cookie-og-privatlivspolitik
Mange af de nye statsborgere har været i Danmark i mange år og taler flydende dansk. Og det endelig at få beviset var en stor oplevelse for dem.

6

Billeder

Mange af de nye statsborgere har været i Danmark i mange år og taler flydende dansk. Og det endelig at få beviset var en stor oplevelse for dem.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Brexit gav mange nye danskere

13 personer blev fredag officielt danske statsborgere.
09. oktober 2021 kl. 20:00 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING Vejen mod det danske statsborgerskab er ikke særlig nem, men 13 personer har manøvreret sig igennem, og fredag modtog de præmien. Papir og håndtryk på, at de nu helt officielt er en del af det danske fællesskab. Ovenikøbet blot en måned før et valg, der for fleres vedkommende bliver det første, hvor de kan stemme.

Det var en festdag. Dannebrog var fremme, der var danske sange fra to musikskoleelever, der var små flag i hænderne på familiemedlemmerne og fint tøj på de nye statsborgere, der kom fra blandt andet Rusland, Polen, Ungarn, Afghanistan, Libanon, Filippinerne og Storbritannien. Sidstnævnte var der en del af.

- Det er på grund af Boris Johnson og Brexit, lød det fra Glenn Quinlin, der har boet i Danmark i over 40 år og søgte om statsborgerskab, da Brexit var en realitet.

Hans historie er i øvrigt helt klassisk. Han besøgte Danmark på udveksling med sin gymnasieklasse, mødte en pige og rejste frem og tilbage, indtil han fik job her i landet. Nu bor han med sin kone i Stubbekøbing.

Han kender perifert Ann Christine Dennison, der også har fået statsborgerskab. Og selvom hun har boet i Danmark i 41 år, har det en enorm betydning at få papiret og det rødbedefarvede pas.

Annonce

- Det gør det bare meget mere virkeligt. Jeg bliver faktisk helt rørt, når jeg taler om det, siger hun og tørrer en glædeståre væk fra kinden.

Halla kommer fra Libanon, men har boet i Danmark i 28 år og er den eneste i sin familie, der ikke har dansk statsborgerskab. Nu har hun, og det betyder enormt meget. Blandt andet at hun nu kan rejse verden rundt med sin familie.

Og Karam, der har iført sig et sort jakkesæt, skjorte og slips, ryster på hænderne, da han finder sit sygesikringsbevis frem til Jytte Lyngsøe fra Borgerservice.

Borgmester John Brædder har stået for ceremonien mange gange, men han glæder sig hver eneste gang. Hver gang er som den første, forklarer han. Men for de 13 personer foran ham var denne ceremoni både den første og den sidste.

- Nu er det ikke midlertidigt mere. Der er ikke mere, I skal svare på og udfylde. I er danske statsborgere.

Annonce

mglKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE