cookie-og-privatlivspolitik
Joachim Pedersen har brugt næsten hele sit voksenliv i fængsel men er nu godt på vej ind på arbejdsmarkedet.

3

Billeder

Joachim Pedersen har brugt næsten hele sit voksenliv i fængsel men er nu godt på vej ind på arbejdsmarkedet.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Fra kanten af samfundet til jobmarked

Borgere med mange år i fængsel eller på kontanthjælp bag sig hjælpes i gang.
10. august 2020 kl. 06:34 Af Niki Treumer Mogensen

Annonce

NYKØBING 35-årige Joachim Pedersen har brugt næsten 16 år af sit liv i fængsel efter en række domme for røveri, men nu er han på vej videre.

I forbindelse med sit udslusningsforløb fra Storstrøm Fængsel er han igang med sit andet praktikforløb som tømrer hos Bo-Hus, og han er glad for den mulighed, han har fået.

- Det betyder alt, at man har den her motivation til at komme videre efter at have siddet derinde i så mange år, siger han, mens han sammen med et sjak er ved at omdanne en tidligere lægepraksis i Langgade til lejligheder.

Han var næsten udlært tømrer, da han igen røg i fængsel, og under tiden dér blev hans skoleforløb forældet. I fængslet kom han imidlertid til at arbejde i et tømrerværksted, og her så en leder et lys i ham.

- Jeg havde kun været der en uge, så sagde han, at sådan som jeg havde skruet hænderne på, så troede han godt, at han kunne hjælpe mig, fortæller Joachim Pedersen.

Lederen havde før været i Bo-Hus, som snart efter fik et opkald fra fængslet.


Intensiverede indsats

Joachim Pedersen er langt fra den eneste, Bo-Hus har hjulpet ind på arbejdsmarkedet.

Direktør Bo Jørgensen fortæller, at man som en stor virksomhed er bevidst om det sociale ansvar, der følger med, og derfor har man gennem tiden haft mange i fleksjob, skånejob eller lignende.

For et par år siden intensiverede virksomheden indsatsen ved at ansætte en pædagog i en deltidsstiling, der kunne være tovholder på de mange forløb.

- Det friholder os, der har en meget struktureret hverdag i forhold til tidspres og økonomi. Vi forhandler måske opgaver på 100 millioner kroner, og skal man have en arbejdssamtale med en, der har dårlige nerver, så går det ikke, at man kommer lige fra nogle benhårde forhandlinger, lyder det fra direktøren.

Pædagogen er hans kone, Tina Jørgensen, og hun glæder sig som sin mand på egne og virksomhedens vegne over at kunne være med til at gøre en forskel.

- Det er sådan noget, jeg brænder for. Det giver virkelig stor glæde at hjælpe dem, fordi man også mærker, hvor meget det betyder for de her unge mennesker at få hjælp, siger hun.


Uden motivation

Mens Joachim Pedersen arbejder hen mod muligvis at få en plads som voksenlærling i virksomheden, så har Kristian Sanka Hansen allerede taget det spring.

Efter at have været igennem to praktikforløb i Bo-Hus, der gik godt, startede den 37-årige nykøbingenser som voksenlærling 1. maj sidste år.

- Da jeg var ved at være færdig med min anden praktik, ville jeg spørge, om ikke jeg kunne blive voksenlærling her, men samme dag, som jeg ville høre dem, spurgte Tina mig netop om det samme, siger han med et stort smil og fortsætter:

- Jeg havde på det tidspunkt været på kontanthjælp i fire år, så det har simpelthen betydet alt at komme igang her. Jeg blev doven af at sidde derhjemme. Det var svært at motivere sig, og jeg havde ikke flere su-klip tilbage, så jeg kunne komme igang med en uddannelse.

Som Joachim Pedersen havde han ikke gennemført en uddannelse tidligere, men det er han nu på vej til via Bo-Hus, hvor han for tiden er med i byggeriet af et nyt lejlighedskompleks på Stengade.

De oplever begge at blive accepteret og værdsat på arbejdet, hvor de også har det godt med kollegaerne.

- Her er jeg ikke ham, der har siddet inde, her er jeg bare Joachim, lyder det.


Gavner alle

For nylig kunne Folketidende beskrive, hvordan blandt andet VVS-eksperten ansatte folk gennem det kommunale projekt "Rekruttering fra Kanten," som Bo-Hus er ambassadørvirksomhed for.

Borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (G) fortæller, at der er mange af sådanne eksempler for tiden.

- Mange af dem, der tidligere har været på overførselsindkomst har mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet, for virksomhederne står og skriger på arbejdskraft for tiden. Derfor er der i disse år rigtigt god mulighed for, at flere kan blive selvforsørgende, siger han og slutter:

- Det er til gavn for alle, at flere og flere tager et større ansvar: Dem på arbejdsmarkedets skattekroner skal ikke gå til dem udenfor, og dem udenfor får en ny og positiv oplevelse af at komme ud og være en del af en arbejdsplads.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

Annonce