cookie-og-privatlivspolitik
Dansk Folkepartis Bob Nielsen (til venstre), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler fra Alternativet kunne hurtigt blive enige om, at der skal ske noget med affaldssorteringen lokalt, selvom det vil koste penge og besvær.
Dansk Folkepartis Bob Nielsen (til venstre), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler fra Alternativet kunne hurtigt blive enige om, at der skal ske noget med affaldssorteringen lokalt, selvom det vil koste penge og besvær.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Enige kandidater vil have mere affaldssortering

Falster har mulighed for at blive en grøn ø, lød det fra en af debattørerne ved Folketidendes folkemøde.
16. oktober 2021 kl. 07:10 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND Mens nogle emner bar præg af stor uenighed mellem debattørerne og strakte sig længere end den afmålte tid ved Folketidendes digitale folkemøde, var der enighed ved andre emner.

Det gjaldt blandt andet, da byrådskandidaterne til valget i november Bob Nielsen (F), Signe Skovgaard (R) og Flemming Engler (Alt) diskuterede, hvordan det i fremtiden burde se ud med affaldssortering i Guldborgsund Kommune.

I takt med, at klimadebatten fylder mere, er der også kommet større fokus på affaldssortering. Der arbejdes i affaldsselskabet Refa på at implementere nye regler for sorteringen, som i fremtiden skal ske i en række kategorier.

Og disse, reglerne, kommer ikke fra Christiansborg men fra EU, betonede Bob Nielsen.

- Det er os, der kommer til at hænge på regningen, sagde han og uddybede om afvejningen mellem behovet for mere sortering og så udgiften til denne:

Annonce

- Jeg kan huske, da det kom frem, at de sagde fra statslig side, at det her ville komme til at koste 55 kroner pr. borger. Dansk Affaldsforening sagde, at det ville blive det ti-dobbelte, og nu er vi oppe på det tyve-dobbelte. Spørgsmålet er, hvor det stopper, men der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at gøre noget


Bliver mere besværligt

Signe Skovgaard tvivlede ikke, da hun blev spurgt til, om Refa havde gjort det rigtige ved at være tilbageholdende i forhold til at indføre den nye form for affaldssortering.

- Det synes jeg ikke. Hver eneste dansker leverer 800 kilo affald om året i gennemsnit. Det betyder, at vi har et kæmpe affaldsproblem, og det er 310 kilo mere end gennemsnitsborgeren i EU, sagde hun og fortsatte:

- Jeg er helt enig med dig, Bob, at vi skal have genanvendt mere, og det ligger der også i den her vedtagelse om, at vi skal have genanvendt mere, og vi skal have reduceret vores drivshugasser i 2030.

Aftalen skule, fortalte hun, gøre, at landet samlet set nedsætter drivhusgasserne med 0,7 millioner ton om året, svarende til 280.000 biler, der kører på benzin eller diesel.

Annonce

- Så det er ikke en lille problematik, så vi skal i gang med at sortere affaldet, tilføjede hun og gav også udtryk for, at implementeringen burde være sket hurtigere.

Også Flemming Engler prioriterede det nye system.

- Der er ingen diskussion om, at det bliver mere besværligt for os alle, og det bliver en fordyrende omkostning for os alle. Der er ikke andet at gøre end at tage det positive i det og sige, at jo mere vi sorterer vores affald, jo mere bliver det til ressourcer i stedet for affald, og det er det, der er nødvendigt for at redde vores klima, sagde han.

- Vi er alle enige, lød det fra Bob Nielsen til ordstyreren i debatten, inden han fortsatte:

- Da jeg var dreng, læssede vi alt ind bagi min fars varevogn, og så kørte vi ned på den lokale losseplads og tømte den. Det var køleskabe, papkartoner, alt, og det blev bare lagt i en bunke. Den virkelighed er der jo ingen af os, der ønsker. Vi ønsker ikke at gå tilbage. Vi ønsker at gå frem - og det med at gå frem, det kommer sikkert til at koste. Alting kommer med en pris, og den pris bliver vi sikkert nødt til at betale.

Annonce

Signe Skovgaard mener, at der er mulighed for at gøre Falster til en grøn ø.

- Vi skal huske, at vi ligger i et smørhul mellem Europa og Norden, og vi kan få transporteret plastikgranulat ned til Europa og sælge det, eller få nogle virksomheder til at genanvende det her på Lolland-Falster foreslog hun.

Se hele debatten om affaldssortering i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Fejø skole står til lukning 07. december 2021 kl. 22.38

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

Annonce

ANNONCE