cookie-og-privatlivspolitik
Nykøbing er historisk set udbygget langs vandet, ikke mindst mod nord, påpeger John Brædder i sit brev til ministeren, hvor fotoet her, der viser byens udvikling, er vedlagt.
Nykøbing er historisk set udbygget langs vandet, ikke mindst mod nord, påpeger John Brædder i sit brev til ministeren, hvor fotoet her, der viser byens udvikling, er vedlagt.
Foto: Guldborgsund Kommune

Guldborgsund

Brædder: Byudvikling hindres af bureaukrati

Borgmesteren gør i brev til indenrigs- og boligministeren opmærksom
på udfordringer, der gør det svært at udbygge Nykøbing.
17. april 2021 kl. 07:01 Af Niki Treumer Mogensen

NYKØBING Guldborgsund Kommune drukner i bureaukrati fra statslig side, når den ønsker at udvide Nykøbing med nyt byggeri nord for byen.

Det mener borgmester John Brædder (G), der derfor tirsdag sendte et brev til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) for at bede denne om hjælp.

- Vi har nu igennem længere tid presset på for at få lov til at udvide Nykøbing mod nord uden at kunne få klart svar. Det har vi akut behov for, om dette er muligt, siger borgmesteren i forbindelsen med afsendelsen af brevet.

I dette beskriver han, hvordan kommunen allerede i 2019 udpegede Ny Kirstinebjerg nord for byen som et kommende boligområde. Det skete i den seneste kommuneplan, og da området for nuværende ikke er godkendt af Bolig- og Planstyrelsen som byzonejord, opstod udfordringerne.


Få mulighed for at vokse

"Vores hovedby Nykøbing Falster er inde i en stærk positiv udvikling og der er efterspørgsel på nye boliger. Byen vokser derfor i disse år. Nykøbing Falster er smukt placeret langs Guldborgsund og byens naturlige udvidelsesretning er mod nord og syd langs vandet. Her oplever vi dog store udfordringer i dialogen med de centrale myndigheder", skriver John Brædder.

Annonce

Han understreger, at kommunen i det daglige har et godt samarbejde med medarbejderne i Bolig- og Planstyrelsen, men:

"Det virker som om, at regelsættet fanger både jeres og vores medarbejdere i uendelige processer og analyser."

Borgmesteren beskriver, at det tiltænkte boligområde ligger indenfor den tre kilometer brede kystnærhedsszone, hvilket han kalder naturligt set i forhold til Nykøbings beliggenhed ved vandet.

Kommunen har, skriver han videre, efter kommuneplanens vedtagelse udarbejdet analyser og vurderinger - herunder befolkningsprognoser, vurdering af efterspørgsel på boligtyper samt af byens alternative muligheder for at vokse - for at underbygge planerne for området,

"Dette har dog vist sig ikke at være tilstrækkeligt. Efter krav fra Bolig og Planstyrelsen skal vi nu gennemgå alle arealer i Nykøbing Falster for eksisterende bindinger (fredskov, erhvervsområder, veje, jernbaner mv.) hvor der ikke kan bygges. De restarealer, der er tilbage er potentielle områder til byvækst og her skal vi så redegøre for hvorfor de ikke egner sig som nyudlæg til boliger. Men vi har ikke mange restarealer tilbage. Byen er lukket inde af blandt andet jernbane, fredskov og industriområder", skriver han og fortsætter:

Annonce

"Vi bliver således efter krav fra Bolig og Planstyrelsen kastet ud i lange analyseprocesser uden at kunne få klarhed over, om analyserne giver udsigt til, at området kan realiseres."


Vækst kræver udvikling

Når en analyse er færdiggjort, bliver den afløst af den næste, fortæller han, og det gør udviklingen af byen svær at løse, mener John Brædder.

"Eneste åbning for udvikling er mod nord, som begrænses i, at området ligger langs kysten. Det er dybt utilfredsstillende for os og helt uforståeligt, da byen jo netop historisk set har udviklet sig langs vandet og de seneste mange år mod nord", hedder det fra borgmesteren, der henviser til fotoet ved denne artikel, som ministeren har fået medsendt med brevet.

Borgmesteren håber, at henvendelsen til ministeren vil føre til national fokus på planmæssige, stramme rammetingelser, der er for udviklingen af byer, der ligger ved vandet.

Dertil er håbet, at ministeren har mulighed for at se på den konkrete sag fra Nykøbing og for at fremme processen her.

Annonce

"Hvis Nykøbing F. by fortsat skal være en stærk centerby i vækst, kræver det mulighed for udvikling", slutter brevet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE