Annonce
Guldborgsund

Frygt og fryd over farvel til ghettoen

Frisør Anne Mette Spuur er enig med boligminister Kaare Dybvad i, at betegnelsen ghetto skal væk. Foto: Martin S Poulsen

Boligministers udmelding om at afskaffe ghettobegrebet får blandet modtagelse i Lindholm-kvarteret i Nykøbing.

NYKØBING På en solrig og lun sommerdag i Lindholm kræver det en del fantasi at forestille sig det almene boligområde med cirka 1.600 beboere som andet end et ganske almindeligt dansk boligområde.

Et par drenge på løbehjul er på vej mod legepladsen. Ud for en opgang er en familie ved at pakke bilen til en strandtur. På en parkeringsplads hjælper en chauffør fra busselskabet Nymand en ældre kvinde ombord på en minibus.

Alt ånder fred og ro. Sådan er stort set alle dage da også i Lindholm, mener Anne Mette Spuur. I lige knap syv år har hun boet i Lindholm på Enighedsvej. Siden 2012 har hun drevet frisørsalon i Lindholmcenteret. Hun kender området indefra og udefra, og hun hilser boligminister Kaare Dybvads (S) beslutning om at afskaffe den officielle brug af ordet ghetto om boligområder som Lindholm velkommen.

- Det er en god idé. Jeg har boet her i snart syv år, og jeg har aldrig opfattet Lindholm som en ghetto. Det er en stille og rolig del af byen, siger Anne Mette Spuur.

Men om ministerens beslutning om at ændre på sprogbrugen har nogen effekt, tvivler Anne Mette Spuur på.

- Det er ærgerligt, at Lindholm har fået ry som et dårligt sted. Den eneste grund til, at det dårlige ry er opstået, skyldes, at Lindholm bliver kaldt en ghetto. For der er jo ingen kriminalitet her. Men nu er Lindholm kendt som en ghetto, og det kan nok desværre være svært at ændre på folks opfattelse, selv om man holder op med at bruge ordet.

Bitten Sloth bryder sig ikke om udviklingen i Lindholm. Hun ser helst, at Lindholm bliver ved med at blive omtalt som en ghetto. Foto: Martin S Poulsen

Lav kriminalitet

Det sker da heller ikke så tit, at Lindholm figurerer i politiets døgnrapport. Og da Lindholm blev optaget på ghettolisten i 2017, var andelen af dømte beboere også relativ lav. Kun 1,48 procent af beboerne var dømt for kriminalitet, hvilket placerer Lindholm som det boligområde på ghettolisten med den tredjelaveste andel af kriminelle beboere ud af de 22 boligområder på listen.

Til gengæld har Lindholm en relativ høj andel af beboere uden anden uddannelse end folkeskolen. Og andelen af ikke-vestlige indvandrere har lige akkurat sneget sig over de 50 procent, der er et af fem kriterier for at få en plads på ghettolisten.

De kriterier bryder Claus Hansen sig ikke om. Han håber, at ministeren snart gør helt op med ghettolisten.

- Alle kriterierne for at komme på listen skal væk. Ghettolisten er en rød klud at smide i hovedet på beboerne, siger Claus Hansen, der bor i Sundby, men én gang om ugen står han bag disken i genbrugsbutikken Genbrugsbørsen i Lindholmcenteret.

Claus Hansen har aldrig oplevet problemer i kvarteret.

- Det skulle da lige være ham fra Klam Kurs, der kom og lavede ballade.

På disken i Genbrugsbørsen lige ved siden af kasseapparatet står Koranen i tre bind. Dem er der ikke meget salg i. Det er mest danskere, der kommer i butikken.

- Det er fredeligt herude, men jeg kan da godt mærke, at det er lidt opdelt. Folk blander sig ikke så meget med hinanden på tværs af kulturer.

Pensioneret skolebibliotekar Claus Hansen er godt tilfreds med, at der fra boligministerens side bliver taget afstand til ghettobegrebet. Foto: Martin S Poulsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejlslagen integration

Det har Bitten Sloth også bidt mærke i. Hun bor ikke i Lindholm, men som nabo på Østerbro kommer hun tit i Lindholmcenteret. Forskellen mellem danskere og udlændinge er nem at få øje på, mener hun.

- Mange af indvandrene gider ikke integreres. De vil ikke lære dansk. De vil holde fast i deres egen kultur. Der bliver også stillet langt færre krav til dem. For eksempel skal man som arbejdsløs dansker hele tiden til kontrol på jobcenteret. Det skal indvandrene ikke, siger Bitten Sloth.

Hun frygter, at boligminister Kaare Dybvads beslutning om at droppe brugen af ordet ghetto kan fjerne opmærksomheden om de problemer, der findes i Lindholm.

- Man skal kalde en spade for en spade. Lindholm er jo en ghetto. Bare i de sidste fem år er antallet af indvandrere steget helt vildt, siger Bitten Sloth, der giver de lokale boligselskaber den tvivlsomme ære for at have fået Lindholm på ghettolisten.

- Boligselskaberne har gjort området til en ghetto. Det er boligselskaberne, der har valgt at placere alle indvandrere i det samme boligområde. Det var en åndssvag beslutning. Det er umuligt at integrere folk, når man klumper dem sammen i det samme område.

  • Frisør Anne Mette Spuur er enig med boligminister Kaare Dybvad i, at betegnelsen ghetto skal væk. Foto: Martin S Poulsen
  • Bitten Sloth bryder sig ikke om udviklingen i Lindholm. Hun ser helst, at Lindholm bliver ved med at blive omtalt som en ghetto. Foto: Martin S Poulsen
  • Pensioneret skolebibliotekar Claus Hansen er godt tilfreds med, at der fra boligministerens side bliver taget afstand til ghettobegrebet. Foto: Martin S Poulsen
Annonce
Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Annonce
Annonce
Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan