cookie-og-privatlivspolitik
Udledningen af spildevand kan blandt andet have indflydelse på Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegns arbejde med udsætning af ørred-yngel.
Udledningen af spildevand kan blandt andet have indflydelse på Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegns arbejde med udsætning af ørred-yngel.
Foto: Steen Thornit/arkiv

Guldborgsund

Bekymret over spildevandsudløb i å

Overløb af kloakvand i Tingsted Å har fået lokal lystfisker op af stolen.
12. oktober 2020 kl. 06:42 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

NYKØBING/TINGSTED Efter regnvejret fredag i slutningen af september udledte Guldborgsund Forsyning spildevand ud i Tingsted Å.

Den potentielle påvirkning af vandmiljøet har fået lystfisker Steen Wichmann til at reagere.

- Jeg er medlem af Sportsfiskerforbundet Danmark og vores lokale klub i Nykøbing LNF 1920, og vi har her i august måned fået el-fisket i en del vandløb på Møn, Falster og Lolland, blandt andet Tingsted Å, ved hjælp af Peter Geertz-Hansen fra DTU Aqua for at få fastslået de bedste muligheder for udsætning af fisk med økonomi fra de statslige fisketegnsmidler. Men det kan jo så være skide lige meget, når Guldborgsund Forsyning bliver ved med at svine vandmiljøerne til alt efter forgodtbefindende, som det passer dem, skriver han i en mail til Folketidende.

Hans bekymring går både på vandmiljøet, men også udfaldet ved større regnskyl.

- Denne gang var det almindeligt regnvejr på 25 millimeter, men hvad så næste gang, når der virkelig falder nedbør fra oven, 35 eller måske 50 millimeter på tre-fire timer? Så lukker Guldborgsund Forsyning bare dobbelt så meget lortevand ud i det vandmiljø, vi allesammen er en del af, fortæller Steen Wichmann.

Hos Guldborgsund Forsyning erkender man, at der var overløb fra Nykøbing Rensningsanlæg, og at man arbejder på at løse problemet.

- Vi investerer lige nu 311 millioner i at opgradere fire rensningsanlæg, herunder det store rensningsanlæg i Nykøbing, i et projekt, der hedder Mod nye tider, fortæller Niels Rasmussen, der er administrerende direktør for Guldborgsund Forsyning.

- Der gør vi op med en tilstand, der har eksisteret de sidste 30 år. Når der kommer de her monsterregnbyer, eller når det regner over en længere periode, det kan anlægget simpelthen ikke håndtere. På det gamle anlæg, det, der er væk lige om lidt, der har vi ikke nogen muligheder for at holde på det vand indenfor anlægget. Når flowet er så stort, stiger det op i en pumpestation, og på et eller andet tidspunkt bliver det så højt, at det løber over en kant og ud i Tingsted Å, forklarer han.

Det er dog ikke rent kloakvand, der lander i åen.

- Inden det kommer ud, er det, hvad der hos os hedder, ristet. Det er kørt igennem en slags sigte, hvor de grove partikler er taget fra. Men det er jo stadigvæk, hvad det er, spildevand fortyndet med regnvand, fortæller Niels Rasmussen.

For at løse det bygger man i stedet en række såkaldte sparebassiner.

- I stedet for at løbe over den kant, jeg nævnte tidligere, er der i princippet et stort spjæld, der åbner, og i stedet får det over i de her sparebassiner. I de sparebassiner kan vi have 13.000 kubikmeter vand. Når flowet stopper, tømmer vi de her sparebassiner igen ind på rensningsanlægget, så det kommer igennem den helt normale proces, forklarer Niels Rasmussen.

Der er allerede bygget et sparebassin på 3.000 kubikmeter, og hertil kommer yderligere to på 5.000. Det forventes, at alle bassiner er klar i maj 2022.

- Vi har meget fokus på vores omgivende miljø. Vi skal ikke påvirke miljøet negativt. Derfor investerer vi de her mange millioner i det nye anlæg, så vi, om man så kan sige, kan holde på vandet, fortæller Niels Rasmussen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce