Annonce
Guldborgsund

Ghettoliste river tæppet væk under folk

Boligforeninger har svært ved at forestille sig, hvordan man finder et nyt hjem til op mod 900 personer, hvis Lindholm ikke kommer af ghettolisten inden 2021. Foto: Arkiv

- Jeg mener, at ghettolisten udfordrer Grundlovens princip om, at alle er lige for loven, siger Anita Ulrik Sørensen.

Det er ærgerligt og uforståeligt, at boligområdet Lindholm stadig optræder på listen over landets ghettoer. Sådan lyder udmeldingen fra Lis Bentin, der er direktør for Nykøbing F. Boligselskab.

Det uforståelige ligger for hende i den måde, listen bliver opgjort på, med brug af ældre tal fra 2017 og 2018.

Altså fra før parallelsamfundspakken blev vedtaget i december 2018, som blandt andet har til hensigt at skabe en mere blandet beboersammensætning i en række boligområder ved at reducere antallet af almene familieboliger til højst 40 procent frem mod 2030.

- Det vil sige, at vi taler lovgivning med tilbagevirkende kraft. Det er langt fra fair over for vores beboere og ikke mindst over for alle boligorganisationer og kommuner, siger hun.

Lis Bentin mener, at det med den nuværende opgørelsesmetode vil blive svært for mange boligområder, herunder Lindholm, at undgå at havne i kategorien "hård ghetto", som boligområdet automatisk havner i efter fire år på ghettolisten.

Tallene tager nemlig ikke hensyn til de indsatser, der allerede er gjort, mener hun.

- Derudover tæller førtidspensionister med i opgørelsen over "antal beboere uden for arbejdsmarkedet". Det er jo helt skørt, da de ikke er i målgruppen for at komme i beskæftigelse. Ligesom beboere, der har været på sygedagpenge i mere end otte uger også tæller med, selv om de har tilknytning til arbejdsmarkedet i form af en ansættelseskontrakt, siger Lis Bentin.

Hun mener, at man dermed river tæppet væk under folk på baggrund af blandt andet gamle tal, og at fire år ikke er nok til at få et boligområde væk fra ghettolisten.

Sætter sin lid til Grundloven

Også i Boligselskabet Fjordparken er direktør Anita Ulrik Sørensen fortørnet over, at mennesker defineres ud fra den matrikel, de bor på. Boligselskabet administrerer ejendommen Lindeparken i Lindholm.

- FN har for nylig meldt ud, at det er diskriminerende ved lov at definere et område som ghetto. Jeg mener, at ghettolisten udfordrer Grundlovens princip om, at alle er lige for loven, siger Anita Ulrik Sørensen.

Hun har en bange anelse om, at Lindholm vil havne på den hårde ghetto-liste i 2021. Det vil betyde, at hun sammen med kommunen og de øvrige boligorganisationer har seks måneder til at finde ud af, hvordan man reducerer 735 familieboliger til 294.

- Vi kan omdanne til ældre- eller ungdomsboliger. Vi kan sælge dem, eller vi kan rive dem ned. Uanset hvilken løsning vi kan ende ud i, så betyder det, at folk tvinges til at fraflytte deres bolig - men hvor skal de bo? Vi taler her om, at op mod 900 mennesker skal finde et andet sted at bo.

For familierne har sandsynligvis ikke råd til at flytte tilbage, hvis boligerne lejes efter private markedspriser.

Hun er overbevist om, at alles velfærd udfordres og sættes på en prøve. Derfor stiller hun også spørgsmålet: Er man i gang med at skabe mere fattigdom, både økonomisk og socialt.

Ifølge Guldborgsund Kommunes borgmester, John Brædder (G), er der god grund til at tro, at Lindholm kommer af ghettolisten om et år. Han tror især på, at øget beskæftigelse blandt boligområdets beboere kan løfte boligområdet ud af ghettolisten.

- Der bliver sat massivt ind på beskæftigelsesområdet. Vi er tæt på at være i mål på det område, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun et lille fald

Andelen af de 18- til 64-årige beboere i Lindholm, der står udenfor arbejdsmarkedet, er dog kun faldet fra 48,9 procent i 2017 til 48,7 procent i 2018, som er det år, den nye ghettoliste er baseret på.

Dermed er der stadig et stykke vej ned til de under 40 procent af beboere udenfor arbejdsmarkedet, som er et af kriterierne for at komme af ghettolisten.

Ændring af boligområdets beboersammensætning kan også være en vej for Lindholm ud af ghettolisten. Ved den seneste opgørelse havde 51 procent af boligområdets 1.660 beboere ikke-vestlig baggrund. Andelen skal under 50 procent for at komme af ghettolisten.

- Der bliver arbejdet heftigt på at gøre Lindholm til et mere attraktivt boligområde, hvor mange forskellige borgere vil bosætte sig, udtaler John Brædder med en henvisning til projektet "Det Vilde Strøg" og områdefornyelsen, som Landsbyggefonden har skudt knap ni millioner kroner i.

  • Boligforeninger har svært ved at forestille sig, hvordan man finder et nyt hjem til op mod 900 personer, hvis Lindholm ikke kommer af ghettolisten inden 2021. Foto: Arkiv
Annonce
Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken