Annonce
Guldborgsund

Folket kommer til kirken

Den moderne kirke er meget mere end kun højmesse om søndagen. Her er fastelavn rykket ind i de højtidelige omgivelser til stor glæde for både børn og, i baggrunden, præst i Gedesby, Gedser og Skelby sogne, Søren Winther NIelsen. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Færre melder sig ud, og flere melder sig ind.

SYDFALSTER Efter årtiers medlemsflugt fra folkekirken ser udviklingen nu ud til at være vendt. På landsplan er der for femte år i træk sket en stigning i antallet af indmeldelser ifølge Danmarks Statistik. I Lolland-Falsters Stift følger man tendensen.. Her var der i 2013 110 indmeldelser og 258 udmeldelser. I 2019 meldte 156 personer sig ind og 159 sig ud.

- Jeg tror, mange har brug for at høre til et sted, der er større end de fællesskaber, vi selv bestemmer. Dem er der nok af. Men kirken går videre og længere. I kirken kan man hægte livet op på noget, der er større end en selv, siger præst i Væggerløse Sogn, Anders Martin Lauritsen. Kollegaen i Falsters sydligste sogn, der dækker Gedser, Gedesby og Skelby, Søren Winter Nielsen, er enig med sin kollega.

- I en tid, hvor vi bliver overfaldet af nyhedsstrømmen på vores smartphones, kan kirken sætte livet i perspektiv med evighed og nærhed for øje.

Skelby Kirke ved aftentide. Ifølge kirkens præst, Søren Winther Nielsen, er kvinderne traditionsbårne, men særligt unge mænd melder sig ud. Foto: Anders Knudsen

Homoseksuelle og ateister

Andre og mere udefrakommende begivenheder har også betydning for tilslutningen til kirken. Når Ateistisk Selskab har kampagner med budskabet om, at man skal melde sig ud, eller da vielse af homoseksuelle blev tilladt i kirken, faldt medlemstallet. Lokalt er det dog ikke den typiske begrundelse for en udmeldelse.

- Jeg spørger ikke, da det jo er en privat sag, men nogle fortæller mig hvorfor. Det er typisk af økonomiske grunde, eller fordi de ikke mener, at de har noget at bruge den til, fortæller Anders Martin Lauritsen.

Begge præster oplever, at unge melder sig ud.

- Det er særligt mændene, der tror, de kan klare alt, siger Søren Winther Nielsen, og kollegaen længere nordpå supplerer:

- En del vender tilbage, hvis de får børn, de gerne vil have døbt. Her oplever vi, at folk, der er flyttet fra sognet, vender hjem for at få barnet døbt. Vi døber simpelthen flere, end der bliver født i sognet, fortæller Anders Martin Lauritsen.

Selvom man som medlem ikke bruger kirken hver søndag, forventes det ifølge præsterne, at kirken står klar til at rumme og favne en, når et sognebarn skal bruge den. For præsterne er det helt i orden.

- Det er et inkluderende fællesskab med ro, tid og plads til fordybelse. Det kan noget i en tid, der handler enormt meget om kvantitet. Om at vi skal være klar og på, slutter Anders Martin Lauritsen.

Præst Anders Martin Lauritsen fremhæver kirken som et sted, der favner mennesket, uanset hvordan man er, hvordan man ser ud, eller hvad man udretter. Foto: Anders Knudsen
  • Den moderne kirke er meget mere end kun højmesse om søndagen. Her er fastelavn rykket ind i de højtidelige omgivelser til stor glæde for både børn og, i baggrunden, præst i Gedesby, Gedser og Skelby sogne, Søren Winther NIelsen. Foto: Jan Knudsen, arkivfoto
  • Skelby Kirke ved aftentide. Ifølge kirkens præst, Søren Winther Nielsen, er kvinderne traditionsbårne, men særligt unge mænd melder sig ud. Foto: Anders Knudsen
  • Præst Anders Martin Lauritsen fremhæver kirken som et sted, der favner mennesket, uanset hvordan man er, hvordan man ser ud, eller hvad man udretter. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op