cookie-og-privatlivspolitik
Der venter Guldborgsund Kommune en stor opgave i forhold til at passe på tilbageværende kolleger i kølvandet på fyringer, vurderer Dansk Socialrådgiverforening.
Der venter Guldborgsund Kommune en stor opgave i forhold til at passe på tilbageværende kolleger i kølvandet på fyringer, vurderer Dansk Socialrådgiverforening.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Det er en bombe i familieafdelingen

Fagforeninger er chokerede og overraskede over fyringer - Det er underligt at bruge penge på afskedigelser fremfor opnormeringer, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening.
05. maj 2021 kl. 20:10 Af Anne Katrine Petersen

GULDBORGSUND - Vi er meget overraskede over fyringerne. Det kaster en bombe i en afdeling, der er i genopbygningsfase. Det virker kontraproduktivt, fordi det skaber utryghed.

Sådan lyder det fra Rasmus Hangaard Balslev, formand i Dansk Socialrådgiverforening (DS) Region Øst. Udtalelsen kommer, efter tre medarbejdere i midten af april blev varslet fyret fra Guldborgsund Kommunes familieafdeling. Ud af de tre har den ene nu officielt modtaget en fyreseddel. En af medarbejderne er organiseret i HK, hvor Michael Rosenberg er formand i HK Kommunal Sjælland. Om opsigelsen siger han:

- Jeg er chokeret over måden, man agerer på.


Problem for samfundet

Fyringerne kommer kun kort tid efter sagen om centerchef Mads Larsen, der udsendte en ulovlig instruks om besparelser på 100.000 kroner pr. sagsstamme. Mailen blev videresendt til Ankestyrelsen, og det førte til en granskning af hele afdelingen. Til det siger Rasmus Hangaard Balslev:

- Vi ved ikke, om der er en sammenhæng til sagen med Ankestyrelsen, men tanken sætter sig hos de tilbageværende kolleger. De bliver bekymrede, både for dem selv, men også for, om en kollega ytrer sig kritisk. Det er et stort problem for hele samfundet, hvis offentligt ansatte, selv ikke anonymt, tør råbe op om problemer. Det kan være strengt nødvendigt, at det kommer ud i offentligheden og op på et politisk niveau, hvordan man behandler udsatte familier og børn.

Annonce

Vil gå langt

De tre medarbejdere er alle både erfarne og stabile. For HK er der desuden tale om et medlem, som er medarbejdervalgt og sidder i det lokale MED-udvalg. Der skal og bør ledelsen og medarbejderne, ifølge HK, have en konstruktiv dialog om for eksempel udfordringer på arbejdspladsen. Medarbejdervalgte er særligt beskyttet i forhold til fyringer, og Michael Rosenberg understreger, at HK vil gå langt i forhandlingerne med kommunen.

- Vi så helst, at man trak de her opsigelser tilbage og i stedet efterlevede de politiske og ledelsesmæssige beslutninger om at genskabe trivslen i afdelingen.

I referatet fra de tjenstlige samtaler peger kommunen på flere problemer med de ansatte. Det handler om alt fra kommunikation til samarbejde, men det gør ikke indtryk på Rosenberg.

- Hvis man er utilfreds med en medarbejder, kan man indkalde til en samtale for at rette op eller tale med dem til MUS-samtaler, som ikke er blevet afholdt i en længere periode. Man skulle forebygge fremfor brandslukke. Der har man fejlet i kommunen, pointerer han.


Frygt og arbejdspres

Situationen for de tilbageværende kolleger er svær, mener Rasmus Hangaard Balslev.

Annonce

- Vi har en god kontakt til dem i afdelingen, og de er meget pressede over situationen. Frygten og arbejdspresset er allerede stort. Tabet af kolleger vil presse dem yderligere, og det er præcist det, de ikke har brug for. Vi er mildt sagt spændte på, hvordan arbejdsgiverne vil håndtere det. Der venter et stort pædagogisk arbejde i at forsikre de tilbageværende medarbejdere om, at de er en del af løsningen og ikke en del af problemet.

Han peger desuden på, at det kan få vidtrækkende konsekvenser for sårbare familier og børn:

- Noget af det mest afgørende for et godt socialfagligt arbejde er den gode relation med tillidsbaseret samarbejde.

Ifølge fagforeningsformanden efterlader sagerne en afdeling med et blakket ry. Det kan få betydning for evnen til at tiltrække kvalificerede medarbejdere.

- Og det kræver det, hvis man skal lette på det arbejdspres, der er i afdelingen.

Annonce

Læs også artiklen: "Nyt opråb til byrødder - Kolleger til fyrede medarbejdere i familieafdeling sender brev."KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE