cookie-og-privatlivspolitik
Den forrige regering satte Lindholm på ghettolisten. Nu vil boligminister Kaare Dybvad (S) af med begrebet ghetto.
Den forrige regering satte Lindholm på ghettolisten. Nu vil boligminister Kaare Dybvad (S) af med begrebet ghetto.
Foto: Arkiv

Guldborgsund

Farvel til ghettobegrebet vækker glæde i Lindholm

Boligminister Kaare Dybvad (S) vil afskaffe stigmatiserende ord om udsatte boligområder.
10. juli 2019 kl. 13:00 Af Martin S Poulsen

Annonce
FAKTA
Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:
Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
 
Kilde: Boligministeriet

De seneste tre år har boligområdet Lindholm i den østlige del af Nykøbing været på regeringens ghettoliste. Men med en ny regering følger også en ny definition. Væk skal betegnelsen ghetto om Lindholm og andre udsatte boligområder. Boligminister Kaare Dybvad (S) siger til dagbladet Politiken, at han som ansvarlig minister på boligområdet vil smide ghettobegrebet i skraldespanden.

- Som minister vil jeg som noget af det første stoppe med at bruge ghetto som begreb. Når man har været derude og set folk kæmpe for at få tingene til at hænge sammen, er det tydeligt, at det påvirker dem at bruge det negative udtryk. Og jeg vil som minister ikke stemple dem, siger boligminister Kaare Dybvad til Politiken.

Den udmelding vækker glæde hos den boligsociale helhedsplan Lindholm Indefra.

- Det er en god besked at få, for der er ikke tvivl om, at ordet ghetto er med til at stigmatisere folk og sætte dem i bås, bare fordi de bor et specielt sted. I stedet burde man kalde Lindholm det, det er - nemlig et helt almindeligt boligområde, hvor der stort set ikke er kriminalitet, og hvor næsten halvdelen af beboere har etnisk dansk herkomst, siger Nicky Bertelsen, der er projektchef hos Lindholm Indefra.

Han frygter dog, at brugen af den hidtidige officielle betegnelse af Lindholm som en ghetto kommer til at hænge ved længe endnu.

- Selv om der kommer et politisk stop for brugen af ordet, så hænger det stadig ved i folks bevidsthed. Folk udefra tænker generelt om ghettoer, at det er steder præget af kriminalitet og store sociale problemer. Det passer ikke på Lindholm, men jeg tror, at folk i lang tid vil tænke sådan om Lindholm, siger Nicky Bertelsen.

Lindholms skole, Lindeskovskolen, har i en længere periode i folkemunde været omtalt som en ghettoskole. Skoleleder Hans Christiansen hilser også boligministerens udmelding velkommen, men han tror ikke, at det vil ændre meget på folks opfattelse af skolen som en ghettoskole.

- Det, der skal til for at ændre den opfattelse, er ikke så meget en ændring af ordbrugen, men en ændring af selve skolen. Her kan løsningen være at blande skolen, som det nu fra politisk hold bliver lagt op til, så der kommer en bedre fordeling mellem danske og tosprogede elever. Det vil fjerne stemplet som ghettoskole, siger Hans Christiansen med henvisning til byrådets beslutning om at sammenlægge Østre Skole med Lindeskovskolen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce