cookie-og-privatlivspolitik
Efter sidste byrådsmøde er der igen kommet gang i byggeriet af de store sommerhuse.
Efter sidste byrådsmøde er der igen kommet gang i byggeriet af de store sommerhuse.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Dommer vil ikke stoppe sommerhus-byggeri

Naboer kæmper ufortrødent videre.
12. maj 2021 kl. 19:05 Af Anne Katrine Petersen

FAKTA
Sagen kort
­
I januar 2020 gav byrådet med et snævert flertal grønt lys til opførelsen af 10 sommerhuse på en grund i Marielyst Ferieby.
Det klagede naboer til byggeriet over.
28. januar kom Planklagenævnet med afgørelse i sagen. Byggeriet kunne ikke rummes af lokalplanen og skulle lovliggøres ved nedrivning eller en ny lokalplan.
15. marts var der flertal for en nedrivning i teknik, miljø og ejendomsudvalget.
15. april stemte Venstre og Guldborgsundlisten for en løsning, de kaldte en kombination mellem fysisk og retlig lovliggørelse.

MARIELYST FERIEBY I fredags besluttede dommer Ole Stryhn fra Retten i Nykøbing, at han ikke ville give opsættende virkning, altså bremse byggeriet, af 10 store sommerhuse i Marielyst Ferieby.

Det begrunder han i et skriftligt svar til sagsøgerne:

"Kommunen har oplyst, at det er hensigten at foretage en retlig lovliggørelse ved ændring af lokalplanen, idet der dog også vil være tale om en mindre grad af fysisk lovliggørelse. Herefter, og henset til det fremskredne stade af byggeriet, og da det er en tredjemand, der ikke er part i sagen, der er adressat for byggetilladelserne, finder retten ikke, at der er det fornødne grundlag for at tillægge søgsmålet opsættende virkning ved, at der gives påbud om at standse byggeriet."


Ingen forståelse

Kravet om opsættende virkning blev fremsat under første telefoniske retsmøde 23. april.

- Vi har hele tiden stået fast på, at vi gerne vil have dem ned. Selv Venstre var enige med os indtil to dage før byrådsmødet. Det vil vi stadig gerne, og vi er glade for, at vi holdt fast i vores stævning af kommunen, siger den ene af fire sagsøgere, Flemming Dan Nielsen.

Annonce

Hvorfor?

- Fordi vi ikke har de bedste erfaringer med den kommune. Vi har oplevet indtil nu, at der ikke er den store forståelse for vores side af sagen. Vi fortsætter kampen, om den så skal køre hele vejen til Højesteret.

Nu har retten så truffet afgørelse om ikke at bremse byggeriet. Hvad tænker du om det?

- Det er ikke noget, der slår os ud af kurs. Hvis vi havde fået opsættende virkning, var byggeriet fortsat, indtil husene var færdige. Det så vi, da Planklagenævnet havde ulovliggjort byggeriet med sin afgørelse. Kommunen foretog sig intet. Det var bygherre selv, der stoppede. Men vi kæmper videre, siger Flemming Dan Nielsen, der møder masser af lokal opbakning til sagen.

- Det er sådan noget, der giver energi til at fortsætte.

Annonce

Statuere eksempel

Energien får Flemming Dan Nielsen også, fordi han oplever, at hans retsbevidsted er krænket, idet kommunen kan lave en lokalplan om.

- Vi håber og tror på, at dommerne vil statuere et eksempel og sende et signal om, at den praksis med at ændre lokalplaner efter forgodtbefindende skal ophøre. Jeg kæmper for, at andre ikke skal bruge halvandet år af deres liv på en lignende sag.

Men mister du ikke modet, når dommeren lægger konsekvenser for en tredje part og en kommende ny lokalplan til grund for at beslutte, som han gør?

- Nej, tværtimod. Jeg forventer, at de vidner, som vi planlægger at indkalde, kan blive stærkt afgørende for sagen i vores favør.

Retssagen begynder ved Retten i Nykøbing 22. september.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE