cookie-og-privatlivspolitik
Christian Schou gik på talerstolen ved årsmødet i Det Falsterske Digelag i Idestruphallen i søndags. Han glæder sig over, at kommunen og digelaget nu har indledt forhandlinger.
Christian Schou gik på talerstolen ved årsmødet i Det Falsterske Digelag i Idestruphallen i søndags. Han glæder sig over, at kommunen og digelaget nu har indledt forhandlinger.
Foto: David Arnholm

Guldborgsund

Digelag og kommune vil dele ansvar

Mens retssag er sat på pause, vil digelaget og kommunen forhandle om cykling på diget, og skitsen til en løsning er klar.
17. oktober 2020 kl. 10:01 Af David Arnholm, Hans Gandrup

Annonce

SYDFALSTER Den årelange strid om cykling på det sydfalsterske dige kan måske være på vej til at blive løst. Som omtalt i Folketidende i går er den retssag, digelaget har anlagt mod Guldborgsund Kommune og Natur- og Miljøklagenævnet i hvert fald sat på pause, efter at digelagets formand, Søren Bjerregaard, og borgmester John Brædder (G) torsdag holdt et to timer langt møde.

Her var de enige om, at det vil være godt, hvis der kan findes en løsning uden en retssag. I den pressemeddelelse, kommunen udsendte fredag, blev der blandt andet lagt vægt på, at pengene til en retssag kan bruges bedre i lokalområdet.

Advokatudgifterne er dog ikke det væsentligste, for selv hvis retssagen ender med at blive helt aflyst, vil begge parter have haft udgifter til sagen. Det medgiver Søren Bjerregaard.

- Det bliver ikke meget dyrere, hvis retssagen gennemføres. Men man kommer ikke ret langt med en retssag - man kan kun vinde eller tabe. Det åbner ikke pludselig helt nye perspektiver at vinde en retssag. Vi vil stadig have striden, selvom vi vinder. Man skal også se på, hvad man opnår af resultater. Kan man nå til enighed uden en retssag, er det nok det bedste, siger han.

Og sådan ser John Brædder også på det.

- Der er reelt ikke nogen vinder i en retssag, for man vil kunne fortsætte konflikten. Så Søren og jeg er enige om, at vi skal prøve at finde en løsning, der tilfredsstiller begge parter. Så jeg er rigtig glad for, at der er en åbning, og at vi får tid til at forhandle, lyder det fra borgmesterkontoret.


Har en grovskitse

De to parter udtrykker da også en forsigtig optimisme.

- Nu mødes vi med kommunen for at se, om vi på en eller anden måde kan finde et forlig om vores tvist. Og jeg ser gode muligheder - det håber jeg da bestemt. Der er en forståelse for, at vi skal komme videre i stedet for, at vi skal bekrige hinanden. Vi er nødt til at sætte os sammen og finde en løsning. Jeg håber, vi kan komme videre med en grovskitse og forhåbentlig finde en løsning på det, så vi ikke skal genoptage striden, bemærker Søren Bjerregaard.

Som man kunne læse i Folketidende fredag, lægger han op til, at digelaget skal holde sig til at sikre beskyttelse af kysten, mens kommunen må tage en stor del af ansvaret for færdslen på diget.

Den model ser John Brædder positivt på.

- Hvad angår cykling, vil vi gerne kigge på at være med. Den del af det, der er forbundet med en befæstning af diget, skal vi have kigget på. Og så er det digelagets ansvar at sikre baglandet og et stærkt dige. Så vi skal have talt om en fordeling af det, siger han og tilføjer, at det vil være relevant at få fagpersoner - eksempelvis fra Cowi - til at hjælpe med at finde den rette tekniske løsning.

Der er dog ikke afsat et specifikt beløb til formålet. Men viljen er der, fastslår han.

- Flere af hinanden uafhængige politikere har talt om, at vi gerne vil kigge på at medfinansiere, og det synes jeg også er naturligt. Men når vi taler om en styrkelse og den løbende sikkerhed for, at baglandet ikke bliver oversvømmet, ligger det hos digelaget. Det er det, vi hele tiden har ment. Men vi er ikke endeligt enige om, hvordan det skal foregå - vi er enige om at gå i dialog, understreger han.


Schou: Det lover godt

Den udvikling er Christian Schou, forstander på Højskolen Marielyst og nyvalgt medlem i digelagets bestyrelse, særdeles glad for.

- Det er da uhyre glædeligt, at man nu har sat retssagen i bero. Det var jo også et af de punkter, vi mødte frem med til generalforsamlingen, og som der var klar opbakning til. At formanden så allerede nu har taget initiativ til forhandling med kommunen er meget positivt. Det lover også godt for det fremtidige samarbejde i bestyrelsen, siger Christian Schou.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce