cookie-og-privatlivspolitik
150 liter øl uden humle bliver i den portugisiske pot still af kobber til cirka 15 liter spiritus, der kan lægges på fade.

3

Billeder

150 liter øl uden humle bliver i den portugisiske pot still af kobber til cirka 15 liter spiritus, der kan lægges på fade.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Den bløde smag tager sin tid

Martin Iversen er klar med Lolland-Falsters første godkendte destilleri i Væggerløse Håndbryg.
26. oktober 2018 kl. 20:00 Af Birgitte Grønning

Annonce

VÆGGERLØSE Tid er blevet nøgleordet i Martin Iversens nye liv som selvstændig brygmester.

Han åbnede for et år siden Væggerløse Håndbryg i det tidligere posthus i hjembyen, og hans ambition var, at sætte etiket på 25.000 flasker øl det første år. Det har han nået.

Den 51-årige brygger ville også bruge det første år på at opbygge et forhandlernet af 30 restauranter og specialbutikker. Det har han også nået.

Dertil lød ambitionen ved åbningen, at Martin Iversen ville have den første flaske af hjemmedestilleret gin klar til salg i januar 2018. Sådan gik det ikke.

- Det tager tid, at stå fast på at levere kvalitet og god smag. Det har jeg lært nu, griner Martin Iversen, som har en arbejdsuge på 50 til 60 timer i sit en-mands-bryggeri.

Først nu er tiden moden til, at den store pot still af kobber, som Iversen har fået specialfremstillet i Portugal, skal i arbejde.

Fra næste uge syder destilleringen af spiritus til gin, rom og whisky ved siden af ølbryggeriet.

Den første halv flaske gin skal efter planen til salg i sommeren 2019, rommen følger efter i julen 2019 - og whiskyen skal lagre på fade i tre år.

Destilleringsprocessen kan gå hurtigt. Men det er stadig ikke Martin Iversens temperament.

- Jeg vil havde den bløde, lækre smag, og derfor skal det gå langsomt, fortæller bryggeren og viser hvordan 150 liter øl uden humle af adskillige omgange skal fortættes og bliver til cirka 15 liter spiritus for enden af pot still'en med de runde former.

Målet før lagringen er en alkoholprocent på 63,5 procent, og smagen skal komme fra specialbyggede små træfade, som en bødker i Spanien kan lave til Væggerløse Håndbryg.

- I de små fade kan man opnå 12 års smag på tre år, fortæller Martin Iversen, som netop med whiskyen er indstillet på at gå på kompromis med langsommeligheden.

- Ellers når jeg jo ikke selv at smage på de gyldne dråber, inden jeg er gammel og skal på pension, fastslår Martin Iversen, der regner med at sælge sin gin for 400 kroner halvflasken. Og whiskyen for 1.200-1.500 kroner for samme portion.

Med et år på bagen som brygmester tør han nu godt indrømme, at han kastede sig ud i projektet ud med nogen nervøsitet.

- Sidste år ved denne tid havde jeg søvnløse nætter og ondt i maven. Det er overstået, og nu er jeg totalt glad.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Ulovlighed efterfølges 16. juni 2019 kl. 21.49

AF: MARTIN WOUTERS

at lukke broen 15. juni 2019 kl. 15.15

AF: MARTIN WOUTERS

så bruge kommune igen… 11. juni 2019 kl. 12.05

AF: JOHN WENNERWALD

Nu skal der arbejdes 09. juni 2019 kl. 22.03

AF: MARTIN WOUTERS

18,5 mill. i minus KUN på… 05. juni 2019 kl. 13.49

AF: ERIK PFEIFFER DAMGAARD

Dansk Folkeparti og Radikale 03. juni 2019 kl. 20.21

Annonce