Restauratører oplever en ændring i måden, vi går til julefrokost på.
- Nu inviterer flere ledere deres medarbejdere på weekendture eller på udflugt med Oslo-båden.
NYKØBING Når Erling Clausen forbereder maden til julefrokosterne på Restaurant Kikko, er det med sild, øl, rigeligt snaps, tarteletter og grønlangkål. Nøjagtigt som han har gjort det i de seneste mange år. Han kan sådan set også godt fylde husets 200 pladser med sin julebuffet. Men noget har alligevel forandret sig, siger han.
- Interessen for at holde en julefrokost for alle medarbejderne er dalende for de store virksomheder. Nu inviterer flere ledere deres medarbejdere på weekendture eller på udflugt med Oslo-båden. Noget lidt mere familie-agtigt, forklarede han fredag eftermiddag, imens han forberedte sig til weekendens rykind.
Som koncept har julefrokosten måske toppet og er nu på vej retur.
- Jeg talte faktisk om det med det tremands-orkester, der er i gang med at stille op nu. De har observeret det samme. Det er ikke så stort som tidligere.
Det betyder dog ikke, at restauranten står stille. Der er bare flere af de mindre firmaer, siger han.
Flere mindre selskaber
Samme oplevelse har man på Café Ritz på Torvet i Nykøbing. Sanni Christiansen, der ejer stedet med sin mand, overtog stedet lige inden december sidste år, så hun har ikke meget at sammenligne med, siger hun. Men at der i år er flere mindre firmaer på fem-seks personer, har hun bemærket.
- Flere af dem har ønsket at holde julefrokost på torsdage. Men vi byder kun på vores julebuffet fredag og lørdag. Derfor har vi sammensat en julet menu, som disse selskaber kan få på hverdagsaftener, siger hun.
Hos Vinkælderen lægger man slet ikke op til store selskaber, og man har derudover droppet det store julefrokostbord, siger ejer Mads Skov.
- Vi har en fin efterspørgsel fra mindre selskaber på 6-10 personer. Det sikrer samtidig et meget godt flow i løbet af aftenen. I stedet for julebuffeten serverer vi en trerettersmenu for både julefrokostselskaberne og a la carte.
På den måde kan man holde det i rimelig stramme tøjler, og man har et meget mindre madspild.
- Julefrokostbuffeter må jo gerne se ud af noget. De må gerne bugne en lille smule med mad. Men det har gjort så ondt på mig at stå og smide håndpillede rejer ud aften efter aften. Derfor prøver vi at gøre det på en ny måde i år.
Ikke mange diskoteker
Flere af restauranterne tilbyder dans. Café Ritz får en musiker på fra klokken 21, og her kan gæsterne benytte sig af gulvet, hvis de vil. Mange har ikke behov for at skulle videre i byen, siger Sanni Christensen.
- Derfor sørger vi for, at der er noget fest til dem.
På Restaurant Kikko er der musik og dans fra klokken 22.30, hvor gæsterne som regel har afsluttet spisningen.
Først på natten både fredag og lørdag holder der en bus uden for restauranten, som kan køre gæsterne videre.
- Der er gassen som regel ved at gå af dem, siger Erling Clausen med et smil.
Men efterhånden er der ikke mange diskoteker tilbage, som gæsterne kan besøge, når de er færdige med at spise.
Det siger Glenn Rasmussen, der er talsmand for blandt andet N.Y.K. Event.
Derfor byder beværtninger som Kalas og Billy Booze på et program i december, der henvender sig til en bred målgruppe.
Der er alt fra Suspekt til 90'er-sangerinden Cascada og til Sussi og Leo.
- Den første og anden weekend i december er ofte rolige, fordi mange studerende skriver eksamen, siger Glenn Rasmussen.
For at lokke flere i byen har han sat et stort internationalt navn, nemlig Cascada, på programmet 8. december. Op mod jul samt i juledagene forventer han til gengæld travlhed.