Væggerløse Sogns portvinsbrygning blev testet af vinlauget.
VÆGGERLØSE Vinstokken "græder" i næsten en uge, når grensaksen lægger sit forårssnit. Barskt ser det ud, men det er den slags brutalitet, der skal til, når man vil have sunde stokke og masser af druer.
Det vil vinlauget i Væggerløse Sogn, og derfor tog medlemmerne i denne uge fat med saksene på brygmester Martin Iversens anvisning.
Hos Iversen i Væggerløse Håndbryg rundt om hjørnet ligger dette års høst fra præstegårdshaven allerede og udvikler sig. Og det var da heller ikke kun arbejde, lauget var på i forårssolen. Brygget af portvin - med ambitioner om at blive til altervin - skulle prøvesmages.
- Det er lidt til den søde side endnu, mener laugmedlem Oluf Hauerslev, der møder opbakning til den holdning i gruppen.
Men det er der råd for, forklarer Martin Iversen, som i samarbejde med sognepræst Anders Martin Lauritsen har som målsætning at skænke den hjemmegjorte altervin første søndag i advent.
- Lige nu er den meget sød og rød. Men når jeg har mishandlet den i et til to år til, får den nøddetoner og brune nuancer, der kommer til at klæde den godt, lover Martin Iversen.
Der er jo ikke hverken et eller to år til første søndag i advent, så mon ikke brygmesteren og præsten kommer til at lægge arm om udskænkningsdatoen?
Under alle omstændigheder kræver Fødevarestyrelsen en bunke papirarbejde, før vinen må skænkes til kirkens gæster. Et job, Anders Martin Lauritsen er frisk på at gå til, mens druerne ligger og udvikler sig videre.
Dette års høst af flotte og sygdomsfri præstegårdsdruer rakte til ni liter portvin, og det svarer ret præcist til et års forbrug i Væggerløse Kirke.
Der er plads til flere medlemmer af vinlauget, hvis nogen skulle have tid og lyst.