cookie-og-privatlivspolitik
Sydmotorvejen er ved at blive gjort klar til 130 kilometer i timen.
Sydmotorvejen er ved at blive gjort klar til 130 kilometer i timen.
Foto: Claus Hansen

Guldborgsund

Farten sættes op på Sydmotorvejen

Vejdirektoratet er i gang med at opgradere Sydmotorvejen, så fartgrænsen kan øges
03. oktober 2020 kl. 10:10 Af David Arnholm

Annonce

NORDFALSTER Nye striber blev onsdag malet på asfalten på Sydmotorvejen lige syd for Farøbroerne. De er det første tegn på, at Vejdirektoratet er gået i gang med at opgradere den cirka 30 kilometer lange strækning fra Farøbroerne til Sakskøbing.

Her må man i dag - bortset fra stykket ved Guldborgsundtunnellen - køre op til 110 kilometer i timen, og det ændres til 130 kilometer i timen, selvfølgelig fortsat med en undtagelse i tunnelen.

Inden hastighedsbegrænsningen kan ændres, skal Vejdirektoratet dog opgradere vejen på forskellig vis. Der skal blandt andet opsættes autoværn, ligesom der skal laves rumleriller langs midterrabatten.

Og som det første er Vejdirektoratet altså gået i gang med at lægge en kantafstribning og male V60-symboler, som markerer den afstand, man som minimum bør holde til forankørende, når man kører 130 kilometer i timen.

Til november begynder arbejdet med autoværnene, og efter planen skal projektet være færdig omkring midt i marts 2021. Der vil dog ikke blive arbejdet på projektet konstant, oplyser ingeniør Melis Wattenburg fra Vejdirektoratets Entreprisestyring Øst.

Det var helt tilbage i 2004, Folketinget besluttede at hæve hastigheden på en række motorveje fra 110 til 130 kilometer i timen.

Efter lang tids debat om muligheden for også at opgradere stykket mellem Farøbroerne og Sakskøbing kom det med i den finanslov, som VLAK-regeringen i 2017 vedtog sammen med Dansk Folkeparti. Her blev der afsat i alt 94 millioner kroner til i perioden fra 2018 til 2021 at opgradere en række strækninger rundt om i landet, og altså deriblandt det stykke af Sydmotorvejen, som turen nu er kommet til.


Ikke til Rødbyhavn

Hvad angår stykket på omkring 25 kilometer mellem Sakskøbing og Rødbyhavn, har Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Femern Belt Development tidligere efterlyst, at også denne strækning opgraderes til 130 kilometer i timen. Men det sker altså ikke, selvom strækningen skulle have nye nødspor.

I Vejdirektoratets rapport om det projekt, "Opgradering af E47 Sydmotorvejen mellem Sakskøbing og Rødbyhavn" fra 2012, står der således:

"På en række punkter vil opgraderingen af motorvejen muliggøre ønsket om at hæve hastighedsgrænsen til 130 kilometer i timen. Vejdirektoratet vurderer derimod, at afbrudte nødspor og nødrabatter ved broer over motorvejen vil være kritisk i forhold til en sådan ændring af hastighedsbegrænsningen."

Skal hastigheden op på denne strækning, vil det altså formentlig kræve nye broer over motorvejen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce