Annonce
Guldborgsund

Besøgsrekord og fuld damp frem

Det gule Palæ - kendt fra "Olsen-banden på sporet" i 1975 - har fået nyt liv i Gedser og medvirker til at hente masser af liv og gæster til Gedser Remise. Nu ser yderligere Olsenbande-minder fra Nordisk Film ud til at være på vej til remisen. Foto: Anders Knudsen

Remisen lykkes med store planer - mere Olsenbande-materiale er på vej til Gedser.

GEDSER Man fristes næsten til at sige, at det er en stor plan. Det handler om millioner.

Men i modsætning til situationen for bemærkningens ophavsmand, Egon Olsen, lykkes både plan og milliongevinst for Gedser Remise. Pudsigt nok i øvrigt med ganske god assistance fra netop Olsen-banden ...

"Det gule Palæ" - kendt fra de elskede Olsen-bande-film - er nemlig afgjort et trækplaster for Gedser Remise, som vel at mærke har meget andet at byde på. Og der er mere på vej.

Remisen har fuld damp under kedlerne og bygger om og restaurerer og nyindretter samtidig med, at mere tog-grej også er på vej til samlingen. Flere tog gøres så i øvrigt også klar til at kunne rulle ud på strækningen mod Nykøbing.

Det gælder for eksempel E-maskinen (Litra E-987) og MY-lokomotivet (MY-1104), som begge ventes på skinner til den kommende sommer og turisthøjsæson.

Til den tid får gæsterne endnu mere at se og opleve. Men allerede nu er der markant besøgs-fremgang i remisen. 2021 satte rekord.

- Vi havde lige knap 17.000 gæster sidste år. For seks år siden var der 1.700, så det går glædeligt fremad, konstaterer remisens formand Finn Rasmussen.

Både i uge 7 og 8 holdes der åbent. Med succes.

- Der kommer mange hver dag, siger Finn Rasmussen.

Frivillige ildsjæle

Imens arbejder man fortsat på reparationerne og nye lokaler. Begge dele sker ved hjælp af to afgørende faktorer: økonomisk støtte og frivillige ildsjæle.

I sidste weekend var eksempelvis en 16-17 mennesker i gang med et af de større nuværende projekter.

Det gælder etableringen af værksteder - faktisk to.

Dels etableres et nyt værksted, som skal bruges i det løbende arbejde med remise og tog. Men man gennemfører også en "tilbageføring" af det gamle værksted til cirka 1900 med de oprindelige maskiner - blandt andet drevet med de såkaldte forlagsværker (remtræk).

Realdania har senest givet 300.000 kroner til værksteder og forbedring af udstillinger og medlemsfor- hold. Netop Realdania har tidligere også støttet med store beløb.

Der er også kommet hjælp fra Landdistriktspuljen, Guldborgsund Kommune og Folketingets Transportudvalg.

De seneste år er der skruet op for tempoet i restaureringen. Og interessen fra publikum er altså heldigvis fulgt med.

- Vi har investeret et par millioner kroner de seneste par år. Det har klart forbedret forholdene her, fastslår Finn Rasmussen.

Inden for den næste måneds tid bliver man efter planen i øvrigt også færdig med udskiftning/restaurering af de store porte. 7 af de 12 er i orden. Nu kommer turen til de resterende fem. Hver port koster i omegnen af 70.000 kroner.

Bevaringsforeningen Gedser Remise blev stiftet i 1987 med det formål at redde remisen fra nedrivning. Bygningskomplekset på Stationsvej var mildest talt i dårlig stand. De første år var derfor reelt "førstehjælp" for at stoppe forfaldet. I 1998 købte foreningen remisen, og kampen for at finde midler til det fortsatte rigtige restaurerings-arbejde begyndte.

Realdania kom på banen - blandt andet på baggrund af en bygningsrapport fra arkitekterne Mette Maegaard Nielsen og Jacob Würtzen. Samtidig var interessen for gamle industribygninger og for jernbanearkitektur generelt stigende. De senere år er der foretaget en lang række restaureringer og forbedringer, sideløbende med at mere materiel har fundet vej til remisen. Besøgstallet har også været klart stigende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nordisk Film

I den modsatte side af bygningen - mod nord - er man i gang med at restaurere tre rum. Her satser man - udover udstilling af tog-relevant materiale naturligvis - også på at kunne byde på endnu mere for de Olsenbande-interesserede.

"Det gule Palæ" og referencerne til de populære film viser stadig sin tiltrækningskraft.

- Her i foråret har vi for eksempel foreløbig reservation på otte busser med 50 gæster i hver, der kommer især for at se Det gule Palæ. Interessen er meget stor. Både hos danskere og tyskere, siger Finn Rasmussen.

I øjeblikket er man i dialog med Nordisk Film om at få rekvisitter fra Olsen-banden-filmene til Gedser. Nordisk Film lukker deres Olsen-museum. Derfor satser man nu på at få en række genstande til remisen.

Men tog og vogne pusles og arbejdes der selvfølgelig fortsat intenst med.

Her har Gedser Remise i øvrigt yderligere en specialitet på vej til samlingen. Det gælder en Carlsberg-vogn fra 1912. Vognen er med udvendig trappe op til lemme i taget for påfyldning af isblokke.

Men det bliver dog næppe lige med det første, man kan byde remisegæsterne på koldt øl frisk fra vogn, selv om der altså er nok at fejre i Gedser.

  • Det gule Palæ - kendt fra "Olsen-banden på sporet" i 1975 - har fået nyt liv i Gedser og medvirker til at hente masser af liv og gæster til Gedser Remise. Nu ser yderligere Olsenbande-minder fra Nordisk Film ud til at være på vej til remisen. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Annonce
Annonce
Lolland

Øget med millioner: Ny uddeler bag stor fremgang

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum