Annonce
Guldborgsund

Elever ønsker færre eksaminer

En del afgangselever, heriblandt Caroline Kappel, er bekymret for, hvordan det vil gå dem til sommerens eksaminer. Sune Bek mener, at eleverne er i trygge hænder. Foto: Anders Knudsen

To år med corona og hjemmeundervisning er gået ud over læringen på gymnasiet.

NYKØBING Til sommer skal gymnasieelever landet over til eksamen i den almene dannelse som dansk, engelsk, matematik og naturvidenskab. De to forgangne år har antallet af eksaminer på Katedralskolen i Nykøbing været mindre end normalt grundet corona.

Caroline Kappel, som dimitterer fra Katedralskolen til sommer, håber på en ligeså retfærdig behandling i forhold til sine eksaminer:

- Vi kan trække stof fra 1.g, som vi skal nå at repetere inden sommer. Vi har et studieretningsprojekt, der lurer i baghånden, samt terminsprøver, der skal afvikles, mens vi også er bagud på antallet af moduler i nogle fag. Det betyder, at vi både skal nå at lære noget nyt samt repetere det, vi ved. Alt dette skal nås på godt fire måneder, og vi har stadig en tilstedeværende pandemi. Jeg kan godt være lidt nervøs på mine studiekammeraters og mine vegne, og det gør mig da en smule stresset, for at være ærlig.

2022-01-20-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing. Katedralskolen, Nykøbing. Eksamensudfordringer fortælles af uddannelseschef Sune Beck og elev på 3. g Caroline Kappel på Katedralskolen Foto: Anders Knudsen

Ønsker lige vilkår

Meget af tiden har de sidste tre år været henlagt til virtuel undervisning.

Caroline Kappel mener ikke, hun har fået noget særlig brugbart ud af den virtuelle undervisning.

- Udover at det er svært at tage noter og følge med i lærerens undervisning samtidig, hjælper en hovedpine efter flere timers undervisning foran skærmen heller ikke på det faktum, at de optimale muligheder for indlæring skal findes i et klasselokale med mulighed for sparring, at benytte de til faget hørende redskaber samt en god klassedynamik og et godt læringsmiljø, understreger Caroline Kappel.

Sune Bek, uddannelseschef på Nykøbing Katedralskole, fortæller, at den nuværende 3.g-årgang har haft op mod en tredjedel virtuel undervisning i en eller anden udstrækning. Han understreger dog også, at det ikke nødvendigvis er den del af undervisningen, som eleverne skal til eksamen i, for "en stor del af den coronaramte undervisning blev jo afsluttet med eksaminer og årskarakterer i sommer".

Caroline Kappel nævner, at hendes årgang har været hårdest ramt af coronaens implikationer:

- Vi har haft flere virtuelle timer, mindre eksaminer og generelt dårligere mulighed for at få mest mulig ud af undervisningen.

Hun synes, at voksne generelt har en dårlig forståelse for elevernes situation. At skulle eksamineres i fuldt pensum, når ens undervisningsmuligheder har været så radikalt anderledes end inden corona, kræver virkelig, at man hanker op i sig selv og bliver, hvad Sune Bek kalder for studerende, det vil sige selvdisciplinær, orkestreret og punktlig i sin studietid.

Kernestof beskriver det centrale stof i et givent fag, eleverne som minimum skal undervises i. Kernestoffet er angivet i læreplanen for det enkelte fag (bekendtgørelsen), og danner grundlaget for eksamen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere fokus på kernestoffet

På Nykøbing Katedralskole har man indført en ordning, som er udstukket af Undervisningsministeriet, om ikke at minimere antallet af eksaminer til sommer. Det har man ellers gjort de to forgangne år.

- Med den nye ordning vil der være mere fokus på kernestoffet end på det perifere stof. Ydermere kan man til censor stille krav om kun at udtrække et mindre antal emner i et givent fag, således at man kun har mulighed for at gå til eksamen i de emner, man har haft størst mulighed for at deltage i, fortæller Sune Bek.

- Det skal ses som en meget fin middelvej til de kommende studenter, fordi nu skal vi tilbage til normaliteten, tilføjer Sune Bek.

Ordningen skal godkendes af det enkelte gymnasies rektor og ske indenfor rimelighedens grænser.

Sune Bek supplerer:

- Det har været meget vigtigt for os at sikre, at alle elever får al den undervisning, de har krav på, for at gå til eksamen - og det har været noget af et puslespil at få det hele til at gå op med de ekstrating, vi som følge af corona har set os nødsaget til at supplere et travlt skoleår med. Men med fælles hjælp fra elever, lærere og ledelse skal vi nok nå i mål.

Selv om skolen sætter en dyd i at give eleverne de bedste forudsætninger, er der alligevel tvivl at spore blandt eleverne:

- Jeg tror, alle føler sig presset til at klare sig godt, uanset hvilken uddannelse man går på. Vi lever i et samfund, hvor høje karakterer, et godt snit og en god uddannelse bliver glorificeret, siger Caroline Kappel.

Hun er dog glad for, at snittet på mange videregående uddannelser er blevet sænket, fordi det så fjerner noget af presset fra de kommende studenters skuldre over ikke at blive optaget på sin drømmeuddannelse.

- For selv om vi følger med nu og gjorde det under virtuel undervisning også, tror jeg stadig, vi vil præstere dårligere til sommerens eksaminer. Desværre, siger Caroline Kappel bekymret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En hjælpende hånd

Sune Bek tilføjer dog, at man i indeværende skoleår for eksempel for 3.g-eleverne har indlagt prøveeksamensforløb i form af en ekstra terminsprøve.

Dette er gjort for at kompensere for dén, der blev aflyst i sommer på grund af corona. Det skal ses som en faglig kompensation, så eleverne er bedre udrustet til sommerens endelige eksaminer.

  • En del afgangselever, heriblandt Caroline Kappel, er bekymret for, hvordan det vil gå dem til sommerens eksaminer. Sune Bek mener, at eleverne er i trygge hænder. Foto: Anders Knudsen
  • 2022-01-20-Copyright: PF Anders Knudsen, LF Folketidende, Nykøbing. Katedralskolen, Nykøbing. Eksamensudfordringer fortælles af uddannelseschef Sune Beck og elev på 3. g Caroline Kappel på Katedralskolen Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen