritik af øget sagsbehandlingstid i byggesager i blandt andet Guldborgsund Kommune er pinlig og uigennemtænkt. Han mener, at Guldborgsund Kommune gør, hvad de kan.
Entreprenør Bo Jørgensen, der er direktør for Bo-Hus A/S i Nykøbing, mener, at Dansk Byggeris kritik af øget sagsbehandlingstid i byggesager i blandt andet Guldborgsund Kommune er pinlig og uigennemtænkt. Han mener, at Guldborgsund Kommune gør, hvad de kan.
Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Guldborgsund

Bebrejder organisation i sag om behandling af byggesager

Stigning i sagsbehandlingstid er udtryk for noget positivt, påpeger lokal entreprenør.
28. februar 2020 kl. 06:28 Af Jakob Poulsen

Annonce

GULDBORGSUND I Folketidende i mandags kunne vi på baggrund af en opgørelse fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri fortælle, at Guldborgsund Kommunes sagsbehandlingstid i byggesager nærmest eksploderede fra 2018 til 2019.

Ifølge opgørelsen steg kommunens gennemsnitlige sagsbehandlingstid fra 37 dage i 2018 til 68 dage i 2019.

Læs artiklen: Stor stigning i byggesagstider.

Det har fået en af landsdelens store entreprenører, Bo Jørgensen fra Bo-Hus A/S, til at gå i rette med Dansk Byggeris syn på sagen.

Bo Jørgensen mener dels ikke, at den øgede sagsbehandlingstid er noget nævneværdigt problem, og dels, at den er udtryk for noget positivt - nemlig, at der er gang i byggeriet.

- Nu har menigmand fået en idé om, at det er trist for byggebranchen at være i Guldborgsund Kommune, men der er masser af aktivitet i Nykøbing. Blandt andet er der jo en privat mand, som har valgt at bruge penge på at opføre et nyt byggeri med lejligheder i Nygade.

- Guldborgsund Kommune har valgt at gøre Nykøbing til en stærk hovedby, og det giver et stigende aktivitetsniveau. Kommunen behandlede rigtig mange byggeansøgninger i 2019, og de har fået ekstern hjælp for at nå det. De har virkelig gjort en god indsats, mener Bo Jørgensen og tilføjer:

Som privat byggefirma kan vi indimellem takke nej til opgaver på grund af travlhed. Den mulighed har byggesagskontoret ikke, og som de fleste ved, er byggesagsbehandlere en mangelvare.

Han ser ikke den øgede sagsbehandlingstid som nogen hæmsko.

- Når jeg har fået de første skitser til et nyt byggeri, kører jeg ud til kommunen og spørger dem, om der er nogen problemer i det. Det er vigtigt at have en dialog med kommunen fra start af, og når jeg har afleveret de færdige tegninger til myndighedsgodkendelse, begynder jeg i mellemtiden at indhente tilbud på eksempelvis vinduer og andre ting, som også skal forberedes, og som tager tid. Hvis jeg fik en byggesagsbehandling kørt igennem på kun fem dage, ville jeg være voldsomt utryg ved det, siger Bo Jørgensen.

Han mener, at Dansk Byggeri burde glæde sig over, at der er aktivitet i byggebranchen og flytte fokus væk fra byggesagsbehandlingstiderne.

- De burde hellere koncentrere sig om nogle af de ting, der kan hjælpe byggebranchen. Fra politisk hold er der fra nytår udstukket nye retningslinjer for, hvad man skal gøre for at få en byggetilladelse, og det er blevet meget kompliceret.

- Det er blandt andet også derfor, at der var så mange ansøgninger om byggetilladelse sidste år, fordi folk gerne ville sende dem afsted, inden de nye regler trådte i kraft, forklarer Bo Jørgensen.


Øget arbejdspres

I Guldborgsund Kommune forklarer Christian Refstrup, der er direktør for Teknik & Miljø, også den øgede sagsbehandlingstid i 2019 med et større arbejdspres på grund af flere ansøgninger.

- Det begyndte allerede at skride omkring sommeren 2018, da der blev vedtaget ny lovgivning. Mange ville gerne have lavet deres ansøgninger, inden lovgivningen trådte i kraft, så der kom et boom der. Samtidig var der højkonjunktur, hvilket i sig selv gav høj aktivitet.

- Men byggebranchen vil også gerne selv rekruttere de medarbejdere, vi bruger, så i en periode manglede vi folk. Efter sommerferien sidste år købte vi nogle timer ude i byen hos private byggesagsbehandlere for at få sagsbunkerne ned, og det gør vi stadig.

- Vi har også fået ansat nogle flere byggesagsbehandlere, men da vi stadig har højkonjunktur, vil det fortsat tage lidt tid at behandle sagerne. Så hvis man går med nogle overvejelser om at bygge, anbefaler vi, at man starter med at tage en forhåndsdialog med os, siger Christian Refstrup.

På landsplan lå den gennemsnitlige byggesagsbehandlingstid på 50 dage sidste år mod 46 dage i 2018.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Efterslæbet bliver stort 05. april 2020 kl. 21.11

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

En folkelig sammenslutning 05. april 2020 kl. 19.36

AF: CARSTEN ANDERSEN

Nakskov kan ikke få hænderne ned 03. april 2020 kl. 16.44

AF: BIRGITT BJERRE

Cykelstier langs Sundruten… 01. april 2020 kl. 09.50

AF: BJARKE ROSENKILDE

Hjernevask, medierne,… 31. marts 2020 kl. 23.30

AF: JOHN WENNERWALD

Solidaritet når regningen kommer 29. marts 2020 kl. 20.35

Annonce