cookie-og-privatlivspolitik
Annegrethe Magnussen længst til venstre arbejder normalt hos 3F, når hun ikke er frivillig hos Jobpatruljen. Onsdag patruljerede hun i Nykøbing med Charlotte Madsen.

2

Billeder

Annegrethe Magnussen længst til venstre arbejder normalt hos 3F, når hun ikke er frivillig hos Jobpatruljen. Onsdag patruljerede hun i Nykøbing med Charlotte Madsen.
Foto: Maria Glasius Lange

Guldborgsund

Hjælp til de yngste på jobmarkedet

Jobpatruljen besøgte og rådgav ungarbejdere i butikker og caféer i Nykøbing.
02. juli 2020 kl. 20:00 Af Maria Glasius Lange

Annonce
FAKTA
Jobpatruljen er en oplysningskampagne overfor 13-17-årige med fritidsjob. 
De hjælper med at finde og oplyse unge, der:
- Ikke får nok i løn.
- Arbejder under uacceptable forhold.
- Ikke kender deres rettigheder på arbejdet.
Jobpatruljen taler hver sommer med flere tusinde unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet. I uge 27-28 og 29 besøger Jobpatruljen unge i Region Sjælland.

NYKØBING Sommeren er over os, og det betyder rigtig mange nyansatte ungarbejdere i alt fra butikker til iskiosker og restaurationer, hvor man forventer flere besøgende.

Men er man kun ansat for et par måneder, er det ikke altid, at man får nærlæst kontrakten eller får helt styr på, hvad minimumslønnen egentlig er. Og hvordan er det nu med feriepenge? Derfor er frivillige fra oplysningskampagnen Jobpatruljen i denne og de to kommende uger ude at besøge de unge medarbejdere på alle tænkelige arbejdspladser på hele Sjælland.

I Kvickly møder Jobpatruljens Annegrethe Magnussen og Charlotte Madsen den 17-årige Joan Jensen, der har været ansat i halvandet års tid. Hun er glad for sit job og kender sin løn og sine rettigheder.

Hun har også læst sin kontrakt igennem, og Annegrethe Magnussen forklarer, at det også kan være en god idé at få sine forældre til at se den. De opdager nogle gange noget andet, end man selv gør som et ungt menneske i et af sine første job.

- Vi taler ud fra lovgivningen, og derfor forsøger vi at være orienterede om reglerne inden for de forskellige fag, forklarer hun efterfølgende, da de har sagt farvel til Joan Jensen i butikken.

På den måde kan de rådgive de unge mere specifikt. Skulle der være nogle mere alvorlige sager, vælger de ofte at henvise de unge til en fagforening, der kan hjælpe dem.

Når de to rådgivere er hjemme igen, tjekker de svarene igennem for at se, om ledelsen bør være opmærksom på noget mere specifikt omkring de unges vilkår. Er de for eksempel ikke opmærksomme på, om de får feriepenge, er det nærliggende at kontakte en tillidsmand og sige, at man med fordel kan gennemgå den del af kontrakten igen med den unge medarbejder.

- Som regel ved de godt, hvad de får i timen. Det er noget, de taler om internt. Men vi kan opleve, at nogle ikke er helt klar på, hvad de skal gøre i forbindelse med sygdom. De har ikke ansvar for at finde en afløser, men mange vil gerne være venlige og spørge sig omkring, siger Annegrethe Magnussen.

I Søstrene Grenes nye pop op-shop finder de 15-årige Laura Spuhr Nielsen, der blev ansat for et par måneder siden.

De roser hende for at have styr på, hvornår hun har pauser, og for at vide, at hun får lidt ekstra i løn for at arbejde i weekenden. Hun kender også til sine feriepenge, og hun forklarer, at de ansatte er gode til at dække ind for hinanden, hvis man har brug for en lille pause.

Og Annegrethe Magnussen oplever generelt, at mange godt selv kan mærke, om noget er okay eller ej.

- Men hvad hvis de står alene i en iskiosk og skal på toilettet? Har de så en kollega i nærheden, der kan tage over?

Man kan finde mere information på jobpatruljen.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce