cookie-og-privatlivspolitik
Hvordan lykkedes det en indsat i Storstrøm Fængsel at fortælle kumpaner udenfor, at han skulle til undersøgelse på sygehuset i Nykøbing? Det borer Peter Skaarup fortsat i.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Dansk Folkeparti: Hold mobiler ude af fængslerne

Fangeflugten på Falster i september får formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, til at kræve øget kontrol.
09. februar 2019 kl. 11:00 Af David Arnholm

Annonce
FAKTA
o 26. september flygtede en fange, der var indsat i Storstrøm Fængsel, i forbindelse med en undersøgelse, han skulle til på Nykøbing Sygehus.
o Ved sygehuset ventede to af fangens kumpaner, der bevæbnet med skydevåben og peberspray tvang de tre ledsagende fængselsbetjente væk fra fangen.
o Fangen og hans befriere stak af i en bil, men politiet iværksatte hurtigt omfattede kontrol ved Farøbroen, Storebæltsbroen, Rødbyhavn Havn samt Øresundsbroen.
o Fangen blev anholdt samme aften, hvor han blev fundet i bagagerummet på en bil. Fire andre er også anholdt og sidder varetægtsfængslet.

NORDFALSTER Den spektakulære fangeflugt på Falster i september, hvor en fange fra Storstrøm Fængsel i forbindelse med en undersøgelse på Nykøbing Sygehus blev befriet af bevæbnede venner, bekymrer politikerne på Christiansborg.

Straks efter flugten bad både Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, og formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), justitsminister Søren Pape (K) om en redegørelse, og den kom forleden (se Folketidende i fredags).

Peter Skaarup roser Kriminalforsorgen for at have lavet en grundig redegørelse, men han savner fortsat svar på, hvordan det lykkedes den flygtende fange at informere sine venner om, at han skulle på sygehuset.

- Den mistanke, jeg sidder tilbage med, er, at man stadig ikke 100 procent stopper indsmugling af mobiltelefoner. Indgangskontrollen er blevet skærpet. Man skal igennem scannere, og besøgende må ikke have mobiltelefoner med ind. Men på en eller anden måde er det lykkedes. Det synes jeg, man skal koncentrere indsatsen om: Hvad er der sket? Det vil vi bede justitsministeren fortælle. Og hvad kan man mere gøre for at stramme op i forhold til indsmugling? For det må ikke ske. Man er nødt til at lave en strammning, siger Peter Skaarup.

Han hæfter sig ved, at politiet på forhånd havde advaret om en øget risiko for flugtforsøg, og at fængslet derfor havde øget sikkerheden i forbindelse med transporten til sygehuset.

- Samlet set er der gjort en del ting for at forhindre den indsatte i at flygte, både fra fængselspersonalet og Kriminalforsorgen som helhed, siger han og konstaterer, at det jo alligevel lykkedes fangen at flygte.


Lidt uldent

Her savner Peter Skaarup noget i redegørelsen.

- Det, det må handle om, er at få placeret et ansvar for, at det gik galt. Der bliver det stadig lidt uldent.

Der er vel ikke nødvendigvis nogen, der har gjort noget forkert?

- Nej. Men man fortæller, hvad der er gjort, og hvor det ikke er gået godt. Men jeg må bede justitsministeren fortælle, hvor mistænker man, at beskeden er kommet ud? Når det stadigvæk sker, kan man godt have mistanke om, at han har haft adgang til en skjult mobiltelefon. Der må vi så stramme op. Når vi siger, vi ikke vil have mobiltelefoner i fængslet, så mener vi det alvorligt, og man kan overveje at stramme yderligere op og undersøge, hvordan vi kan gøre det. Hvor hopper kæden af med indsmugling af mobiltelefoner?

Peter Skaarup har også kig på den eksisterende praksis med at isolere indsatte i et døgn eller to, inden de skal på en udgang som den til sygehuset.

- Spørgsmålet er, om det er nok, eller om der er brug for at lave den periode længere. For det er en naturlig åbning for en indsat at bruge en sådan lejlighed, for vores fængsler er blevet sikrere - der har vi trods alt fået nogle nye fængsler, der gør det sværere at flygte.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

AF: JOHN WENNERWALD

Den udødelige 11. august 2019 kl. 21.03

AF: LEIF A. JENSEN

Hold kæft, hvor det går,… 08. august 2019 kl. 09.08

Annonce