Annonce
Guldborgsund

DF: Manglende rengøring hos ældre kan føre til ensomhed

At betegne de ekstra to timers årlig rengøring for "hovedrengøring" er store ord, noterede Ældrerådet i sit høringssvar. Foto: Arkivfoto

Ved at tilføje to timers hovedrengøring om året har man ikke sparet, men tilført hjælp til dem med behov, understregede udvalgsformand under byrådsdebat.

GULDBORGSUND Kommunens hjælp til tøjvask, rengøring, personlig hygiejne, indkøb og aflastning af pårørende til demente skal hvert år efterses og godkendes. Det blev det således også under byrådsmødet torsdag aften, hvor alle partier bortset fra Dansk Folkeparti stemte et antal reviderede kvalitetsstandarder igennem.

Formand for social, sundhed og omsorgsudvalget Bo Abildgaard (S) lagde ud med at understrege, at der trods rygter om det modsatte ikke er sparet i kvalitetsstandarderne. Der er derimod tilføjet to timers rengøring årligt, sagde han.

- Vi ville gerne have tilført mere, men det her var, hvad der var råd til i denne omgang. Og jeg synes, at det kan betegnes som en forbedring frem for en besparelse.

Han understregede samtidig, at det ikke er udvalgets beslutning, at kommunerne skal bedømme behovet for hjælp ud fra husstandens samlede ressourcer. Det er en vejledning, der kommer fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

I dagene efter at den reviderede kvalitetsstandard blev vedtaget af udvalget, blev politikerne opmærksomme på, at man kunne mistolke et af punkterne i teksten.

"Der tilbydes ikke hjælp til rengøring, hvis borger kan benytte en robotstøvsuger, ledningsfri støvsuger, en moppe med spray eller andre rengøringsredskaber, der kan lette rengøringsopgaverne i hjemmet," lød det i teksten.

Men robotstøvsugere kan ikke skure toilettet, protesterede Doris Hartmeyer, formand for Ældrerådet. Og derfor er teksten nu revideret, forklarede Bo Abildgaard. Omformuleringen lyder nu således:

"Der tilbydes ikke hjælp til de dele af rengøringen, som borger kan udføre ved at benytte en robotstøvsuger, ledningsfri støvsuger, en moppe med spray eller andre rengøringsredskaber/hjælpemidler, der kan lette rengøringsopgaverne i hjemmet".

Birgit Holse fra Dansk Folkeparti kunne sammen med resten af partiet ikke stemme for de nye kvalitetsstandarder, da hun mener, at de ikke er blevet bedre end i dag. Tværtimod.

- Jeg har det allerede skidt med de nuværende regler, forklarer hun.

- Jeg synes ikke, at det er i orden, at den samlede husstand skal indgå i rengøringsopgaverne. Den ægtefælle, der ikke er syg, har ret til et liv, og er man oppe i årerne, er der ikke meget overskud tilbage, når man har klaret rengøring, pasning af den pårørende og alle de øvrige opgaver, sagde hun, der selv har været i hjemmeplejen i 10 år.

Hun har længe arbejdet for at få robotstøvsugere ud af den afgørende ligning, da de ifølge hende ikke fungerer i ældre menneskers hjem.

- Der er ofte flere møbler end hos unge mennesker, og de kan ikke komme ind under sengen og spisebordet, ligesom de ikke kan tørre af i vindueskarmene. Vi ved fra os selv, at når vi skal have gæster, bruger vi en time eller halvanden på at gøre rent. Det kan mange ældre ikke. I stedet får de ikke så meget besøg, og det kan føre til ensomhed.

Ole K. Larsen (V), der er formand for beskæftigelsesudvalget, støttede op om de reviderede standarder med et særligt fokus på formuleringen om, at personalet på kommunens plejecentre skal være sundhedsfagligt uddannede.

- Det er helt afgørende for kvaliteten, og det skaber mere tryghed blandt borgere og pårørende. Fra vores side ser vi frem til at være med til at sikre den kvalitet, forklarede han og tilføjede, at udvalget til december vil drøfte muligheden for at videreuddanne flere sosu-medarbejdere igennem jobcentret.

DF kritiserer, at hjælp til personlig pleje, for eksempel toiletbesøg og spisning, ikke længere er en del af hjælp til pasning af en dement. Det skal der søges om separat. Foto: Arkivfoto
  • At betegne de ekstra to timers årlig rengøring for "hovedrengøring" er store ord, noterede Ældrerådet i sit høringssvar. Foto: Arkivfoto
  • DF kritiserer, at hjælp til personlig pleje, for eksempel toiletbesøg og spisning, ikke længere er en del af hjælp til pasning af en dement. Det skal der søges om separat. Foto: Arkivfoto
Annonce
Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen