Nogle restaurationer vælger at lukke ned, mens andre finder nye måder at tjene til dagen og vejen.
ØSTLOLLAND Mange erhverv, måske dagligvarebutikkerne undtaget, har svære kår i disse tider.
Nogle, der har det rigtig svært i øjeblikket, er de virksomheder, der lever af at samle mange mennesker på samme sted - en restaurant er for eksempel et svært sted at gøre rentabelt i disse tider.
Men man må sno sig og holde gryderne i kog - enten i bogstavelig forstand, i overført betydning eller begge dele.
Den sidste løsning har man valgt på Oreby Kro.
Normalt er påsken en højsæson i kroens kalender, men da Danmark blev lukket, og verden vendt på hovedet, blev det lige pludselig andre bekymringer end pladsmangel, der trykkede.
- Det er skidesvært pludselig at få vendt op og ned på ens hverdag. Vi har omstillet os fra den ene dag til den anden, det bliver man nødt til. Vi arbejder anderledes, vi gør det hele på en ny måde - det er på sin vis sjovt, især hvis anledningen var en anden, end den er - det er lidt svært at lave farseret kylling over videochat, vi kokke bliver jo nødt til at møde fysisk op, forklarer Rasmus Rasmussen, køkkenchef på Oreby Kro, og griner.
Kroen har truffet en beslutning om at holde dørene lukket, som den skal, men køkkenet åbent.
Og det lader til at være en succes - folk kommer fra nær og fjern for at spise. Tirsdag står menuen på kyllingefrikassé med nye løg, persille og kartofler med estragon.
- Jeg tror, vi har ramt et eller andet godt. Det er ikke som før coronaen, slet ikke, men det er positivt. Vi har fået enorm opbakning fra lokalområdet. Folk er godt klar over, de skal bestille nu, så vi også kan være her senere, forklarer køkkenchefen.
Der er taget alternative midler i brug. Nu sidder folk ikke og nyder udsigten over Smålandshavet, mens de nyder maden, de får i stedet udsigten, mens de holder i deres biler og venter på at få den udleveret.
- Folk overholder anbefalingerne fra myndighederne. Der er kun en inde og hente mad ad gangen, folk har virkelig opført sig flot - de danner endda deres helt eget køsystem, hvor bilerne holder i kø og venter. Det er, som om folk har lidt mere tid og overskud, forklarer Rasmus Rasmussen.
Oreby Kro bespiser i gennemsnit 100 personer om dagen i disse tider, vurderer køkkenchefen. Nogle dage flere, andre færre.
Kroen spinder ikke guld på situationen, det er ganske åbenbart. Men den kan holde snuden oven vande, og det er det vigtige.
- Det, vi laver nu, er nok til, at vi ikke skal ud at fyre vores medarbejdere. Vi har et rigtig godt hold, som vi er meget glade for, og vi vil ikke sætte dem i sådan en situation, hvis det kan undgås. Og vi vil også gerne gå sommeren og de gode tider i møde med vores dygtige ansatte, fortæller Rasmus Rasmussen.
Ved Nysted, også nær vandet, ligger The Cottage.
Her har man valgt en anden løsning for at sikre, at The Cottage også kommer ovenpå igen, når krisen har lagt sig. Man har lukket for spisestedet og hotellet ifølge myndighedernes påbud.
- Det er hårdt, det er det jo. Man går og venter på at finde ud af, hvornår vi må åbne. Men hvornår det bliver, det er der jo ingen, der ved. Jeg håber på, det bliver her efter 13. april, men nu må vi se, forklarer Marianne Ovesen, bestyrer på The Cottage.
Uanset hvad bevarer hun dog optimismen. Ellers havde hun ikke klaret den 16 år i branchen.
- Alle vores konfirmationer er blevet flyttet til senere. Der skal vi rende ekstra stærkt. Og der er stadig nogle, der ringer - vi har lige fået et opkald om et bryllup her i august, så jeg tror på, det løser sig, siger Marianne Ovesen.