Annonce
Guldborgsund

Bekymret over spildevandsudløb i å

Udledningen af spildevand kan blandt andet have indflydelse på Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegns arbejde med udsætning af ørred-yngel. Foto: Steen Thornit/arkiv

Overløb af kloakvand i Tingsted Å har fået lokal lystfisker op af stolen.

NYKØBING/TINGSTED Efter regnvejret fredag i slutningen af september udledte Guldborgsund Forsyning spildevand ud i Tingsted Å.

Den potentielle påvirkning af vandmiljøet har fået lystfisker Steen Wichmann til at reagere.

- Jeg er medlem af Sportsfiskerforbundet Danmark og vores lokale klub i Nykøbing LNF 1920, og vi har her i august måned fået el-fisket i en del vandløb på Møn, Falster og Lolland, blandt andet Tingsted Å, ved hjælp af Peter Geertz-Hansen fra DTU Aqua for at få fastslået de bedste muligheder for udsætning af fisk med økonomi fra de statslige fisketegnsmidler. Men det kan jo så være skide lige meget, når Guldborgsund Forsyning bliver ved med at svine vandmiljøerne til alt efter forgodtbefindende, som det passer dem, skriver han i en mail til Folketidende.

Hans bekymring går både på vandmiljøet, men også udfaldet ved større regnskyl.

- Denne gang var det almindeligt regnvejr på 25 millimeter, men hvad så næste gang, når der virkelig falder nedbør fra oven, 35 eller måske 50 millimeter på tre-fire timer? Så lukker Guldborgsund Forsyning bare dobbelt så meget lortevand ud i det vandmiljø, vi allesammen er en del af, fortæller Steen Wichmann.

Hos Guldborgsund Forsyning erkender man, at der var overløb fra Nykøbing Rensningsanlæg, og at man arbejder på at løse problemet.

- Vi investerer lige nu 311 millioner i at opgradere fire rensningsanlæg, herunder det store rensningsanlæg i Nykøbing, i et projekt, der hedder Mod nye tider, fortæller Niels Rasmussen, der er administrerende direktør for Guldborgsund Forsyning.

- Der gør vi op med en tilstand, der har eksisteret de sidste 30 år. Når der kommer de her monsterregnbyer, eller når det regner over en længere periode, det kan anlægget simpelthen ikke håndtere. På det gamle anlæg, det, der er væk lige om lidt, der har vi ikke nogen muligheder for at holde på det vand indenfor anlægget. Når flowet er så stort, stiger det op i en pumpestation, og på et eller andet tidspunkt bliver det så højt, at det løber over en kant og ud i Tingsted Å, forklarer han.

Det er dog ikke rent kloakvand, der lander i åen.

- Inden det kommer ud, er det, hvad der hos os hedder, ristet. Det er kørt igennem en slags sigte, hvor de grove partikler er taget fra. Men det er jo stadigvæk, hvad det er, spildevand fortyndet med regnvand, fortæller Niels Rasmussen.

For at løse det bygger man i stedet en række såkaldte sparebassiner.

- I stedet for at løbe over den kant, jeg nævnte tidligere, er der i princippet et stort spjæld, der åbner, og i stedet får det over i de her sparebassiner. I de sparebassiner kan vi have 13.000 kubikmeter vand. Når flowet stopper, tømmer vi de her sparebassiner igen ind på rensningsanlægget, så det kommer igennem den helt normale proces, forklarer Niels Rasmussen.

Der er allerede bygget et sparebassin på 3.000 kubikmeter, og hertil kommer yderligere to på 5.000. Det forventes, at alle bassiner er klar i maj 2022.

- Vi har meget fokus på vores omgivende miljø. Vi skal ikke påvirke miljøet negativt. Derfor investerer vi de her mange millioner i det nye anlæg, så vi, om man så kan sige, kan holde på vandet, fortæller Niels Rasmussen.

  • Udledningen af spildevand kan blandt andet have indflydelse på Lystfiskeriforeningen for Nykøbing F. og Omegns arbejde med udsætning af ørred-yngel. Foto: Steen Thornit/arkiv
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan