Annonce
Guldborgsund

Det er lidt en huskebog til Carl

Bogens forside henviser til dragebådssejlads for brystkræftoverlevere og Mies tjans som styrmand. Foto: Anders Knudsen

Mie Mikkelsen kæmper med sin kræftsygdom og insisterer på at "invitere lykken ind som gæst"

NYSTED Mørke pletter, der lyser op. Hvor ingen har lyst til, de skal gøre det. Dårlige scanninger. Rigtig dårlige. Alt det kender 42-årige Mie Mikkelsen alt for meget til. Men som hun også siger: Livet er meget andet end dårlige scanninger.

Stærke ord fra en stærk kvinde. Det sidste kan der vist ikke være så meget tvivl om. Mange døre til endnu et angstprovokerende scanningsresultat har Mie ofte samlet mod til at gå ind ad. Engang lovede hun sig selv en ny smart gyngesofa, da panikangsten var allermest truende op til endnu en benhård afgørelse. Til endnu en melding om kræften havde spredt sig eller ikke spredt sig.

Mie Mikkelsen har en kandidatuddannelse i pædagogisk sociologi og psykologi. Hun har blandt andet arbejdet på et bosted for psykisk syge og haft en tjans som prompterfører og runner på TV3 Sport. I dag er hun på sygedagpenge efter flere ture frem og tilbage til arbejdsmarkedet gennem svære år med kræftsygdom. Hun er i dag frivillig rådgiver hos Børns Vilkår i Valby og "storforbruger" af sommerhushygge og -afslapning med familien. Foto: Anders Knudsen

Et tydeligt sprog

Det virkede i øvrigt ifølge Mie selv. Det med gyngesofaen. En forventning om en belønning løsnede lidt op for en spændetrøje af angst. Det var dengang. Siden er flere meldinger stødt til i en lang række af scanninger, som taler deres tydelige sprog og har gjort det længe: Mie er kronisk kræftramt. Det har hun været siden 2015. Sygdommen har spredt sig til lever og knogler.

27. maj udkom Mie Mikkelsen med bogen "Jeg har da tænkt mig at blive 90". Mie fik konstateret brystkræft for syv år siden, da hendes søn var helt spæd. Hun blev fejlbehandlet, og siden har kræften spredt sig. Men 42-årige Mie er en fighter, og hun kæmper stadig.
Hun har fået medhold i sin klagesag, og bitterheden har hun for længst pakket væk. Nu går hun med optimismen. En erstatning er i øvrigt gået til at anskaffe et sommerhus i Nysted. Hér tager Mie ofte ned med familien for at finde masser af ro og livsglæde.

Mie bor i dag i København, men er stadig tæt knyttet til Lolland-Falster. Hun boede i Væggerløse, til hun var syv år, flyttede derefter til Maribo, hvor hun boede, indtil hun flyttede til København som voksen efter skoleår på Blæsenborgskolen og studietid på Maribo Gymnasium.

"Jeg har da tænkt mig at blive 90 år" er naturligvis ingen tilfældig titel. I bogen kan man blive klogere på, hvorfor netop dét antal år er så vigtigt for Mie Mikkelsen. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun holder fast

Ofte handler bøger om kræft om, hvordan det er at være kommet ud på den anden side. Det kommer Mie ikke. Hun håber naturligvis på en hidtil ukendt medicin, som kan gå ind at gøre en afgørende forskel. Men som nævnt: Mie er kronisk syg, og kræften har spredt sig. Hun må leve med den.

Men hun holder vedholdende fast i at leve et lykkeligt liv. Med mange ture til sommerhuset i Nysted. Hun kalder det selv for sit lille paradis. Det blev købt for de penge, hun fik i erstatning efter et behandlingsforløb med fejl.

Klagesagen er i bogstaveligste forstand et afsluttet kapitel i Mies liv. Helt præcist endte den som kapitel 23. Ud af 37. Mies bog handler derfor om meget, meget mere end frustration, bitterhed og svær korrespondance med Patienterstatningen.

Heldigvis var der god hjælp fra familien. Og nu er klagesagen som sagt endt i et kapitel. Den er overstået. Men arbejdet med bogen har rippet op i mange behandlingsforløb. I hårde omgange med kræften. I allerede bearbejdede sorte dage. I dårlige scanninger. I minder om panikangst og chok.

- Det har været barskt at skrive den.

Mie stopper lige op for en kort stund denne eftermiddag i haven i sommerhuset i Nysted. Det virker ellers nemt for hende at tale om en svær og livstruende sygdom. Men der er ikke noget, der er nemt. Hun har blot besluttet sig for, at hun er meget mere end sin sygdom.

- Jeg har lært at omfavne den. Når jeg ryger ned i de sorte tanker, ved jeg godt, jeg kommer op igen. Jeg har lært, at lykken er på besøg som gæst. Det gælder om at lægge mærke til den, når den er der. En scanning er ikke en dødsdom. Der er andet i livet end en dårlig scanning. Der er også andet i livet end sygdom, og jeg rummer meget mere end sygdom, fortæller Mie.

Lige så klart og selvfølgeligt kalder hun også på sønnike for at høre, om ikke han vil med på et billede sammen med mor. Når nu avisen er på besøg.

Carl vil vist egentlig allerhelst fortsætte med at spille computerspil med fætter Oscar, der også er med i sommerhus i det sydøstlige hjørne af det Lolland, som betyder rigtig meget for mor.

Det er her, hun tanker op. Vender styrket tilbage til livet i København, hvor hun nu har boet i 20 år. I 2010 mødte hun sin elskede Jan. De fik Carl sammen. Og i dag er Carl også lidt af en hovedperson, når mor skal interviewes om sin nye bog. Den er nemlig tilegnet til ham. Eller som mor sagde det midt i en lang og god talestrøm om livskloge betragtninger og indsigtsfulde ord:

- Det er lidt en huskebog til Carl.

Og ikke kun det. Den engang ganske private udgave af en bog er nu endt i en lidt anden udgivelse, som alle kan læse med i. Blive klogere af. Ikke mindst i forhold til at søge hjælp. Her er et lille pluk fra Mies bog om netop den sag:

- I perioder, mens kræften har boet i min krop, har mit liv været sat på pause. Min hverdag har handlet om at holde styr på behandlingstider, piller, skemaer - og ikke mindst på mit eget tankemylder. Men jeg har ikke på noget tidspunkt villet acceptere, at jeg skulle dø af det her. Dø af kræft. Det kan jeg ikke gøre mod Carl. Men jeg har indset, at jeg selv må handle, række ud og søge hjælp. Hos læger, psykologer, præster, familie og veninder. Takket være dem har jeg lært at leve med, at jeg har en livstruende, kronisk sygdom, og acceptere, at kræften er et vilkår og en byrde, som jeg må bære.

Carl ville nu gerne med på billedet. Sammen med sin mor. Som er meget mere end sygdom. Hun er en fighter.

Carl var heldig at finde en kasse med Lego-dragebåde til sin mor. Hun var nemlig styrmand på holdet af brystkræftoverlevere, der deltog i en international dragebådsturnering i Firenze i 2018. Foto: Anders Knudsen
Det var et møde med Heidi Korsgaard fra Forlaget Linje H og bogbureauet Skriveværkstedet, der betød, at Mie kom i kontakt med journalist Gitte Meyer Madsen, der hjalp hende med at skrive bogen, som udkommer på onsdag. Foto: Anders Knudsen
Her viser Carl "ben-tricket". Det gjorde han også, da mor skulle fortælle om dragebådsturnering for brystkræftoverlevere til et ugeblad. Nu er en ny international dragebådsturnering i New Zealand i 2022 et mål. Foto: Anders Knudsen
  • Bogens forside henviser til dragebådssejlads for brystkræftoverlevere og Mies tjans som styrmand. Foto: Anders Knudsen
  • Mie Mikkelsen har en kandidatuddannelse i pædagogisk sociologi og psykologi. Hun har blandt andet arbejdet på et bosted for psykisk syge og haft en tjans som prompterfører og runner på TV3 Sport. I dag er hun på sygedagpenge efter flere ture frem og tilbage til arbejdsmarkedet gennem svære år med kræftsygdom. Hun er i dag frivillig rådgiver hos Børns Vilkår i Valby og "storforbruger" af sommerhushygge og -afslapning med familien. Foto: Anders Knudsen
  • "Jeg har da tænkt mig at blive 90 år" er naturligvis ingen tilfældig titel. I bogen kan man blive klogere på, hvorfor netop dét antal år er så vigtigt for Mie Mikkelsen. Foto: Anders Knudsen
  • Carl var heldig at finde en kasse med Lego-dragebåde til sin mor. Hun var nemlig styrmand på holdet af brystkræftoverlevere, der deltog i en international dragebådsturnering i Firenze i 2018. Foto: Anders Knudsen
  • Det var et møde med Heidi Korsgaard fra Forlaget Linje H og bogbureauet Skriveværkstedet, der betød, at Mie kom i kontakt med journalist Gitte Meyer Madsen, der hjalp hende med at skrive bogen, som udkommer på onsdag. Foto: Anders Knudsen
  • Her viser Carl "ben-tricket". Det gjorde han også, da mor skulle fortælle om dragebådsturnering for brystkræftoverlevere til et ugeblad. Nu er en ny international dragebådsturnering i New Zealand i 2022 et mål. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket