cookie-og-privatlivspolitik
Den moderne kirke er meget mere end kun højmesse om søndagen. Her er fastelavn rykket ind i de højtidelige omgivelser til stor glæde for både børn og, i baggrunden, præst i Gedesby, Gedser og Skelby sogne, Søren Winther NIelsen.

3

Billeder

Den moderne kirke er meget mere end kun højmesse om søndagen. Her er fastelavn rykket ind i de højtidelige omgivelser til stor glæde for både børn og, i baggrunden, præst i Gedesby, Gedser og Skelby sogne, Søren Winther NIelsen.
Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Guldborgsund

Folket kommer til kirken

Færre melder sig ud, og flere melder sig ind.
26. september 2020 kl. 15:30 Af Anne Katrine Petersen

Annonce

SYDFALSTER Efter årtiers medlemsflugt fra folkekirken ser udviklingen nu ud til at være vendt. På landsplan er der for femte år i træk sket en stigning i antallet af indmeldelser ifølge Danmarks Statistik. I Lolland-Falsters Stift følger man tendensen.. Her var der i 2013 110 indmeldelser og 258 udmeldelser. I 2019 meldte 156 personer sig ind og 159 sig ud.

- Jeg tror, mange har brug for at høre til et sted, der er større end de fællesskaber, vi selv bestemmer. Dem er der nok af. Men kirken går videre og længere. I kirken kan man hægte livet op på noget, der er større end en selv, siger præst i Væggerløse Sogn, Anders Martin Lauritsen. Kollegaen i Falsters sydligste sogn, der dækker Gedser, Gedesby og Skelby, Søren Winter Nielsen, er enig med sin kollega.

- I en tid, hvor vi bliver overfaldet af nyhedsstrømmen på vores smartphones, kan kirken sætte livet i perspektiv med evighed og nærhed for øje.


Homoseksuelle og ateister

Andre og mere udefrakommende begivenheder har også betydning for tilslutningen til kirken. Når Ateistisk Selskab har kampagner med budskabet om, at man skal melde sig ud, eller da vielse af homoseksuelle blev tilladt i kirken, faldt medlemstallet. Lokalt er det dog ikke den typiske begrundelse for en udmeldelse.

- Jeg spørger ikke, da det jo er en privat sag, men nogle fortæller mig hvorfor. Det er typisk af økonomiske grunde, eller fordi de ikke mener, at de har noget at bruge den til, fortæller Anders Martin Lauritsen.

Begge præster oplever, at unge melder sig ud.

- Det er særligt mændene, der tror, de kan klare alt, siger Søren Winther Nielsen, og kollegaen længere nordpå supplerer:

- En del vender tilbage, hvis de får børn, de gerne vil have døbt. Her oplever vi, at folk, der er flyttet fra sognet, vender hjem for at få barnet døbt. Vi døber simpelthen flere, end der bliver født i sognet, fortæller Anders Martin Lauritsen.

Selvom man som medlem ikke bruger kirken hver søndag, forventes det ifølge præsterne, at kirken står klar til at rumme og favne en, når et sognebarn skal bruge den. For præsterne er det helt i orden.

- Det er et inkluderende fællesskab med ro, tid og plads til fordybelse. Det kan noget i en tid, der handler enormt meget om kvantitet. Om at vi skal være klar og på, slutter Anders Martin Lauritsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce