Annonce
Guldborgsund

Enige kandidater vil have mere affaldssortering

Dansk Folkepartis Bob Nielsen (til venstre), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler fra Alternativet kunne hurtigt blive enige om, at der skal ske noget med affaldssorteringen lokalt, selvom det vil koste penge og besvær. Foto: Anders Knudsen

Falster har mulighed for at blive en grøn ø, lød det fra en af debattørerne ved Folketidendes folkemøde.

GULDBORGSUND Mens nogle emner bar præg af stor uenighed mellem debattørerne og strakte sig længere end den afmålte tid ved Folketidendes digitale folkemøde, var der enighed ved andre emner.

Det gjaldt blandt andet, da byrådskandidaterne til valget i november Bob Nielsen (F), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler (Alt) diskuterede, hvordan det i fremtiden burde se ud med affaldssortering i Guldborgsund Kommune.

I takt med, at klimadebatten fylder mere, er der også kommet større fokus på affaldssortering. Der arbejdes i affaldsselskabet Refa på at implementere nye regler for sorteringen, som i fremtiden skal ske i en række kategorier.

Og disse, reglerne, kommer ikke fra Christiansborg men fra EU, betonede Bob Nielsen.

- Det er os, der kommer til at hænge på regningen, sagde han og uddybede om afvejningen mellem behovet for mere sortering og så udgiften til denne:

- Jeg kan huske, da det kom frem, at de sagde fra statslig side, at det her ville komme til at koste 55 kroner pr. borger. Dansk Affaldsforening sagde, at det ville blive det ti-dobbelte, og nu er vi oppe på det tyve-dobbelte. Spørgsmålet er, hvor det stopper, men der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at gøre noget

Bliver mere besværligt

Signe Skovgaard tvivlede ikke, da hun blev spurgt til, om Refa havde gjort det rigtige ved at være tilbageholdende i forhold til at indføre den nye form for affaldssortering.

- Det synes jeg ikke. Hver eneste dansker leverer 800 kilo affald om året i gennemsnit. Det betyder, at vi har et kæmpe affaldsproblem, og det er 310 kilo mere end gennemsnitsborgeren i EU, sagde hun og fortsatte:

- Jeg er helt enig med dig, Bob, at vi skal have genanvendt mere, og det ligger der også i den her vedtagelse om, at vi skal have genanvendt mere, og vi skal have reduceret vores drivshugasser i 2030.

Aftalen skule, fortalte hun, gøre, at landet samlet set nedsætter drivhusgasserne med 0,7 millioner ton om året, svarende til 280.000 biler, der kører på benzin eller diesel.

- Så det er ikke en lille problematik, så vi skal i gang med at sortere affaldet, tilføjede hun og gav også udtryk for, at implementeringen burde være sket hurtigere.

Også Flemming Engler prioriterede det nye system.

- Der er ingen diskussion om, at det bliver mere besværligt for os alle, og det bliver en fordyrende omkostning for os alle. Der er ikke andet at gøre end at tage det positive i det og sige, at jo mere vi sorterer vores affald, jo mere bliver det til ressourcer i stedet for affald, og det er det, der er nødvendigt for at redde vores klima, sagde han.

- Vi er alle enige, lød det fra Bob Nielsen til ordstyreren i debatten, inden han fortsatte:

- Da jeg var dreng, læssede vi alt ind bagi min fars varevogn, og så kørte vi ned på den lokale losseplads og tømte den. Det var køleskabe, papkartoner, alt, og det blev bare lagt i en bunke. Den virkelighed er der jo ingen af os, der ønsker. Vi ønsker ikke at gå tilbage. Vi ønsker at gå frem - og det med at gå frem, det kommer sikkert til at koste. Alting kommer med en pris, og den pris bliver vi sikkert nødt til at betale.

Signe Skovgaard mener, at der er mulighed for at gøre Falster til en grøn ø.

- Vi skal huske, at vi ligger i et smørhul mellem Europa og Norden, og vi kan få transporteret plastikgranulat ned til Europa og sælge det, eller få nogle virksomheder til at genanvende det her på Lolland-Falster foreslog hun.

Se hele debatten om affaldssortering i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.

  • Dansk Folkepartis Bob Nielsen (til venstre), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler fra Alternativet kunne hurtigt blive enige om, at der skal ske noget med affaldssorteringen lokalt, selvom det vil koste penge og besvær. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster