Annonce
Guldborgsund

Et havne-område under forvandling

Helhedsplanen lægger op til en markant ændring af havneområdet i forhold til det, vi kender i dag. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects

Arkitektfirmaet C.F. Møller Architects forslag til en helhedsplan for erhvervshavnen i Nykøbing er et stort og ambitiøst værk, som lægger op til en gennemgribende forandring af havnen.

NYKØBING 85 sider. Så meget fylder det forslag til en helhedsplan for Nykøbing F. Havn, som det aarhusiansk-baserede arkitektfirma C.F. Møller Architects med konsulentbistand fra københavnske Cushman & Wakefield Red og Raw Mobility ApS har udarbejdet for Guldborgsund Kommune.

Planen blev præsenteret for byrådet på et temamøde forud for byrådsmødet i torsdags, og samme aften offentliggjorde kommunen en pressemeddelelse og en ny hjemmeside om planen - hvilket også blev beskrevet i Folketidende fredag.

Planen omfatter det 1,4 kilometer lange område, hvor erhvervshavnen i dag er placeret, og hvor langt størsteparten indtil for nylig var lukket inde bag det berømte blå terrorhegn.

Et kommende havnebad foreslås placeret i tilknytning til en cykel- og gangbro over sundet. Et andet forslag placerer havnebadet ved siden af broen et stykke ude i sundet. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects

Seks etaper over 10-15 år

Tanken er, at omdannelsen af havneområdet skal ske i seks etaper over en periode på 10-15 år. Samtidig er de enkelte etaper inddelt i et antal mindre byggefelter, som kan sælges individuelt eller i større klumper efter behov.

Dermed vil man gøre det muligt også for mindre eller lokale udviklere at gå med i projektet.

Første etape bliver et areal på godt 5.000 kvadratmeter ud for Brogade. Her foreslås det, at der etableres en form for "Byens Hus", og i tilknytning hertil nævnes det, at biblioteket og Borgerservice samt Museum Lolland-Falster kan rykke ind. Det er også en del af planforslaget, at der ud for det sted, hvor Brogade munder ud i havnen, bygges en cykel- og gangbro tværs over sundet til Sundby L.

- Vi har forsøgt at skabe et rigtig Nykøbing-projekt, der rammer byen i både skala og stemning. Det helt centrale er at skabe byliv og byrum, forklarer Julian Weyer, der er partner, og Lasse Vilstrup Palm, der er associeret partner hos C.F. Møller Architects.

Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at den store kornsilo kan komme til at se ud - med offentlig adgang inde i bygningen og på taget. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
Artiklen fortsætter efter annoncen

Grønne områder og boliger

Helhedsplanen indeholder både grønne områder, boliger, de førnævnte aktiviteter samt mulighed for at indrette hotel i den store gule og murstensrøde bygning kaldet Kondensen.

- Planen tager udgangspunkt i det havnemiljø og en del af de bygninger, der allerede findes. I de nye bygninger, vi har tegnet, har vi kigget meget på den nuværende middelalderby og forsøgt at passe den stil ind i en moderne tid, forklarer Julian Weyer og Lasse Vilstrup Palm.

Den store ændring af området indebærer også, at de nuværende lejemål på området er blevet opsagt og i løbet af de kommende år vil blive fraflyttet. En anden væsentlig ændring er forløbet af Fejøgade og Havnepladsen - altså den brede vej, der gennemskærer området, og som i dag benyttes af mange bilister.

- Vejen er jo vigtig for byen, så det vil være dumt at klippe den over. Men vi har forsøgt at ændre det, så trafikken bliver langt mere på de bløde trafikanters præmisser, og samtidig introducere noget mere grønt, så det bliver mere et gaderum med midter-øer, hvor folk kan passere trygt, end et vejrum, forklarer de to arkitekter og tilføjer samtidig, at der endnu ikke er taget stilling til, i hvilken fase af projektet vejændringen skal laves.

Et andet element i planen er, at man vil respektere og bevare byens nuværende "skyline" set fra sundet. Det er altså ikke planen, at der skal bygges store højhuse.

Byggeriet er opdelt i seks etaper. Der er endnu ikke lagt nogen tidsplan for, hvornår man går i gang. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
Artiklen fortsætter efter annoncen

Adgang til toppen af silo

Den højeste bygning vil således fortsat være den store kornsilo.

Her foreslås det, at man slanker den i udtrykket ved blandt andet at fjerne en del af bygningen, og man placerer en offentlig attraktion på toppen, og at man desuden udnytter bygningens højde til at åbne for, at man kan klatre eller rapelle både ude og inde, ligesom der også vil kunne holdes store events eller udstilles kunst i stor skala.

En anden af de nuværende bygninger, den gamle markedshal, som ligger i den modsatte ende af havnen, ser arkitektfirmaet som værende oplagt til madmarkeder såsom streetfood, mindre restauranter og caféer.

I forbindelse med markedshallen ligger en anden stor opbevaringshal, som i dag bruges af sukkerfabrikken.

Om den hedder det i helhedsplanen:

- Den er oplagt til overdækket parkering, og vi foreslår at lade den stå de første mange år, mens havnen udvikles. En bearbejdning af facaden kan give den et passende løft. Området i syd vil være præget af støj fra togtrafikken over broen. Det vilkår er vendt til en fordel for områdets aktiviteter. Her må der gerne være larmende events om aftenen og et summende ungdomsliv - netop derfor er der heller ikke i de første mange etaper foreslået boliger i dette område.

Som omtalt i Folketidende i går er det også en del af helhedsplan-forslaget, at der etableres et havnebad. Her foreslår C.F. Møller Architects at etablere det i forbindelse med den foreslåede cykel- og gangbro tværs over sundet.

- Men vi har sørget for at havnebadet ikke er afhængig af broens tilblivelse eller tidshorisont, ved at foreslå en selvstændig konstruktion på flydepontoner, så det kan flyttes rundt i havnen i takt med at den udvikles, står der i planforslaget.

En væsentlig del af planen er også, at der skal bygges flere boliger i forskellige størrelser og udformninger.

Sammenlagt indeholder planen opførelse af 492 boliger fordelt på 285 byhuse og 207 lejligheder med en gennemsnitsstørrelse på 75 kvadratmeter per lejlighed.

Det er også med til at øge behovet for parkeringspladser, og her foreslås det i planen, at der ny-etableres 546 parkeringspladser på havnen og 98 i bymidten.

Du kan læse meget mere om "Guldborgsund Havneby" på kommunens hjemmeside.

Et forslag til, hvordan det område, der benævnes Bropladsen, kan komme til at se ud. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
  • Helhedsplanen lægger op til en markant ændring af havneområdet i forhold til det, vi kender i dag. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
  • Et kommende havnebad foreslås placeret i tilknytning til en cykel- og gangbro over sundet. Et andet forslag placerer havnebadet ved siden af broen et stykke ude i sundet. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
  • Sådan forestiller arkitektfirmaet sig, at den store kornsilo kan komme til at se ud - med offentlig adgang inde i bygningen og på taget. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
  • Byggeriet er opdelt i seks etaper. Der er endnu ikke lagt nogen tidsplan for, hvornår man går i gang. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
  • Et forslag til, hvordan det område, der benævnes Bropladsen, kan komme til at se ud. Foto: Illustration: C.F. Møller Architects
Annonce
Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé