cookie-og-privatlivspolitik
i øjeblikket er der både hel- og halvfærdige huse på grunden ved feriebyen.

2

Billeder

i øjeblikket er der både hel- og halvfærdige huse på grunden ved feriebyen.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Det er administrationens fejl

Kommunaldirektør mener, at sommerhusskandalen kunne have været undgået i tre tilfælde.
15. marts 2021 kl. 06:10 Af Anne Katrine Petersen

FAKTA
Hvad er status?
Byggeriet er lige nu sat i stå af bygherren. Det skete i kølvandet på en afgørelse fra Planklagenævnet, der fastslog, at byggeriet af de 10 store sommerhuse ikke kan rummes af lokalplanen. Afgørelsen kom 28. januar i år.
På mandag behandles sagens videre forløb i teknik-, miljø- og ejendomsudvalget. Derefter skal byrådet tage stilling til de store sommerhuses fremtid.

MARIELYST FERIEBY I begyndelsen af denne uge træder teknik-, miljø- og ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune igen sammen for at afgøre fremtiden for byggeriet af de store sommerhuse ved Marielyst Ferieby. På sidste møde sendte politikerne sagen tilbage til administrationen, fordi sagsindstillingen var for ensidig.

Denne gang anbefaler administrationen stadig en retlig lovliggørelse, altså en ny lokalplan, men denne gang er konsekvenserne ved en fysisk lovliggørelse, en tilpasning eller nedrivning af husene, også medtaget i indstillingen til politikerne. Om sagen siger kommunaldirektør Søren Bonde:

- Situationen er dybt uheldig. Det skal jeg være den første til at beklage overfor alle sagens parter, siger han.

Ifølge kommunaldirektøren opstår problemerne, fordi man fra administrationens side ikke får lavet en ny lokalplan for området tilbage i 2008, da feriebyens status blev ændret, og man nedlagde fællesfaciliteterne. Samme fejl begik man igen i 2013 og 2017, hvor muligheden også var der. Han understreger, at det har betydet, at kommunen fremover vil være mere opmærksom på, om lokalplanerne passer til virkeligheden.

I forhold til den aktuelle situation omkring byggeriet af sommerhusene peger han på to væsentlige principper for administrationens indstilling. Det ene er proportionalitetsprincippet, der omhandler, at bruger man tvang og magt, skal det stå i rimeligt forhold til det, man vil opnå.

Annonce

- Vi har en pligt til at lovliggøre, og der kan vi som administration kun nå frem til, at den retlige lovliggørelse er den mindst indgribende, siger han.

Søren Bonde taler også om en lighedsgrundsætning. Her fremhæver han, at der indenfor den gældende lokalplan i feriebyen er bygget to andre sommerhuse i 2007 og 2017 med pool og plads til op til 20 overnattende. Det fremgår også af sagsfremstillingen til udvalgsmødet på mandag.

- Så kan bygherre med rette forvente, at han kan få byggetilladelsen ifølge principperne om lighed, som vi som kommune skal administrere efter. Vi kan altså ikke sige, at én kan få lov, men en anden ikke kan, hvis der er tale om identiske afgørelser over for borgere i sager med identiske omstændigheder.

Men fordi der er to, er det vel ikke ensbetydende med, at det er en god idé med flere?

- Det kan du have ret i, men det var ikke det, Planklagenævnet tog stilling til. De er tydelige på, at huse indenfor lokalplanen max kan være fra to til otte personer. De forholder sig jo ikke til de to meget store sommerhuse, fordi de ikke vidste, at de lå der, siger Søren Bonde og forklarer, at nævnet aldrig fik oplysningerne på grund af en medarbejder, der ikke længere arbejder i kommunen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

Annonce

ANNONCE