cookie-og-privatlivspolitik
En 50-årig mand blev helt frikendt af et nævningeting her ved Retten i Nykøbing. Otte ud af ni dommere og nævninger fandt det ikke bevist, at han havde lavet seksuelle overgreb.
En 50-årig mand blev helt frikendt af et nævningeting her ved Retten i Nykøbing. Otte ud af ni dommere og nævninger fandt det ikke bevist, at han havde lavet seksuelle overgreb.
Foto: Anders Knudsen

Guldborgsund

Frifundet for seksuelle overgreb og vold

Advokat: - Familien i denne sag er blevet kaldt for dysfunktionel. Jeg vil sige det samme om politiets og anklagemyndighedens efterforskning.
15. november 2019 kl. 09:20 Af Bjarne Arildsen

Annonce

NORDFALSTER Med stemmerne otte mod én blev en 50-årig mand i går frikendt for fire forhold af seksuelle overgreb og vold mod tre tidligere stedbørn på Nordfalster.

De otte - tre dommere og fem nævninger - fandt det ikke bevist, at den 50-årige mange gange havde udført voldtægter, voldtægtsforsøg og andre overgreb mod en nu 21-årig kvinde i årene 2005-2010.

De mente heller ikke, at kvinden havde været udsat for langvarig og grov vold.

- Hun har været ude af stand til at forklare detaljer om de påståede overgreb og den påståede vold. Hendes forklaring kommer mere end syv år efter, at overgrebene og volden er hørt op, sagde de otte i deres begrundelse.

Andre vidner har ikke kunnet støtte den 21-åriges forklaringer, mente flertallet på otte.

En enkelt nævning mente dog, at kvindens forklaring var troværdig, og denne ville derfor dømme den 50-årige skyldig i vold og overgreb mod kvinden.


Voldsforhold er forældet

Den 50-årige var også tiltalt for gentagen vold mod to af den 21-åriges søskende, der i dag er 25 og 23 år.

Samtlige ni dommere og nævninger fandt det bevist, at den 25-årige mand seks eller syv gange havde fået én over nakken af den 50-årige.

Ved en lejlighed ramte hans hoved et bord, så to af hans fortænder knækkede.

De ni fandt ligeledes, at den 50-årige nogle gange havde givet den 23-årige kvinde en "røvfuld".

Men alt dette er sket før 2010, og forældelsesfristen for den slags vold er fem år.

Voldsforholdene har derfor været forældet siden 2015.

På denne baggrund blev den 50-årige også frifundet for de to voldsforhold, og dermed var han blevet frifundet for alle de fire forhold, som han var blevet tiltalt for.


Hårdt angreb på politiet

Inden frifindelsen skete midt på eftermiddagen, havde både anklager Ulrik Birk og forsvarer Henrik Høpner lejlighed til at komme med deres bemærkninger til sagen.

Henrik Høpner benyttede sin procedure til at rette et meget hårdt angreb på den efterforskning, som har været i sagen.

- Familien i denne sag er blevet kaldt for dysfunktionel. Jeg vil sige det samme om politiets og anklagemyndighedens efterforskning. Det er kort sagt noget makværk, sagde advokat Henrik Høpner.

Som eksempler nævnte han, at den 21-årige var blevet afhørt på video, selv om hun var voksen, da hun anmeldte sagen i 2017.

Henrik Høpner kritiserede også, at der var fejl i årstal i anklageskriftet, og at flere vidner kun var blevet afhørt telefonisk.

Flere forklaringer var derfor hverken gennemlæst eller underskrevet af dem, som var blevet afhørt.

- Hvis efterforskningen havde været ordentlig og grundig, så havde det gavnet min klient. Og så havde han ikke siddet her i dag, mente advokaten.


Anklager var lidt enig

Anklager Ulrik Birk var ikke uenig i kritikken.

Han sagde det blot på en anden måde.

- Efterforskningen kunne have været skarpere. Den kunne i høj grad have haft brug for forbedringer, sagde Ulrik Birk i sin procedure, inden retten trak sig tilbage.

- Ja, mon ikke, replicerede forsvarsadvokat Henrik Høpner.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce