Annonce
Guldborgsund

Brand i juni lukker fjernvarmeværk

Stilladset er udtryk for, at ilden bredte sig til taget, som nu er udbedret og hævet i niveau. Foto: Claus Hansen

Det var et held, at 200 halmballer ikke blev antændt, for det ville have fået stålhal til at kollapse.

NØRRE ALSLEV Nørre Alslev Fjernvarmeværks 630 brugere kan ikke mærke nogen forskel. Fakta er imidlertid, at varmen i radiatorerne i husene i byen i øjeblikket ikke bliver leveret af fjernvarmeværkets halmanlæg, men derimod af den tidligere varmecentral på Kæpgårdsvej, der er fra 1966 og i dag fungerer som reserveanlæg, som i øjeblikket leverer varme fra en tilføjet kedel, hvor der fyres med træpiller. Herudover har reserveværket to oprindelige oliekedler, som giver det en samlet kapacitet på 10 KW imod halmværkets kapacitet på 6,5 KW.

En brand på halmanlægget 30. juni i år er forklaringen på, at anlægget har været ude af drift lige siden, og det er stadig under udbedring. Dette er blandt andet kommet til udtryk ved et stillads op ad facaden ved den beskadigede tredjedel af taget, som forbipasserende har kunnet spotte fra Stubbekøbingvej.

Hans Jacob Petersen står her ved stedet, hvor den elektroniske styring, der brændte, har siddet. Også kablerne brændte. Foto: Claus Hansen

Eksplosion hos naboen

- En eksplosion hos naboen, SWS, der er et specialforbrændingsanlæg, som brænder miljøfarligt affald, herunder hospitalsaffald, og leverer varme til os, ramte noget støv i vores halmhal, der udviklede gløder, som lå og ulmede, før der efter otte-ni timer udbrød brand i et mellemrum af træ og tagpap imellem stålhallen og betonhallen. Brændende materiale, der faldt ned herfra, antændte panelet på væggen med den elektroniske styring af placering af halmballer i fremføringsanlægget og kablerne, men sod- og vandskaderne på anlægget er større end brandskaderne, siger forretningsfører Hans Jacob Petersen.

Skaderne er foreløbig opgjort til 2,5 millioner kroner, og udover at dække dem dækker forsikringsselskabet ifølge forretningsføreren merudgiften til, at det i øjeblikket er dyrere for Nørre Alslev Fjernvarmeværk at producere varme ved forbrænding af træpiller end halm, mens halmanlægget er under udbedring. Forbrugerne får dog ikke en ekstraregning på den baggrund, men betaler den normale pris for varmen, selvom kilden i øjeblikket ikke er den sædvanlige.

Udover det elektroniske styresystem til halmanlægget og kabler blev en tredjedel af taget på stålhallen beskadiget og er blevet fornyet og hævet, således at det nu er i niveau med taget på betonhallen, der rummer kedlen, hvor halmen forbrændes. Men det nye mellemrum ovenover fremføringen i stålhallen og kedlen på den anden side af væggen er ikke længere af brandbart materiale - derimod af beton, så det ikke kan antændes, hvis uheldet en anden gang er ude.

Beskadiget af branden blev også to motorer i anlægget i stålhallen, der fører halmballerne frem til kedlen. Desuden var sodskaderne betydelige på kranen, der er elektrononisk styret og efter behov lægger halmballer i fremføringen, og den er derfor også blevet rengjort for sodpartikler. Kedlen blev også sodskadet og har gennemgået en rengøringsproces.

Forsikringsselskabet, der styrer processen, har entreret med håndværkerne, og den lokale tømrer Bjarne Wulff har således udført tømrerarbejdet, mens Recover har taget sig af rengøring, maskindelen er blevet udført af firmaet Arepa, og Enelco i Nykøbing har el-entreprisen.

Branden anrettede skade på fremføringen af halmballerne til kedlen. To motorer, der fører halmballerne frem, er udskiftet. Foto: Claus Hansen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor varmeudvikling

- Halmværket var ikke i drift, da branden opstod. På det tidspunkt, hvor den opstod, stod der 200 halmballer á 500 kilo i stålhallen, og hvis ilden havde bredt sig til dem, hvilket blot ville have krævet en eller nogle få gnister, så ville slukning ikke have været mulig, og ilden ville have udviklet så voldsom varme, at stålhallen ville have kollapset og skadesomfanget have været betydeligt større end det faktiske, vurderer Hans Jacob Petersen.

Selvom halmballerne, der leveres af lokale landmænd, ikke blev antændt, så var varmeudviklingen stor ved branden, idet en tredjedel af taget på stålhallen blev beskadiget, og varmeudviklingen påvirkede ovenlysplader, der på grund af opvarmningen er blevet lidt deforme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. november realistisk

- Vi håber, at anlægget bliver klar til at komme i drift igen cirka 15. oktober, men det er nok mere realistisk at regne med, at det først vil ske 1. november, skønner Hans Jacob Petersen.

Halmvarmeværket er fra 1989. Kedlen er udskiftet i 2006. På halmvarmeværket medgår der til produktion af varme 3.000-3.500 tons halm, eller cirka 7.000 halmballer årligt.

  • Stilladset er udtryk for, at ilden bredte sig til taget, som nu er udbedret og hævet i niveau. Foto: Claus Hansen
  • Hans Jacob Petersen står her ved stedet, hvor den elektroniske styring, der brændte, har siddet. Også kablerne brændte. Foto: Claus Hansen
  • Branden anrettede skade på fremføringen af halmballerne til kedlen. To motorer, der fører halmballerne frem, er udskiftet. Foto: Claus Hansen
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd