cookie-og-privatlivspolitik
Det bliver under skærpede forhold, at børn og personale onsdag efter påske møder ind. Blandt andet skal en større del af dagen foregå udendørs. Her i Børnehuset Grønnegården.
Det bliver under skærpede forhold, at børn og personale onsdag efter påske møder ind. Blandt andet skal en større del af dagen foregå udendørs. Her i Børnehuset Grønnegården.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Børn møder ind til hverdag i nye omgivelser

Pædagoger og kommune afventer retningslinjer, men er fortrøstningsfulde frem mod åbning.
08. april 2020 kl. 14:13 Af Maria Glasius Lange

Annonce

GULDBORGSUND I seks dage er antallet af indlagte med covid-19 faldet, og det fik mandag aften statsminister Mette Frederiksen til at varsle en åbning af samfundet. I og med at børn ikke tager imod virussen i ligeså høj grad som voksne, er planen at lade små børn komme tilbage i institution, mens elever op til 5. klasse kan sendes i skole.

Men det vil ikke blive en helt normal hverdag, der møder børnene. Regeringen ventes i løbet af få dage at udsende en række retningslinjer til kommunerne for, hvordan lærere, elever og pædagoger skal forholde sig i de kommende uger.

At det er de yngste børn, der skal åbne samfundet, fik ganske hurtigt forældre til at skrive bekymrede opslag på sociale medier. Underskriftsindsamlingen "Mit barn er ikke forsøgskanin" havde på under et døgn fået 12.300 underskrifter fra forældre landet over - 35 fra Nykøbing.

- Jeg beholder min hjemme. Tør ikke sætte ham i farezonen på grund af en regering, der ikke lige tænker på, at børn også kan være smittebærere, lyder det fra en forælder i et kommentarspor i en lokal facebookgruppe.

Men der bliver passet godt på både børn og personale, når de møder ind om en uge. Det forsikrer Susan Rasmussen, der er leder på institutionen Solsikken og midlertidig leder af Børnehuset Kaninbjerget i Nykøbing.

- Vi skal have nye vaner. Men fornuftige vaner, som er gode at have på længere sigt. Som at vaske hænder ofte. Vi arbejder på at lave en udeinstitution og fjerner alt det legetøj, der ikke kan vaskes i en opvaskemaskine. Vi vil fordele børnene i små grupper, og vi kan bestille en bus, der henter de større børn med på en udflugt. Der bliver også områder i institutioner, der bliver udelukkende for børn og personale, forklarer hun.

Hun var først forbavset over, at det er de små børn, der sendes af sted først.

- Men derefter kunne jeg godt forstå, hvorfor det er sådan. Børnene er jo nødt til at blive passet, så deres forældre også kan være med til at sætte gang i hjulene igen.

Men midt i alle foranstaltningerne vil hun være opmærksom på, at man også kan være et dagtilbud. At have tid til at være pædagoger og drage omsorg for de børn, der kommer.

Når retningslinjerne fra ministeren offentliggøres, er det kommunernes opgave at sikre, at institutioner og skoler kan leve op til myndighedernes hygiejnekrav. Og chef for Børn & Læring i Guldborgsund Kommune, Kathrine Ersted, mener, at kravene vil være sat i forhold til det antal dage, kommunerne har til at klargøre lokalerne.

- Alle lokaler står i ligeså smuk stand, som de blev efterladt. Det er vi helt rolige og opmærksomme på, og vi vil forsøge ikke at være hårdere dommere, end retningslinjerne tilsiger, siger hun.

Hun ser blandt andet ikke for sig, at personalet i institutioner skal bruge mere tid på at vaske legetøj, end de har med børnene.

Samtidig er det en hjælp, at ikke alle skoleelever sendes af sted på samme tid. Det giver flere lokaler og dermed mulighed for at sprede børnene. Samtidig kan noget undervisning afholdes udendørs.

Regeringen oplyste tirsdag, at hverken børn eller ansatte i risikogruppen skal møde op. Det gælder også børn og ansatte med nær familie i risikogruppen.

Susan Rasmussens tanker drejer sig nu om, hvad man gør, hvis der kommer en længere periode med regn. Og om der skal etableres en særlig pædagogik i forhold til at lade børn være børn og give hinanden et kram. At voksenbekymringerne ikke skal påvirke dem. Samtidig er hun imponeret over personalet.

- Alle møder ind på tirsdag for at fjerne alt det legetøj, der ikke kan vaskes. Køkkenpersonalet møder også ind og forbereder. Det er så fint, og jeg er så stolt.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Socialdemokraterne, de… 03. juni 2020 kl. 11.14

AF: MARTIN WOUTERS

brædder er en lykkelig… 01. juni 2020 kl. 10.57

AF: JOHN WENNERWALD

Tilsyn med specialinstitutioner 31. maj 2020 kl. 22.40

AF: MARTIN WOUTERS

broen og tilbud på 100.mill. 29. maj 2020 kl. 16.26

AF: EMMA MARIE HOLM

Hvad med vores erhvervsliv? 29. maj 2020 kl. 12.34

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

Annonce