cookie-og-privatlivspolitik
Torben Sonne og Flemming Knudsen sørger for, at dukkens blod stadig pumpes rundt i kroppen.

6

Billeder

Torben Sonne og Flemming Knudsen sørger for, at dukkens blod stadig pumpes rundt i kroppen.
Foto: Andreas Johansen

Guldborgsund

En dag med hjertet i fokus

16. oktober er "Hjertestarterdag" i Danmark - Lokalt blev der afholdt flere arrangementer.
17. oktober 2019 kl. 16:56 Af Andreas Johansen

Annonce

NYKØBING Tung regn og en grå himmel prægede hele onsdagen. En dunkel metafor for, hvordan overlevelsesprocenten blandt danskere, der får et hjertestop, ser ud. Især i hjemmet, eller i områder langt fra professionel lægehjælp, er der små chancer for at komme ovenpå igen, hvis hjertet en dag siger stop.

- I Danmark er der cirka 4.000 hjertestop årligt, hvoraf 3.000 af disse finder sted udenfor sygehusene. Det er oftest i hjemmet, viser tallene. Som jeg husker det, er det kun seks procent, der får et hjertestop i hjemmet, der overlever, forklarer Rikke Kolze, der sammen med Thomas Bjerre har taget plads ved indgangen til Hovedbiblioteket i ly for regnen.

De uddeler balloner og pamfletter om det 30 minutter lange kursus, Hjerteforeningen udbyder til folk - både private og virksomheder - ganske gratis, så længe de er mellem 5 og 15 deltagere.

- Et rigtigt kursus i at bruge hjertestarteren og give hjertemassage tager cirka fire timer, men folk kan få en forsmag på de vigtigste pointer, forklarer førstehjælpsinstruktør i Hjerteforeningen, Thomas Bjerre.

Senere på onsdagen indtog Dansk Folkehjælp, der står bag initiativet "Danmark redder liv", banegården, hvor de, også ansporet af den internationale Hjertestarterdag, havde det samme budskab som deres kolleger på biblioteket.

- Hvis flere kunne yde udvendig hjertemassage, så kunne vi redde flere liv. Så simpelt er det, fortæller Torben Sonne, der onsdag havde taget plads på banegårdens arealer.

En af de forbipasserende, der kiggede forbi, var Flemming Knudsen på 73. Han har sommerhus på Marielyst og har været tilmeldt som såkaldt "Hjerteløber" i knapt to år. Han fik lov at teste hjertemassagen af på den medbragte gummidukke.

- Jeg vil hellere trykke lidt for hårdt end lidt for blødt. Der røg et par ribben, sagde maskinen, men så har han i det mindste en chance for at overleve, reflekterede Flemming Knudsen.

Og han har helt ret, forklarer Torben Sonne fra Dansk Folkehjælp.

- Mange er bange for at træde til. Hjertemassage kan læres relativt hurtigt, og så tør man måske bedre gå i gang, fortæller han.

Læs også artiklen "Ved hjertestop: Træd til og hjælp" som handler om et arrangement i Nakskov.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce